37 találat a(z) MNB-árfolyam cimkére

Napidíj árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Napidíj kapcsán az alábbi kérdést szeretném feltenni. Helyesen jár el cégünk, ha a február havi fizetést a gépkocsivezetőinknek, melyet március 10-én fizetünk ki, a január 15-ei MNB-árfolyam alapján forintosítjuk? Válaszát köszönöm. Üdvözlettel: Norbert

Árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha valaki nem az MNB árfolyamát választja elszámolási árfolyamként, akkor a saját választott bankjának vételi, illetve eladási, vagy pedig annak középárfolyamán kell/lehet számolnia? Válaszát előre is köszönöm!

Melyik napi árfolyamot alkalmazza az egyéni vállalkozó? Cikk

Egyéni vállalkozó, aki előzőleg bejelentette az MNB-árfolyam használatát, az euróban vezetett bankszámláján a bankköltséget, kamatot a terhelés napján lévő MNB-árfolyamon számítja át és könyveli, vagy választhatja, hogy a megelőző hónap 15. napján érvényes árfolyammal könyveli a tárgyhónapban felmerült összes ilyen kiadását? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, adó- és könyvviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

Egyéni vállalkozó melyik napi MNB-árfolyamot használja? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki előzőleg bejelentette az MNB-árfolyam használatát, az euróban vezetett bankszámláján a bankköltséget, kamatot a terhelés napján lévő MNB-árfolyamon számítja át, és könyveli, vagy választhatja, hogy a megelőző hónap 15. napján érvényes árfolyammal könyveli a tárgyhónapban felmerült összes ilyen kiadását?

Teljesítés fogalma Kérdés

Egyik cégünk eltérő üzleti évet kíván alkalmazni a 2015-ös évtől, ezért a közelmúltban vásároltunk egy új könyvelőprogramot, mellyel kapcsolatban felmerült néhány kérdés. A korábban használt programjaink az EU-s, devizás számlák forintosításakor automatikusan a teljesítés napján érvényes MNB-árfolyamot kínálta fel. A cég az MNB -árfolyamot választotta, így a könyveléskor áfában nem adódott gondunk. Ezzel ellentétben az új program a számla keltének napján érvényes árfolyamot használja. A program fejlesztői azt állítják, hogy a számviteli teljesítés dátuma megegyezik a számla keltének dátumával, így azt kötelező alkalmazni, s nem kívánják a teljesítéskori árfolyamot beparaméterezni a programba. Lehet, hogy az én ismereteim hiányosak, s eddig mindent rosszul csináltam? Gyakran előfordul, hogy a számla keltének és a teljesítésnek a dátuma nem egyezik meg. A régi programunk a főkönyvi kivonat és a beszámoló összeállításánál a teljesítés dátumát vette figyelembe, és a szerint készítette el például a mérleget. Az új program nem a teljesítés, hanem a számla keltének a dátumát nézi. (Tehát, ha a januári raktárbérleti díjról a számlát februárban állítják ki, akkor nem a januári, hanem a februári költségek között szerepelteti.) Véleményük szerint ez a program így jól működik? (Nagyon sok pénzt és energiát fordítottunk ebbe a programba, szeretném, ha minden törvényesen és jól működne, ezért kérem a véleményüket).

Szentírás az MNB-árfolyam, ha azt választja az egyéni vállalkozó Cikk

Január 1-jétől az áfás egyéni vállalkozónak is kötelező lesz az áfatörvény által előírt árfolyamot alkalmaznia mind a bevételek, mind a kiadások esetében. Mi a helyzet akkor, ha a szolgáltatás igénybevételekor, illetve a szállítói számlák kiegyenlítésekor eltérőek az árfolyamok – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Egyéni vállalkozó árfolyam 2015-től Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítsen értelmezni az 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 6. § (2a) a) és b) bekezdését, mely 2015-től hatályos. Az áfás egyéni vállalkozó a NAV-nál bejelentette, hogy az MNB-árfolyamot használja. Rendelkezik közösségi adószámmal és a közösség területén belülről terméket szerez be, szolgáltatást vesz igénybe. A termékbeszerzésnél a számla kelte szerinti, a szolgáltatás-igénybevételnél a teljesítés időpontja szerinti MNB-árfolyamon váltja át a külföldi pénznemet forintra és vallja be a ..A60 és ..65-s nyomtatványon. Ezen szállítói számlák kiegyenlítése később történik. Kiegyenlítéskor milyen árfolyamot kell használni? A számla kelte, illetve a teljesítés időpontja szerinti, fenti nyomtatványokon bevallott árfolyamot, vagy a későbbi, kiegyenlítéskori MNB-árfolyamot és az árfolyamkülönbözettel –mivel egyéni vállalkozónál a pénzforgalmi szemlélet miatt nem értelmezhető az árfolyamkülönbözet – az adott költség összegét kell korrigálni? A válaszában megadottak az egyéni vállalkozó értékesítéseire is vonatkoznak? Köszönettel: Kauker Zsoltné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs