616 találat a(z) adóbevallás cimkére

Osztrák jövelem bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi magánszemély egy osztrák munkáltatótól jövedelemre tett szert, és az adót le is vonták. Továbbá üzletrész is értékesített osztrák kifizetőnek. Kérdésem, hogy a magyar adóbevallásba hogyan kell bevallani a két jövedelmet, illetve a levont adót hogyan lehet figyelembe venni? Válaszát előre is köszönöm.

Rosszul is járhat a cég, ha később adja be az adóbevallást Cikk

Adminisztrációs könnyítést jelentenek az adóbevallások, beszámolók későbbi benyújtását lehetővé tevő rendelkezések, de akár még rosszabbul is járhatnak azok, akik élnek a felkínált lehetőséggel és a meghosszabbított határidőig adják le bevallásaikat – hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

Az adóbevallási tervezettel kapcsolatos fontosabb tudnivalók Cikk

A személyi jövedelemadó bevallásának benyújtására nyitva álló határidő nem változott, tehát a 2019. évről továbbra is 2020. május 20-áig kell a bevallást benyújtani, javítani, vagy kiegészíteni, amennyiben a bevallási tervezettel adózó nem ért egyet. A külföldi illetőséget 2020. április 30-áig kell bejelentenie a magánszemélynek annak érdekében, hogy a bevallási tervezete ne váljon véglegessé.

Teljes társaságiadó-mentesség járhat az újra befektetett profitra Cikk

Törvényjavaslatot nyújtott be a kormány a parlamentnek, hogy egyes adózási tárgyú törvényeknek a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges módosításairól. A javaslat biztosítja, hogy a fejlesztési tartalék összegét az egész adózás előtti nyereségből le lehet írni. Emellett azokat az adókönnyítő intézkedéseket is tartalmazza, amelyek csak úgy tudnak érdemi segítséget nyújtani a vállalkozásoknak, ha a veszélyhelyzetet követően is hatályban maradnak.

Kihirdették: haladék az adóbevallásokhoz, beszámolókészítéshez Cikk

Kihirdette a kormány a 82. számú Magyar Közlönyben az adózási könnyítésekről szóló kormányrendeletet.

Nő a SZÉP-kártyára adható juttatás, csökken egyes lakások áfája, haladék az adóbevallásokra Cikk

A kormány a koronavírus-járvánnyal összefüggésben döntött a beszámolók és adóbevallások elhalasztásáról, a kártyás vásárlás lehetőségének szélesítéséről, áfakönnyítésről és a SZÉP-kártyára adható összegek emeléséről is – közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Ingatlanértékesítés után fizetendő adó Kérdés

Tisztelt Cím! 2019. január 1-jén eladtam használt lakásomat. 21 000 000 Ft összegért Vásároltam egy új lakást 26 300 000 Ft. összegben, amit az alábbi ütemezés szerint fizettem ki. 2019. november 28-án kötött előszerződés alapján vásároltam egy 26 300000 Ft. értékben egy új lakást. A fizetési ütemezésem a következő: 2018. nov. 28. 10 600 000 Ft., 2019. június 30: 7 600 000 Ft., 2019. szept. 30. 6 600 000 Ft. ás 2019. decemberben: 1 500 000 Ft. Kérdésem, hogy 2019 évben van-e bevallási és adófizetési kötelezettségem? Köszönöm szíves válaszukat.

Nonprofit kft. adózása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Alakult egy nonprofit kft. a tavalyi év végén. Nem közhasznú, később sem lesz az. Sportszolgáltatási tevékenységet folytat. Konkrétan egy sport klubot üzemeltet, amelyben a tagok havonta tagdíjat fizetnek be, és ebből a pénzből tartják fenn a helyiséget. Ebből fizetik a terem bérleti díját, a rezsit, az edzők bérét stb. A nonprofit kft. a társasági adó hatálya alá tartozik. Az nem egyértelmű számomra, hogy a nonprofit kft., ha csak ezt az alaptevékenységét csinálja és más tevékenysége nincs (azaz vállalkozási tevékenységet nem folytat) akkor kell-e neki társasági adót fizetnie? Egyáltalán mit kell neki kitölteni? 29-es bevallást, vagy élhet az egyszerűbb TAONY nyomtatvány kitöltésének lehetőségével? Beszámoló szempontjából neki milyet kell csinálni? Olyat, amit az egyesületek szoktak (PK-542) vagy olyat amit a forprofit kft.-k? Az iparűzési adó szempontjából nyilatkozhat az önkormányzat felé, hogy az ő tevékenysége mentességet élvez? Válaszukat előre is köszönöm!

Adózás koronavírus-járvány idején: gyakori eljárási kérdések és a NAV válaszai Cikk

A koronavírus-járvány miatt felmerülő gyakori adózási kérdésekre válaszol a honlapján indított rovatában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Az adóhatóság azt ígéri, hogy folyamatosan frissíti az oldalt az újonnan felmerülő problémákra adott válaszokkal.

Adóbevallások: rövid üzemszünet lesz szerda este az elektronikus portálokon Cikk

A portálok tervezett karbantartása miatt 2020. március 18-án 20 órától 21 óra 30 percig az eSZJA, ONYA, eBEV, MOSS, ELEKÁFA alkalmazások nem lesznek elérhetők – közölte honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Könnyíteni kell az adóterheken: itt vannak a szakértői javaslatok Cikk

Az Adótanácsadók Egyesülete szükségesnek tartja az adózás könnyítését a kis- és középvállalatok számára a jelen körülmények között; javaslataikat megküldték a pénzügyminiszternek, amelyekre adótanácsadó cégek is reagáltak.

Válás, közös gyerekfelügyelet, új család: ki veheti igénybe a családi kedvezményt? Cikk

Magyarországon nem ritka, hogy egy házasság válással végződik, és a szülők új családot alapítanak. Az sem szokatlan, hogy a válás után a volt házastársak a gyerekek felett közös felügyeleti jogot gyakorolnak. Olvasónk estében azonban a gyerekek a közös felügyelet mellett a volt férjnél maradtak, ott laknak életvitelszerűen, míg a családi pótlékot a volt feleség veszi igénybe. Rendben van ez így, és mi a helyzet a családi kedvezménnyel? Olvasói kérdésre Surányi Erzsébet okleveles közgazda válaszolt.

Adott előleg egyéni vállalkozónál Kérdés

Egyéni vállalkozó előleget adott tehergépjármű-beszerzéshez december hónapban. A jármű új, körülbelül a következő év május hónapjában lesz átvehető, és akkor kell a maradék vételárrészt megfizetni. Mi a teendője, hogy kezelje az egyéni vállalkozó az adott előleget az év végi adóbevallásában? Kérdésem abból indul ki, hogy a kapott előleg bevétel adott évben, de mi a helyzet az adott előleggel? Köszönöm válaszukat!

Koronavírus, karantén, bevallások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben az a helyzet előáll Magyarországon, hogy karanténba kerülnek az emberek, illetve nem hagyhatják el az otthonukat, és a munkahelyükre nem tudnak eljutni, akkor hogyan fog működni a mindennapos jól bevált ügymenet a gazdasági élet szereplőinél? Teszem azt, gazdasági szereplőknek, társaságoknak különböző adatokat kell szolgáltatniuk a NAV-nak, bérszámfejtés során, illetve áfabevallás határidején, illetve egyéb statisztikai kötelezettségük is van, lesz. Esetleg mi történik, ha a karantén miatt nem tudnak a beszámolók készítésével foglalkozni és azok nem mennek be határidőben? Ezt a fennakadást hogyan fogja a kormány, illetve az adóhivatal megoldani, és mi lesz a feladata a cégvezetőnek, főkönyvelőnek, könyvelőnek, könyvelőirodáknak? Kérdésemre várnám a válaszukat. Üdvözlettel: Fodor Anita

Külföldön munkát vállaló hazai jövedelmének adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországban másfél éve munkaviszonyban dolgozó a hazai munkaviszonyában fizetés nélküli szabadságon van. A hazai munkáltató felmondja a munkaviszonyt, és ez év márciusában kéthavi jövedelmet és végkielégítést fizet részére. Ezzel egyidejűleg a dolgozó felmond jelenlegi, németországi munkahelyén, és várhatóan egy másik németországi munkahelyen fog elhelyezkedni. Ha ez nem sikerül, akkor Magyarországon fog munkát vállalni az év hátralévő részében. Kérdés: amit a magyar munkahely fog fizetni – kéthavi munkabért és végkielégítést – hol kell leadóznia, abban az esetben, ha továbbra is Németországban vállal munkát, illetve abban az esetben ha Magyarországon? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cserepótló ingatlan, illeték

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Szálláshely-szolgáltatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink