23 találat a(z) Dánia cimkére

Dániában és Norvégiában ismét szigorítanak a járvány miatt Cikk

Két hónappal azután, hogy Dániában és Norvégiában egyaránt feloldották a koronavírus-járvány terjedése elleni összes belföldi korlátozást, ismét szigorító intézkedéseket vezetnek be a járványhelyzet gyors romlása miatt – adta hírül pénteken a dpa német és az AFP francia hírügynökség.

Munkaviszonyból származó jövedelem két helyen adózik? Kérdés

OSS/IOSS kereskedelmi rendszer használata II. Kérdés

Magyar munkavállaló adózása Dániában Kérdés

Áfa Kérdés

Termékvisszahívás: Naturli Bio Veganes Streichfett Cikk

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján hívja fel a figyelmet a Naturli Bio Veganes Streichfett termék visszahívására, mivel az fogyasztói panasz szerint penészes lehet.

Belföldi vagy közösségen kívüli értékesítés? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nemzetközi vállalat vagyunk, anyacégünk EU tagország. Szeretném a következő ügylettel kapcsolatos iránymutatásukat kérni. Vállalatunk az általunk gyártott készterméket anyacégünknek számlázza (Dániába). Az árut távol-keleti partnereinknek közvetlenül mi küldjük ki. Az Unióból az anyacégünk által kiállított számlával lép ki az áru. Szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben az általunk kiállított számla anyacégünk felé megfelel-e a közösség területén kívüli értékesítés feltételeinek (áfabevallás 01. sor)? Változtat-e a fentieken, ha anyavállalatunk rendelkezik magyar adószámmal? Válaszukat előre is köszönöm!

Dán-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény Kérdés

Magyarországon lép fel egy estére egy dán illetőségű komolyzenész. Az egyezmény 16. cikkének 3. pontját kellene értelmeznem. Ha a megrendezett koncert költségeit a magyar állam támogatja (közpénzből), lehetséges-e úgy értelmezni ezt az előírást, hogy a magyar kifizetőnek nem kell adóelőleget levonnia? Ha ez rossz következtetés, van-e lehetősége elkerülni az adóelőleg-levonást a kifizetőnek? Köszönöm, ha válaszolnak: CsK

Az Airbnb automatikus adatszolgáltatást nyújt az adóhatóságnak Dániában Cikk

Az Airbnb szállásfoglaló online platform automatikus adatszolgáltatást fog nyújtani az adóhatóságnak Dániában – jelentette be Carsten Lauritzen dán adóügyi miniszter csütörtökön.

Dán-magyar kettős adóztatás elkerülése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy munkavállaló, munkaviszonyban egy magyar kft.-nél. A munkavégzés kiküldetésben, Dániában történik. Ugyanez a munkavállaló közben szintén alkalmazásban van egy dán cégnél is, ahonnan származik jövedelme, mely ott teljesen adómentes, az értékhatár alatt van (állításuk szerint náluk van ilyen). Munkaszerződése, határozott idejű, 6 hónapra szól, augusztus 1-jén kezdődött. A magyar cégtől kapott jövedelme után Magyarországon mindent megfizet. Jól gondolom-e, hogy a dán jövedelmének adózása kapcsán a kulcs az időbeliség? Igaz-e tehát, hogy mivel tárgyévben kevesebb mint 183 napot tartózkodik Dániában, az onnan szerzett jövedelme Magyarországon is adómentes, és csak tájékoztató adatként kell szerepelnie az szja-bevallásában? Válaszát köszönöm.

Áfa-visszaigénylés EU-s országból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk Dániából vásárolt gépeket és szerszámokat, melyeket a vásárlás időpontjában még Dániában használtunk, ezért a partnercég áfával növelt számlát állított ki részünkre. Időközben a gépeket elhoztuk Magyarországra, de a szerszámok továbbra is ott maradtak. Kérdésem, hogy a dán áfát hogyan tudjuk visszaigényelni? Ugyanaz az eljárás vonatkozik az ottmaradt szerszámokra, mint az időközben ideszállított gépekre? Válaszát előre is köszönöm!

Külföldön biztosított, magyarországi cég ügyvezetője Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgár 2014-től Dániában dolgozik, ott volt biztosított. Magyarországon ugyan van állandó lakcíme, de Dániában élt. 2016. 07. 15-én Magyarországon alapított egy kft.-t, amelyben tulajdonos-ügyvezető egyben. Az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el. A dán biztosítási jogviszonya 2016. 07. 31-én megszűnik. Haza is költözött az illető. Dániából kapott egy E104-es igazolást, mely szerint 2016. 07. 31-ig él a kinti biztosítási jogviszonya. Kérdésem az lenne, jól gondolom, hogy 2016. 07. 31-ig a kft.-ben nem kell járulékot fizetnie, mint társas vállalkozónak, tekintettel a 07. 31-ig még élő dán jogviszonyára? Ha ez így van, akkor nekem majd csak 2016. 08. 01-jei kezdéssel kell jelentenem a T1041-es nyomtatványon, mint "kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő társas vállalkozó"-t?Vagy erre az átmeneti időszakra (07.15-07.31.), ameddig még kint is biztosított, de már itthon működik a kft., jelenteni kell valamit a T1041-es nyomtatványon? Illetőleg az E104-es nyomtatványon túl be kell kérnie Dániából az A1-es nyomtatványt is? Köszönettel.

Dániában szerzett jövedelem adózása Magyarországon Kérdés

Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező magyar magánszemély Dániában végez munkát 2015-ben. Szerződéséből vállalkozás jellegű munkavégzésre gondolunk. Mivel nem lett biztosított Dániában, semmilyen jellegű biztosítást nem fizetett. Magyarországon, mint őstermelő biztosított, az előző év 0 forint bevétele alapján negyedévente 0-ás 1558-as bevallást adott le. Kérdésem, hogy a 16 % szja mellett kell-e fizetnie 27 % ehót? Az szja-bevallás melyik sorába kellene beállítani?

Külföldön regisztrált magyar munkavállaló adózása II. Kérdés

Kedves Szakértő! Nagyon köszönöm a kimerítő és részletes választ, máris sokat segített a korábbi "Külföldön regisztrált magyar munkavállaló adózása" című kérdésem kapcsán. Kiegészítő információ a teljes helyzetképhez, illetve az illetőség megállapításához, hogy a külföldi ország Dánia. Még egy kérdésem lenne a válaszában szereplő mondathoz: "Ha magyarországi illetőségű, és itt végzi a munkát, akkor a munkadíja itt adóköteles akkor is, ha azt külföldi munkáltató fizeti, függetlenül attól, hogy mennyi ideig tartózkodik Magyarországon." Újabb információim szerint az adózó jelenleg Dániában regisztrált (lakcíme szerint), magyar munkavállaló, aki több nemzetközi projektmunka miatt sokat utazik, így a munkavégzés is több országban történik (leginkább a cég más európai fióktelepein), Magyarországot kevésbé a munka, mint a családi kötelékek miatt látogatja sűrűn. Jelent ez bárminemű változást a válaszában írtak tekintetében? Köszönöm válaszát előre is!

Ezek az országok kerülhetnek le az EU feketelistájáról Cikk

Tizenegyre csökkenhet a túlzott deficit-eljárás alatt tartott EU-országok száma, ha az EU pénzügyminiszteri tanács áldását adja a Bizottság hétfői javaslatára. Az országspecifikus ajánlások részeként Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Hollandia és Szlovákia esetében javasolták az eljárás lezárását, miközben újabb figyelmeztetést intéztek a francia kormányhoz.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nem használt ingatlan – figyelési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Nyelvtanfolyam

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Alkalmi munkavállaló szervízdíj számfejtése

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs