260 találat a(z) adóhatóság cimkére

A nagy adózók megúszhatják az alapos ellenőrzést? Cikk

Továbbra is rendszeresen ellenőrzi a multinacionális cégeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a kontroll a teljes beszállítói lánc felderítésére és részletes vizsgálatára is kiterjed. Ugyanakkor a jogalkotó januártól megszüntette a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező háromezer adózó kötelező ellenőrzését, így az adóhatóság gyanú, bejelentés alapján "mozdul rá" a multikra - olvasható a Magyar Hírlapban."

Az adóhatóság sorozatosan megtagadja az áfa levonását a cégektől Cikk

Az adóhatóság egymásután tagadja meg az általános forgalmi adó (áfa) levonását a vállalkozásoktól az eladónál megállapított szabálytalanságra hivatkozva olyan esetekben is, amelyekben a számla kibocsátója megfizette az áfát. Ez szembe megy az Európai Bíróság egy hónappal ezelőtt hozott ítéletével - hangsúlyozzák a Pénzcentrum által megkérdezett szakértők. A sértett adózók végső esetben akár a magyar államot is beperelhetik, ha a bíróságok és a Kúria sem hajlandóak alkalmazni az európai uniós jogot.

Gyümölcs- és zöldségárusokra koncentrál az adóhatóság Észak-Magyarországon Cikk

Zöldség- és gyümölcsárusokra - főként azokra, akik portékájukat az utak mentén kínálják - fókuszál az adóhatóság Észak-Magyarországon az elkövetkező időszakban - tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága.

Amikor nem lehet a magánszemély terhére adóhiányt megállapítani Cikk

A kifizetőket adó- és járulékelőleg levonási kötelezettség terheli. Előfordulhat, hogy a kifizető „téved” és ennek következtében kevesebb adót, járulékot von le. Például adómentesen vagy kedvezményes adózással juttat jövedelmet. Ilyen esetekben az adóhiányt a magánszemély terhére, a jogkövetkezményeket a kifizető terhére kell megállapítani. Ezen a területen téves adóhatósági gyakorlat alakult ki.

Egy törvénymódosítás utóélete, avagy az iparűzési adó mégis levonható a társasági adó alapjából? Cikk

Hosszú ideje tartó méltánytalannak tűnő jogalkalmazást szüntetett meg 2007-ben – a november 16-ától hatályos – törvénymódosítás, amely lehetővé tette az adótartozás fogalmának a magyar nyelv szabályainak megfelelő értelmezését. Nemrégen ennek a jogszabályi módosításnak az újbóli értelmezésére került sor a Legfelsőbb Bíróság (LB ) ítéletében, ami arra mutat rá, hogy az adóhatóság által vitatott értelmezésben mégis csak el kell fogadni a köznapi egyszerű értelmezést.

Százmilliós csalást füleltek le a NAV revizorai Cikk

Nem jutott el a szlovák címzetthez az a kamion, amelyiket Törökországban pakoltak tele több mint 23 ezer darab védett márkajelzéssel ellátott textiláruval, mert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Főigazgatóságának pénzügyőrei az M1-es autópálya lébényi pihenőjében lekapcsolták.

Hitelt érdemlő bizonyíték: mit kell elfogadnia a revizornak? Cikk

Mivel tudom hitelt érdemlően bizonyítani, hogy elvitte az országból az árut a fordított áfával adózó EU-s vevőm, ha saját autójával szállította el azt és az, hogy a CMR-t kiállítja nem elég bizonyíték a revizornak? Olvasói kérdésre szakértői válasz.

Fizetési könnyítési kérelmek elbírálása NAV-módra Cikk

Az adóhatóság gyakran eltúlzott adóhiány és bírság megállapítást tartalmazó határozataival szemben az adózók utolsó lehetősége a fizetési könnyítési kérelem benyújtása.

Adóhatósági gyakorlat áfa-ellenőrzéseknél Cikk

Az adóhatóság, a múlt héten közzétett, közleményében arról tájékoztatta az adózókat, hogy az áfa adónemben megállapított adóhiány alapján Magyarországon az európai átlagnál is nagyob az áfacsalás. A következtetés elhamarkodott és félrevezető. Angyal József kommentárja.

Hogyan kérjünk fizetési kedvezményt a NAV-tól? Cikk

Tavaly több, mint 170 ezren kértek fizetési kedvezményt a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. Az év elejétől változtak a kérelem benyújtásának szabályai.

Négyszázmilliárdnyi áfát csaltak el, a NAV elkapta őket Cikk

Tavaly 356 milliárd forint áfahiányt állapított meg az adóhatóság, emellett a pénzügyi nyomozók még 110 milliárd forintnyi adócsalást is felderítettek; mindez több mint a bevallott forgalmi adó 10 százaléka - mondta Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi elnökhelyettese.

Egy EU-biztos vitába keveredett a belga adóhatósággal Cikk

Vitába keveredett a belga adóhatóságokkal Karel De Gucht, az Európai Bizottság kereskedelmi felelőse, volt belga külügyminiszter.

Béremelésre számíthatnak a NAV dolgozói Cikk

Emelnék a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) dolgozó pénzügyi nyomozók bérét; az erről szóló módosító javaslatot az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága általános vitára alkalmasnak találta.

Mennyit bukhatunk a NAV ügyfélszolgálatán? Cikk

Számtalan kérdés, jogértelmezési probléma merül fel a 1153-as személyi jövedelemadó bevallással kapcsolatosan. Az adóhatóság szeretne mindenkit a vitás kérdésekben az ügyfélszolgálatokra irányítani. Nézzük meg konkrét példákon keresztül, mennyit lehet bukni azon, ha nem az okleveles adószakértőre, hanem a NAV ügyfélszolgálatára hallgatunk. Angyal József kommentárja.

Magyar Nemzet: záró szakaszban az adóhivatali vesztegetési ügy Cikk

Záró szakaszához érkezett az adóhivatal eddigi legnagyobb vesztegetési ügyének felgöngyölítése, az adóhatóság székesfehérvári kirendeltségén 2008-2010 között folyt vesztegetéssorozatnak immár 73 gyanúsítottja van - írta a Magyar Nemzet szerdán.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyi iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink