302 találat a(z) adóellenőrzés cimkére

Jogorvoslati eszközök az adóeljárásokban Cikk

Írásunkban az adózók által kérelemre indítható, az Air.-ban megtalálható rendes, rendkívüli és „kvázi” jogorvoslati eszközöket elemezzük.

Nem jelentette be azonnal a munkavállalót: adóellenőrzést kapott Cikk

Olvasónk vendéglátóegységet nyitott és rögtön az első napokban adóellenőrzésbe futott bele. Nem úszta meg bírság nélkül. Mit tehet? Jogos volt a bírság és annak mértéke? A kérdésre Verbai Tamás jogász válaszolt.

Adócsalás elleni küzdelem: új intézkedéscsomagot fogadott el az EU Cikk

Az Európai Bizottság intézkedéscsomagot fogadott el, amellyel az adózást kívánja méltányosabbá tenni azáltal, hogy fokozza az adóvisszaélések elleni küzdelmet, visszaszorítja a tisztességtelen adóversenyt és növeli az adózás átláthatóságát – közölte Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos.

Bizonyítási nehézségek az adóellenőrzések során Cikk

Az adóigazgatási eljárások új gyakorlata szerint a jogorvoslati eljárásban az adózó nem jogosult olyan új tényre, bizonyítékra hivatkozni, amit korábban nem terjesztett elő. Ez sok esetben azt eredményezi, hogy az adózók bizonyítási lehetőségei korlátok közé szorulnak.

Adóellenőrzés: egyre biztosabban szűri ki a csalókat a NAV Cikk

Jelentős változáson megy keresztül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ami hosszú távon akár azt is eredményezheti, hogy a szervezet néhány éven belül valós időben, folyamatosan tud ellenőrizni minden hazai adózót. A technológiai fejlesztések révén felhalmozódó adatokat tudatosan használja a szervezet, így egyre kevesebb az ellenőrzés, és egyre biztosabban szűrik ki a csalókat a revizorok – tapasztalja az EY.

Adóellenőrzések az online számlaadatok alapján Cikk

A NAV tájékoztatása szerint az online számlarendszerben eddig 279 ezer adózó közel 70 millió számlaadatot küldött be, és az adóhatóság 24 ezer adóellenőrzésnél vette figyelembe az adatokat. Biztos számíthat adóellenőrzésre, akinél 1 millió forint feletti eltérést lát az adatokban az adóhatóság, vagy aki olyan cégekkel állt kapcsolatban, akik már felszámolás vagy kényszertörlés alatt állnak.

Fokozott adóellenőrzésekre számítanak a nemzetközi cégek vezetői Cikk

Elbizonytalanítják a vállalatokat a nemzetközi adózás területén a világszerte bevezetett reformok, illetve a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) digitális gazdaság adóztatását célzó erőfeszítései – derül ki az EY hétszáz adóvezető megkérdezésével készült globális felméréséből. A legtöbben a transzferárazás területén számítanak lényegesen több ellenőrzésre és bírságra.

Több milliárdos adóhiány a zöldség-gyümölcs kereskedőknél Cikk

Összesen 2,2 milliárd forint adót próbáltak meg elsíbolni a zöldség-gyümölcs kereskedők, akiket a nyári országos razzia során füleltek le az adóellenőrök – derül ki a Magyar Nemzet mai írásából.

Adóellenőrzés: nem titkolózhat a NAV a kapcsolódó vizsgálatoknál Cikk

Az Európai Unió Bírósága nemrég hirdetett ítéletet a magyar vonatkozású C-189/18. számú ügyben, melynek tárgya az volt, hogy milyen feltételekkel használhatja fel egy ellenőrzés során az adóhatóság az adózó üzleti partnereinél lefolytatott ellenőrzés során hozott döntéseit, illetve milyen jogai vannak az adózónak ehhez kapcsolódóan a bizonyítékok megismerése és az arra való reagálással kapcsolatban.

Menedzsmentdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem egy amerikai tőzsdén jegyzett cégcsoport magyarországi leányvállalatával kapcsolatos, amely egy magyarországi székhelyű és adóilletőségő kft. A végső anyavállalat az aktuális üzleti évre bevezette, hogy a saját költségeit menedzsmentdíj formájában szétteríti az összes leányvállalata között. Született egy szerződés, amely leírja, hogy az anyavállalat, mint szolgáltató központ IT-, HR-, jogi és menedzsmentfeladatokat lát el a leányvállalatai számára, illetve egy táblázat mellékletet tartalmaz, amiből látszik, hogy az anyavállalat költséghelyein mekkora összegek merültek fel, és hogy a felmerült költségeket mutatószámok alapján szétosztják a leányokra. A magyarországi cégre 50 millió forintot el nem érő, de több tízmillió forint összegű díj jutott. Kérdésem, hogy egy adóellenőrzésen ezzel kapcsolatban mire kell általánosságban számítanunk? A táblázaton túlmenően nem tudjuk bemutatni, hogy a felmerült költségek mivel kapcsolatban merültek fel. Tudunk olyan pontokat említeni, mint például központi HR-adatbázis vezetése, SAP rendszerkarbantartás, GDPR jogi feladatok, de az említett táblázaton kívül nem tudunk teljesítési igazolást felmutatni. Bár az éves költség nem haladja meg az 50 millió forintot, kell-e ezzel a számlával kapcsolatban transzferárral kapcsolatos ellenőrzésre számítanunk? Meg kell említenem, hogy a kft.-nek van saját HR-vezetője, külső IT-szolgáltatója és jogi képviselete Magyarországon. Köszönettel.

Megjelent az októberi VálaszAdó Cikk

A nyári adócsomag megszavazásával véglegessé vált, hogy 2020. január 1-jétől megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva). A legkedvezőbb adózási lehetőség kiválasztásában segítenek az Adózóna kalkulátorai. Olvasói kérdés nyomán jutott tudomásunkra a múlt hét végén, hogy előzetes figyelemfelhívás nélkül szigorodott az ekáerbejelentés rendje: a fuvarozás megkezdésének dátumánál már az órát és a percet is meg kell jelölni.

Zöldségeseket ellenőriz a NAV Cikk

A szüret és az őszi gyümölcsbetakarítási időszak beköszöntével zöldség- és gyümölcskereskedőket ellenőriz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – írja a Magyar Nemzet.

Új módszerekkel ellenőriz a NAV, nem lövöldöz vaktában Cikk

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz. A hálózatelemző, adatbányász-szoftvereknek köszönhetően pedig már nemcsak a kiválasztás, hanem az ellenőrzés eredményes lezárása és a jogsértő és költségvetést károsító magtartás bizonyítása is könnyűvé válik – ecseteli Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

Visszamenőleges vizsgálati időszak megítélése Kérdés

Társaságunk magyarországi székhellyel rendelkezik, 2011-től szolgáltatásnyújtás keretein belül munkát vállalt Franciaországban. Az ebből a tevékenységből származó árbevételt minden esetben szerepeltettük a magyar könyvelésünkben, illetve adóbevallásainkban. 2015. december 4-étől Franciaországban telephelyet létesített cégünk, adózási és bevallási kötelezettségének természetesen ott is rendben eleget tesz cégünk ettől az időponttól. Szeretném a véleményüket kérni a 2011-2015 időszak megítélésére vonatkozóan. Társaságunk a 2011-2015 közötti időszakban is dolgozott Franciaországban, esetenként meghaladta a 18 hónapot az egyes településeken a munkavégzés. Munkavállalóinknak mindig minden papírja rendben volt, többször volt ott munkaügyi ellenőrzésünk, az adóhivatal nem tárt fel egy esetben sem szabálytalanságot. A napokban a francia adóhivatal megkereste társaságunkat, miszerint a 2011-2015. adóévekre vonatkozóan a kft. rejtett tevékenységet folytatott, és az előírt bevallásokat nem nyújtotta be határidőre. Ezen álláspontot figyelembe véve az általános, 3 adóévre visszamenőleges vizsgálati időtartamot rejtett tevékenység tényére hivatkozva 10 évre visszamenőlegesen kívánja kiterjeszteni. Mivel társaságunk ezen időszakban is bevallotta a francia bevételeit, és adózott is utána Magyarországon, a szándékosság tényét emiatt is kizárva kérem Önöket, hogy ezen tények figyelembevételével a szándékosság és a rejtett tevékenység megítélésének szabályosságában segíteni szíveskedjenek.

PÜK-váltás Kérdés

Át lehet-e venni külföldi EU-s cég (magyar áfaregisztrációjához tartozó) pénzügyi képviseletét, amíg adóvizsgálat zajlik nála? Egy másik könyvelőiroda csinálta meg az áfareget, 1-2 hónapra rá már kértek is kiutalást, a NAV meg kiutalás előtti vizsgálatot indított. A cég viszont drágának találja a könyvelőirodát, így szeretne hozzánk átjönni, azaz PÜK-öt váltani. Ez mikor, és hogyan lehetséges? Az adóvizsgálat alatt is van rá mód? A bankszámlát át lehet hozni vagy újat kell nyitni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásbérlés áfájának levonhatósága

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Új adatszolgáltatási szabályok egyéb szálláshely-szolgáltatóknak

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Könyvelő felelőssége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close