407 találat a(z) INFLÁCIÓ cimkére

10 százalék alá csökkent az infláció Csehországban Cikk

Júniusban 9,7 százalékra csökkent az éves szintű infláció Csehországban a májusi 11,1 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal Csütörtökön Prágában.

A vártnál jobban enyhült az amerikai infláció júniusban Cikk

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben csökkent az infláció az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics szerdai jelentése alapján.

Bónusz Magyar Állampapír: hatalmas kamatvágás következik Cikk

A jelenleg vásárolható BMÁP-sorozat következő kamatperiódusra szóló kamata csaknem 4 százalékpontot fog zuhanni a mostani periódushoz képest. Ezzel a Bankmonitor.hu szakértői szerint végleg eldőlt a kamatverseny az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír és vetélytársa, a Bónusz Magyar Állampapír között – írja közleményében a Bankmonitor.hu.

20 százalék feletti mértékben nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest Cikk

2023. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 20,1%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,3%-kal nőttek – tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az Országgyűlés elfogadta a 2024-es költségvetést Cikk

„Háborús időkben védelmi költségvetés készült, ami megvédi az ország biztonságát, a családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést. A 2024-es költségvetésben több forrás jut a védelmi kiadásokra, így megerősödik a Honvédelmi Alap. Megújul a családtámogatási rendszer, megmaradnak a családi adókedvezmények és biztosítottak a Rezsivédelmi Alap forrásai is. A kormány a nyugdíjasoknak tett ígéretéhez híven, háborús időkben is megőrzi a nyugdíjak értékét, biztosítja az inflációkövető nyugdíjemelést és garantálja a már teljes egészében visszaépített és megemelt 13. havi nyugdíj folyósítását” – írja sajtóközleményében a Pénzügyminisztérium.

Egyre többen kérnek béremelést, míg a cégek közel negyede leépítéseket fontolgat Cikk

A magyar vállalatok mintegy felénél igényelnek rendkívüli béremeléseket az alkalmazottak, azonban a jelenlegi helyzetben sok vállalatnak már a leépítések elkerülése is gondot okoz – derült ki az Intrum Európai Fizetési Jelentéséből. Leginkább a vendéglátásban lehetnek veszélyben a munkahelyek, azonban azok, akik főleg exportra termelnek, viszonylag biztonságban vannak – írja az Intrum.

Ezek lesznek a kötelező akciózás szabályai augusztustól Cikk

A kormány arról határozott, hogy a kötelező akciózás mértékét a jelenleg érvényben lévő – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz viszonyított – legalább 10 százalékról minimum 15 százalékra emeli augusztus elsejével mind a 20 termékcsoport esetében – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerdán.

Minden negyedik munkavállaló új állást keres a megélhetési költségek növekedése miatt Cikk

A felmondási hullám világszerte folytatódik, mivel a megélhetési költségek növekedése arra készteti a munkavállalókat, hogy jövedelmezőbb állás után nézzenek – derül ki a PwC 46 ország és földrajzi terület közel 54 ezer munkavállalójának – köztük magyarországi válaszadók – megkérdezésével készült globális munkaerőpiaci kutatásából.

Megszűnik az élelmiszerárstop és a városi csok, nő a falusi csok kerete, változik a babaváró hitel Cikk

Változnak a babaváró hitel feltételei, továbbá a csok keretei – döntött szerdai ülésén a kormány. Az infláció további csökkenésére számít a kormány, ezért az élelmiszerárstopot csak 1-jéig tartja fenn.

Kevés az esély az évközi rendkívüli nyugdíjkorrekcióra Cikk

Egyre kevésbé látszik esély az évközi rendkívüli nyugdíjkorrekcióra, sőt, a novemberire sem lehet mérget venni – fogalmazott a Népszavának Farkas András nyugdíjszakértő, akit azt követően kerestek, hogy a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón a Népszava rákérdezett a rendkívüli emelésre. Mint ismert, a több százezer tagot számláló Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa a rendkívül magas inflációra hivatkozva legalább 3 százalékos, nyári korrekciót kért januárig visszamenőleg – írja a nepszava.hu.

Olcsóbban kaphatják az áramot a feldolgozóipari, szálláshely-szolgáltató, illetve raktározási vállalkozások Cikk

Megjelent a Magyar Közlöny 87. számában a villamos energia versenypiaci árazásával kapcsolatos kérdésekről szóló kormányrendelet, amelynek révén 2023. július 1-jétől december 31-éig a feldolgozóipari, szálláshely-szolgáltatási, illetve raktározási, szállítást kiegészítő tevékenységet végző vállalkozások csökkentett, maximum nettó 200 euró/megawattóra árat fizetnek majd a villamos energiáért. Ez az ár még így is a kétszerese a jelenlegi tőzsdei árszintnek.

Kötelező akciózás: rászálltak az ellenőrök a kereskedőkre Cikk

Rendkívüli témavizsgálatot rendelt el ma az Igazságügyi Minisztérium szakmai irányítása alatt működő fogyasztóvédelmi hatóság szerte az országban, hogy ellenőrizzék, a kereskedők eleget tesznek-e az árcsökkentés tényére és mértékére vonatkozó tájékoztatási, forgalmazási és árusítási kötelezettségüknek.

Varga Mihály a 2024. évi költségvetésről – elkezdődött a parlamenti vita Cikk

A kormány elkötelezett amellett, hogy az idei év végére egyszámjegyűre csökkentse az inflációt, ami 2024-ben pedig 6 százalék lehet, ezzel együtt megőrzi a nyugdíjak vásárlóerejét, garantálja a teljes egészében visszaépített és megemelt 13. havi nyugdíj folyósítását, valamint biztosítja a közszférában dolgozók anyagi megbecsülését – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a 2024. évi költségvetési törvényjavaslat ma kezdődött parlamenti vitájában előadott expozéjában.

Júliustól indul az online árfigyelő rendszer Cikk

Az online árfigyelő rendszer adatbázisának feltöltéséről, a tesztelésről és a július 1-jei indulásról egyeztettek a kormány és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) képviselői a kiskereskedelmi láncok küldötteivel – tájékoztatott közleményében a GVH. A hivatal közlése szerint a cégek képviselői mindenben támogatták a rendszer elindulását, és megkezdik a teszteléshez szükséges adatok feltöltését.

Átlagosan 9 százalékkal emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási éves állománydíj Cikk

Az idei I. negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve. A biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától – olvasható az MNB friss kgfb-indexében az mnb.hu-n.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan bérbeadása és az áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31