95 találat a(z) Lengyelország cimkére

Csökkentik a nyugdíjkorhatárt Lengyelországban Cikk

Megszavazta szerdán a lengyel szejm a nyugdíjkorhatár csökkentését előirányzó törvényt, melynek értelmében jövő év októberétől a nők 60, a férfiak pedig 65 évesen élhetnek a nyugdíjba vonulás lehetőségével.

Ez most komoly: tényleg megtörik a jég? Cikk

Magyarországon több éve nem emelték a családi pótlékot, amelynek alapösszege jelenleg 12 200 forint. Most szóba jöhet a növelés – írja a napi.hu.

Progresszív kiskereskedelmi különadó: vitázik az EB és a lengyel pénzügyminiszter Cikk

Az Európai Bizottság (EB) bírálta a lengyel kormány által közzétett, a progresszív kiskereskedelmi különadó bevezetéséről szóló törvénytervezetet, azzal érvelve, hogy ez sérti az uniós alapszerződés vonatkozó előírásait – mondta Pawel Szalamacha lengyel pénzügyminiszter szerdai sajtóértekezletén.

Extra adó a hétvégi árusításra − écából nincs hiány Cikk

Nyilvánosságra hozta a kiskereskedelmi különadóról szóló törvénytervezetet a lengyel pénzügyminisztérium, a tárca honlapján megjelent tervezet szerint a különadó progresszív lenne, a hétvégi árusításra pluszterheket róna Lengyelországban, és az idén mintegy 0,45 milliárd eurónak megfelelő költségvetési bevételt hozna.

Nem mindenki rontott Lengyelország adósminősítésén Cikk

A Fitch Ratings elsőrendű „A mínusz” szinten, változatlan stabil kilátással megerősítette Lengyelország államadós-besorolását. A Moody's Investors Service - bár hitelminősítő menetrendjében szerepelt a lengyel szuverén adósosztályzat elbírálása – most nem hajtott végre besorolási felülvizsgálatot Lengyelország esetében.

Rontottak Lengyelország minősítésén Cikk

Leminősítette Lengyelországot pénteken a Standard & Poor's, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az új lengyel kormány több intézkedése kulcsfontosságú intézmények függetlenségét és hatékonyságát gyengítette.

Soha nem gondolná, hány éves állampolgár jelentett csődöt Lengyelországban Cikk

Az elmúlt évben magáncsődöt jelentett állampolgárok között volt egy mindössze tizenegy éves fiú is – közölte a lengyel központi gazdasági információs központ (COIG).

Bankadó és adócsökkentés is lesz Lengyelországban Cikk

A lengyelországi választások győztese, a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) az előző kormány által javasolt jövő évi költségvetés "nagyon alapos" módosítására készül, egyebek mellett 0,39 százalékos különadót vezetne be a bankok számára – jelentette ki vasárnap este a PiS politikusa, Zbigniew Kuzmiuk.

Óriási áfacsalás, tizenhárman őrizetben Cikk

Tizenhárom embert vett őrizetbe a lengyel központi nyomozó hatóság (CBSP) üzemanyag-értékesítés során elkövetett, legkevesebb 330 millió zloty (mintegy 24,2 milliárd forint) értékű áfacsalás gyanújával - adta hírül hétfőn a lengyel sajtó.

EU-s vásárlás és annak továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy Lengyelországból gépkocsi-alkatrészeket hozok be ügyfelem számára. Ez történt egy alkalommal. A vásárlást úgy kell elképzelni, mint Magyarországon a piacot (Gyál). Ezen a helyen több eladótól vettem árut. Megdöbbenésemre számlát nem kaptam ,csak a pénztárgépbe beütött blokkot. Egy helyen ugyan kaptam számlát, de nincs rajta sorszám, amin ugyancsak megdöbbentem. Az eladó azt mondta, hogy számlát akármelyik boltban vehetek. Kíváncsiságomat, hogy kielégítsem, elmentem a boltba, és tényleg kaptam számát, igaz, ezek üres nyomtatványok voltak. Itthon első dolgom az volt, hogy megnézzem az adószámokat. Hét helyen vásároltam, ebből három be van jelentve, mint közösségi áfás, négy nincs. Kérdésem az lenne, hogyan tudom ezt ügyfelem felé számlázni? Hiszen a nevemre szóló vásárlási számla nincs, csak blokk. Ezek nem nagy értékű vásárlások voltak, összesen forintra átszámítva 80 ezer forint értékről van szó, mert nem mertem vásárolni. Hiszen Magyarországon hozzá vagyok szokva, hogy ha vásárolok, és kérek számlát, de nem is kell kérnem, kapok, sorszámmal, megfelelő adattartalommal. Azt nem tudtam eldönteni, hogy Lengyelországban hogyan működik az adózási rend. Ami érdekes volt, hogy a blokk nagyon hasonlított a Magyarországon is bevezetett új pénztárgép blokkjához. Feltüntetve: BAV, vagy AEB. További kérdésem az lenne, ha az árut nem is tudom ügyfelem számára továbbszámlázni, akkor az ügynöki tevékenységet ebben az esetben számlázhatom-e? Köszönettel: Margit

Nyugdíjasnak lenni itt a legrosszabb Cikk

Lengyelországban a legrosszabb a hatvan éven felüliek helyzete európai viszonylatban, a nyugdíjas lengyelek az európai átlagnál betegebbek és szegényebbek, miközben ők tartják el a család fiatalabb nemzedékeit - írta a Dziennik Gazeta Prawna vasárnapi számában.

A magyar nyugdíj-einstandot koppintják a lengyelek Cikk

A lengyel parlament pénteken szűk többséggel elfogadta a nyugdíjrendszer sokat vitatott reformját, amelynek értelmében az állam magához vonja a magánnyugdíjpénztárak állampapír-portfólióját, és a továbbiakban nem teszi kötelezővé a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket.

Lenyúlja a nyugdíjvagyon felét a lengyel állam Cikk

A lengyel kormány kedden elfogadta a nyugdíjrendszer reformjáról szóló törvény tervezetét, amelynek alapján az állam magához vonja a magánnyugdíjpénztárak állampapír-portfólióját és a továbbiakban nem teszik kötelezővé a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket.

13 százalékos munkanélküliség a lengyeleknél Cikk

Változatlanul 13 százalékon maradt a lengyel munkanélküliség szeptemberben a lengyel munkaügyi minisztérium adatai szerint.

Nyugdíjalapok államosítása Cikk

Nyugdíjreformot hajt végre a lengyel kormány. A nyugdíjalapok kötvényállományát egy az egyben átveszi az állam, amit államadósság-csökkentésre fordít, illetve lehetővé teszik, hogy az emberek visszalépjenek az állami rendszerbe.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Utazásszervezés, iparűzési adóalap

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Alkalmi 2024

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3