259 találat a(z) adóhatóság cimkére

Adóellenőrzés, a NAV szervezeti felépítése: mikor, melyik szerv az illetékes? Cikk

Cikkünkben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervezeti felépítését tekintjük át abból a célból, hogy egy esetleges adóellenőrzés során pontosan meghatározható legyen, kinek van hatásköre eljárni az ügyben, ki folytathatja le a jogorvoslati eljárást.

EPR-díj könyvelése Kérdés

Újabb Kúria döntés született a K+F projektek elszámolásáról Cikk

A K+F költségek elszámolása számos vállalat számára kritikus jelentőséggel bír. Ezen költségek elszámolását az adóhatóság is kiemelten vizsgálja. A tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy sok esetben a cégek nem számolnak el minden költségelemet, amire jogszabályi lehetőségük nyílik – bizonyos esetekben pedig túl sokat számolnak el. Az adóbírság elkerülése és a jogszerű adómegtakarítási lehetőség kiaknázása közötti egyensúlyozásban jelenthet támpontot a Kúria egy friss ítélete – derül ki az EY hírleveléből.

NAV: 25 millió forint befizetésére köteleztek egy fiktív számlákat befogadó céget Cikk

Fiktív számlákkal csökkentette fizetendő adóját az a gazdasági társaság, amelynél a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) áfaellenőrzést végzett, az adóhatóság a bírságokkal együtt 25 millió forint megfizetésére kötelezte a céget – közölte az MTI.

Egyre több az adóellenőrzés, nem árt résen lenni Cikk

Már tavaly is megfigyelhető volt, hogy többéves csökkenés után ismét egyre többet ellenőriz az adóhatóság: 2022-ben 6,2 százalékkal emelkedett a revíziók száma az előző évhez képest. A tapasztalatok alapján ez a tendencia idén még erőteljesebben folytatódik. Az ellenőrzések legnépszerűbb adóneme ugyanakkor továbbra is az áfa – írja a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Végelszámolás, ingatlan kiadása a tulajdonosoknak Cikk

Van egy kft., amely hat éve nem működik a tulajdonosok betegsége miatt. A férj 76, a feleség 73 éves. A kft.-t egyszerűsített végelszámolással szeretnék megszüntetni. A kft.-nek a tulajdonában van egy kisebb ingatlan, amelyben az élelmiszerüzletet működött 2017-ig. Az ingatlan a főkönyvi kivonatban 4 millió forint értékben szerepel. Végelszámolás esetén mi a teendő? Hogy kell eljárni, hogy kell kivezetni, milyen módon kerül át a kft. tulajdonosainak nevére? Olvasónk kérdéseire Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt

Adóhatósági végrehajtás: mikor lehetséges? Változtak a szabályok Cikk

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakán elfogadott adócsomag szerint az adóhatóságnak az eddigiek mellett további okok, okiratok adnak lehetőséget végrehajtásra.

Jogkövetkezmények az adórendszerben 4. Adóbírság Cikk

Az adóbírság lényegében egy adózót érintő, a terhére megállapított adókülönbözet. Lényege, hogy ha az adózónak adóhiánya (meg nem fizetett adója) vagy jogosulatlanul igénybe vett támogatása van, akkor az adóhatóság adóbírságot állapít meg.

Az adóhatósági végrehajtás és az adóigazgatási rendtartás változásai Cikk

Írásunkban a 2023. június 6-án, T/4243. számon benyújtott törvényjavaslatnak az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról, valamint az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény módosítására előirányzott rendelkezéseit tekintjük át.

2022-es NAV-vizsgálatok: számok, tények, tanulságok Cikk

Az adóhatóság nemrég tette közzé a 2022-es vizsgálatairól szóló összefoglalóját. Az évkönyvből az adóhatóság ellenőrzési kapacitását és hatékonyságát alátámasztó statisztikákon túl az elmúlt éveket érintő és a jövőt előrevetítő tendenciák is leszűrhetők – írja közleményében a Deloitte.

Mit vár el az adóhatóság a partnerek ellenőrzése kapcsán? Cikk

Az adóhatóság általánosságban elvárja az üzleti partnerek ellenőrzését: amennyiben üzleti partnerünk valamilyen adókijátszással érintett, és az adóhatóság szerint nem ellenőriztük megfelelő mértékben, úgy az adóhatóság megtagadhatja az áfalevonási jogot és bírságot vethet ki, olvasható a Deloitte Legal közleményében.

Paypal, Revolut, Wise: le kell-e jelenteni a digitális pénzügyi szolgáltatóknál vezetett céges számlát a NAV-hoz? Cikk

Cégünk rendelkezik Wise (TransferWise), Revolut és PayPal külföldi bankkivonattal. Le kell jelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz az említett szolgáltatóknál vezetett számlákat, hogy megjelenjen a cég törzsadatán? Olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Ezt kell tudni a jogkövetési vizsgálatról Cikk

Az adóhatóság kétféle módon vizsgálhatja az adózókat: adóellenőrzéssel és jogkövetési vizsgálattal. Tapasztalataink alapján az adóhatóság sokkal gyakrabban él az adóellenőrzésnél célzottabb és gyorsabb vizsgálatot lehetővé tevő jogkövetési vizsgálat intézményével, mint ahány adóellenőrzést indít. Ezt mutatja, hogy a NAV gyakorlatában jelenleg az ellenőrzések 93 százalékát teszik ki a jogkövetési vizsgálatok.

Adóellenőrzések 2023-ban: ezekre a területekre fókuszál a NAV Cikk

Nemrég tette közzé az adóhatóság a 2023-as ellenőrzési tervét, amelyből látszódik, hogy a NAV gyorsan alkalmazkodott a piaci változásokhoz – állapítja meg közleményében a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

A transzferárazás a legproblémásabb adózási kérdés a multik számára is Cikk

Az adóhatóságok világszerte igyekeznek növelni az állami bevételeket, ebben pedig az adatelemzést és a mesterséges intelligenciát is igénybe veszik. Az egyik legvitatottabb terület az adózás területén a transzferárazás, ahol a multinacionális vállalatok Magyarországon is egyre több ellenőrzéssel szembesülnek – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31