11 találat a(z) EU-n belüli értékesítés cimkére

EU-n belüli szállítás Kérdés

EU-n belüli értékesítés, a termék nem kerül ki az országból Kérdés

Új feltételek az EU-n belüli termékértékesítés adómentességéhez Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a közösségen belüli termékértékesítés adómentességének feltételeiről.

EU-n belüli vevőnek, EU-n kívülre történő értékesítés, fuvart a vevő szervezi Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" cég az adott termék eladója, magyar cég. "B" cég egy német társaság, mely rendelkezik német közösségi adószámmal, "A" cégnek a vevője. "C" cég pedig egy EU-n kívüli társaság, "B" cégnek a vevője. Vevő (B) megrendeli az eladótól (A-tól) a terméket úgy, hogy a kiszállítás harmadik országba történik „C” társasághoz. A fuvarozást vevő (B) szervezi úgy, hogy megbíz egy magyarországi fuvarozó céget, aki egy előre egyeztetett magyarországi címen átveszi eladótól (A) a terméket, majd szervezi a termék kiszállítását harmadik országba. A számlán szereplő paritás CPT Budapest. A kiviteli kísérő okmányon, mint exportőr a vevő (B) neve szerepel. A termék 90 napon belül elhagyja az EU határát, és a kiléptetésről eladó (A) megkapja a kiléptetési igazolást. Az ügylet láncügyletnek minősül? Hogyan kell számlázni az ügyletet, magyar áfával terhelten, vagy adómentes exportértékesítésként? Milyen alátámasztó okiratok szükségesek adómentes értékesítéshez? Adómentes értékesítéshez szükséges-e vevőt (B) nyilatkoztatni, hogy eladóként vagy vevőként vett-e részt az ügyletben? Nyilatkozatától függően mely esetben áll fenn az adómentesség? Változtat-e az ügylet megítélésén áfa szempontból, ha a felek külön megállapodásban rendezték, hogy a termék tulajdonjoga az EU-ból való kiléptetéskor száll át az eladóról (A) a vevőre (B).

Teherautó értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. értékesíteni szeretné a büfékocsiját az Európai Unión belül. Kérdésem: a teherautó vásárlásakor és a büfékocsivá alakításkor felmerült áfát visszaigényelte a kft., most eladáskor van-e áfafelszámítási kötelezettsége, ha nincs, mit kell a számlára írnia? Köszönettel.

Termék és szolgáltatás áfája EU-s és nem EU-s értékesítésnél Kérdés

Kedves Szakértő! Adott egy lökhárító, amelyet vagy hazai vagy külföldi cégtől szerzünk be. Erre grafikát tervezünk, megfestjük és ezt értékesítjük a magyar vagy külföldi vásárlóknak. Kérdezni szeretném, hogy A) esetben, ha a karosszéria-elemet EU-s - de nem céges vevőnek értékesítjük, kell-e áfát felszámítani? - ha céges ügyfélnek értékesítünk, jól gondolom, hogy áfamentes lesz a számlázás? B) esetben, ha EU-n kívüli - de nem céges vevőnek értékesítjük, kell-e áfát felszámítani? - ha céges ügyfélnek értékesítünk, jól gondolom, hogy áfamentes lesz a számlázás? Kérem legyen kedves A1-2 és B1-2 esetre válaszolni áfakérdésében. Köszönöm!

Áfamentes termékértékesítés az EU országaiba – csapdák és buktatók Cikk

Hatályos és korábbi áfa törvényünk szerint – összhangban a vonatkozó uniós normákkal – hazai kereskedőinknek az Európai Unió másik tagállamába történő termékértékesítése mentes az általános forgalmi adó alól, amennyiben az eladó igazolja az árunak a Közösség másik tagállamába történő kiszállítását. Az első pillantásra a dolog végtelenül egyszerűnek látszik – de mégsem az.

Olaszországban gyártott szerszám Kérdés

Olaszországban megrendeltük egy termék gyártását. A szállító cég nem építette be a termék önköltségébe a gyártásához szükséges szerszám költségét. A szerszámot áfa nélkül számlázta részünkre.A szerszám Olaszországban maradt. Az Olaszországban gyártott alkatrész beépül a cégünk által gyártott termékbe. A szerszámköltséget továbbszámlázzuk Németországba annak a vevőnknek, akinek az általunk gyártott terméket szállítjuk. A német vevő ragaszkodott hozzá, hogy a szerszámköltséget a termék ára ne tartalmazza, kérésére kell a szerszámot külön leszámlázni. Kérdésem a következő: az olasz partner jogosan járt-e el, amikor áfa nélkül számlázta le részünkre a szerszámot? A német partnerünknek EU értékesítésként kell számlázni a szerszámot? Válaszukat előre köszönöm. Lengyelné

EU-s göngyöleg- és szerszám áfája Kérdés

Tisztelt Cím! A magyar X Kft. Csehországban megrendelt csomagolóeszközöket. Ezeknek a csomagolóeszközöknek a legyártásához szükség van szerszámozásra, mely szerszámok „életük” végéig ott maradnak Csehországban. Ezzel gyártják a csomagolóeszközöket. Az X Kft. megvásárolja a csomagolóeszközöket és a gyártásukhoz szükséges szerszámokat is a cseh gyártótól. A csomagolóeszközök EU-s beszerzés keretében be is érkeznek az X Kft. telephelyére, viszont a gyártásukhoz használt szerszámok nem. Azok mindvégig ott maradnak Csehországban. A csomagolóeszközök EU-s termékbeszerzésen esnek át, a szerszámokat viszont a cseh partner cseh áfával terhelten fogja értékesíteni az X Kft.-nek. Ezek után az X Kft. üzleti partnere, Y Kft. (aki egy német adóalany), a csomagolóeszközöket és a szerszámokat szeretné megvásárolni. A csomagolóeszközök göngyölegek formájában forognak az Y Kft. és az X Kft. között legalább 4 éven keresztül. 1. kérdés: Hogyan (milyen adótartalommal) kell az X Kft.-nek az Y Kft. felé a csomagolóeszközök értékesítéséről szóló számlát kiállítani? EU-s értékesítés vagy belföldi értékesítés? A göngyölegek igazoltan elhagyják az ország területét. 2. kérdés: Hogyan (milyen adótartalommal) kell az X Kft.-nek az Y Kft. felé a szerszámok értékesítéséről szóló számlát kiállítani? Áfatörvény területi hatályán kívüli értékesítésként? Vagy be kell jelentkezni Csehországban adóalanynak és cseh adószám alatt kell eladni az Y Kft.-nek?

Különbözeti áfa vagy nem? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Műalkotás-kereskedelemmel foglalkozó társaság (az áfatörvény XVI. fejezete szerint adózik) adásvételi szerződéssel megvásárol belföldi magánszemélytől fotó negatívot, amelyről nagyítást készíttet (áfás számlát kap). Az elkészült fotó megfelel a 8. sz melléklet 7. pontjának, tehát műalkotás. EU-n belüli értékesítése (adóalany részére) különbözeti áfás lesz, vagy adómentes? Viszonteladóként járhatunk-e el, ha a beszerzés (külön a negatív + nagyítás) ily módon valósul meg? Köszönöm előre is válaszát, tisztelettel: Várnainé Mizsei Gabriella

Áfateher-csökkentés: amikor ne lépjen be az egyablakos rendszerbe! Cikk

Hogyan mentesülhetnek a távolról is nyújtható szolgáltatásokat végző vállalkozások az input forgalmiadó-teher alól? Nem máshogy, mint a minden bejegyzett áfaalanyt megillető adólevonási jog gyakorlása révén. Na, de nézzük, mit is kell erről tudni!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás jövedelem vagy szja-s?

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás és megbízási jogviszony

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs