248 találat a(z) INFLÁCIÓ cimkére

Magyar elemzők az MNB kamatdöntéséről Cikk

Elemzők szerint a piaci várakozásoktól némileg elmaradó mértékben emelt alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank kedden. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 30 bázisponttal 2,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és 80 bázisponttal 2,4 százalékra az egynapos betét kamatát; az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata 30 bázisponttal emelkedett 4,4 százalékra.

Ismét kamatot emelt az MNB Cikk

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2021. december 14-i ülésén a jegybanki alapkamat mértékét 2,10 százalékról 30 bázisponttal emelte, és 2021. december 15-i hatállyal 2,40 százalék mértékben határozta meg.

Ismét kamatot emelt az MNB Cikk

Újabb 20 bázisponttal emelte, 3,30 százalékos kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön.

Így értékeli az MNB a novemberi inflációs adatokat Cikk

2021 novemberében az éves összevetésben számított infláció 7,4 százalék volt. A maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 5,3 százalékon alakult. Az előző hónaphoz képest az infláció 0,9, míg a maginfláció 0,6 százalékponttal növekedett. Az infláció emelkedése a termékek és szolgáltatások széles körében jelentkezett, olvasható a Magyar Nemzeti Bank elemzésében.

Személyi hitel felvételén gondokodik? Most érdemes lépni! Cikk

7,4 százalék volt az éves áremelkedés mértéke 2021. novemberében, ez még az októberi adatoknál is 0,9 százalékponttal magasabb. A drágulás további gyorsulásával már nem csak lakáshitelt, hanem személyi hitelt is találhatunk az inflációnál kedvezőbb kamatokkal. Ez az állapot a Bankmonitor szakértői szerint már nem sokáig maradhat fent.

Nem állt meg az árak emelkedése Cikk

2021. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Utoljára 2007. decemberben volt legalább ekkora az infláció. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok, illetve a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett a legnagyobb mértékben. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Jelentősen emelkedtek a lakáshitelkamatok, több ezer forinttal nőnek a törlesztőrészletek Cikk

Kilenc nagybank közül hat érdemben megemelte új lakáshiteleinek kamatát decemberben. A drágulás mértéke 0,37-0,96 százalékpont, ezzel egy 20 millió forint összegű lakáshitel törlesztőrészlete 4-10 ezer forinttal emelkedhet meg 20 éven át.

Sorozatos kamatemelésre kell készülni az MNB-alelnök szerint Cikk

Az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni – szögezte le Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Világgazdaságnak adott interjújában.

Lakáshitelesek, figyelem! Nőnek a terhek, jól jöhet a fix kamat Cikk

Összességében 466 ezer lakáshitel-szerződés kamata emelkedhet 2021. év közepe és 2022. június 30-a között. A korábban lakáshitelt felvevők 40 százaléka változó kamatozású hitellel rendelkezik.

Nyugdíjemelés: 5 százalékos növelést jelentett be Orbán Cikk

Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök ma az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.

Egy év alatt 18,5 százalékkal nőttek az ipari termelői árak Cikk

2021 októberében az ipari termelői árak átlagosan 18,5 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az áremelkedés ütemét elsősorban a nyers-, az alap- és az üzemanyagok drágulása befolyásolta. A belföldi értékesítés árai 26,6, az exportértékesítés árai 14,3 százalékkal növekedtek. Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 5,8, az exportértékesítési árak 3,9, így az ipari termelői árak összességében 4,5 százalékkal emelkedtek, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából.

Jövőre tovább fokozódik a keresetek emelkedése, de az infláció réme is fenyeget Cikk

A bérkiáramlás továbbra is magas, a jövő évi emelésekkel és juttatásokkal pedig további emelkedéssel számolnak az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik arra is figyelmeztetnek, hogy mindez emelkedő inflációs kockázatokkal árnyalt.

Óriási áremelkedés Németországban, közel harminc éves csúcson az infláció Cikk

Novemberben a 5,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest az októberi 4,5 százalékos infláció után Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatai szerint. Elemzők 5 százalékos inflációt vártak novemberre.

Nőtt az alapkamat, különutas lesz az egyhetes betéti kamat, 7 százalékra kúszik az infláció Cikk

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 30 bázisponttal 2,1 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot mai ülésén, és azonos mértékben tolta ki a kamatfolyosó két szélét is. Ezen túl a jegybank készen áll az egyhetes betét kamatát az alapkamat fölött alakítani.

Felülvizsgálják-e a nyugdíjemelést, mi lesz a forintárfolyammal, az inflációval? Cikk

Egyebek mellett a forint árfolyama, a szegénység, az infláció, a nyugdíjemelés ügyében is kérdezték ellenzéki politikusok a kormánytagokat, illetve az MNB alelnökét az Országgyűlés mai ülésén.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemélyek közötti kamatmentes kölcsön adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Átmeneti bányászjáradékos munkaideje

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs