97 találat a(z) 2024-es változások cimkére

Itt vannak a 2024. szeptemberi elszámolható üzemanyagárak Cikk

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 82. § (2) bekezdése arra kötelezi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), hogy havonta tegye közzé a tárgyhónapban a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat – írja közleményében a NAV.

Állatok antibiotikumos kezelése: sok a pontatlanul rögzített adat Cikk

Javult a jelentési hajlandóság, de továbbra is sok a pontatlanul rögzített adat az élelmiszertermelő állatoknál végzett antibiotikumos kezelésekkel kapcsolatban. A készítmények felhasználásban összességében nincs változás: 2023-ban is az „óvatosan” alkalmazható, D kategóriás szereket adták leggyakrabban az állatorvosok, de nagy mennyiségben használnak B kategóriás, valamint csoportos kezelésre szolgáló készítményeket is – írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

NAV: augusztus 21-étől változik az adattörlő kód szabályozása Cikk

Változnak a tartós adathordozók végleges hozzáférhetetlenné tételéhez szükséges adattörlő kód igénylésének és átadásának szabályai [az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét lehetővé tevő alkalmazás biztosításával kapcsolatos eljárási szabályok meghatározásáról szóló 726/2020. kormányrendelet (a továbbiakban: kormányrendelet)] – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Módosult a baromfi-szállítólevél adattartalma Cikk

Az új baromfi állatjóléti támogatások megjelenésével szükségessé vált az állatok és a keltetésre szánt tojások szállítása során kötelezően használandó BIR szállítólevél adattartalmának bővítése. A jelenleg használatban lévő szállítólevéltömbök továbbra is felhasználhatók, de gyártásuk már megszűnt – írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Rendelet a CMR elektronikus fuvarlevélről szóló kiegészítő jegyzőkönyvének kihirdetéséről Cikk

A Magyar Közlöny 2024. évi 78. számában július 29-én megjelent a Nemzetközi Közúti Árufuvarozási Szerződésről Szóló Egyezmény elektronikus fuvarlevélről szóló kiegészítő Jegyzőkönyvének kihirdetéséről szóló 197/2024. kormányrendelet.

Ősz elején módosuhatnak a lakástámogatások Cikk

A kormány közzétette a jogszabálytervezetek között a második félévre tervezett jogalkotási munkatervét. Ezen dokumentum alapján szeptemberben módosítanának a családtámogatási és lakástámogatási rendszeren. Érintett lehet a CSOK+, a falusi CSOK és a babaváró hitel is – írja közleményében a Bankmonitor.

Az orosz parlament megszavazta a progresszív szja-t és a 25 százalékos társasági adót Cikk

Megszavazta szerdán az orosz parlament mindkét háza az ország adórendszerének "finomhangolásáról" szóló törvényt, amely a progresszív személyi jövedelemadó-skála újbóli bevezetését is tartalmazza.

Változnak a munkaerőpiacra lépők utáni szochokedvezmény szabályai Cikk

A 424/2022. kormányrendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt módosulnak a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény 11. §-a szerinti kedvezmény szabályai – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Emelkednek a közlekedési bírságok Cikk

Közel 160 ezer forintba kerül majd például, ha valaki jogosulatlanul áll meg mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyen – olvasható a hvg.hu-n.

Legfrissebb lista a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása szempontjából kockázatosnak minősített országokról Cikk

A NAV Központi Irányítás Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni intézményrendszert érintő operatív koordinációs tevékenysége keretei között tájékoztatást nyújt a Pénzmosás Elleni Akciócsoport (Financial Action Task Force; FATF) által a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása szempontjából kockázatosnak minősített országokról kialakított lista legfrissebb változásai tekintetében – írja 810. számú hírlevelében a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK).

A visszaváltási rendszer áfabeli megítélése, könyvelési tudnivalók Cikk

A visszaváltási rendszer működése elméleti szinten kezd tisztázódni, azonban a gyakorlat még sok kérdést vet fel. Ilyen kérdések többek között az áfabeli és a számviteli kezeléssel kapcsolatban merülnek fel. Ennek oka egyrészről az, hogy a visszaváltási rendszer megváltoztatta az eddig rutinná vált feladatokat, másrészről, a visszaváltási rendszeren belül három alkategóriát különböztethetünk meg, ami szintén tovább bonyolítja a helyzetet.

Új ESG-ajánlás előkészítését jelentette be az MNB Cikk

Új ESG-ajánlás előkészítését jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzügyi szolgáltatások jövőbeli irányait kutató Point Zero Fórumon – tájékoztatta a jegybank szerdán az MTI-t.

Változtak a kötelező jótállás szabályai Cikk

Változtak a kötelező jótállás alá eső termékekre vonatkozó szabályok, július 1-jétől egyebek mellett a legalább 10 ezer forint eladási árú új bel- és kültéri masszázsmedencékre, a látásjavító eszközökre, így különösen a szemüvegekre, valamint a napszemüvegekre is kötelező jótállás vonatkozik már, vételártól függően két vagy három év időtartamra – hívta fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szerdai közleményében.

Módosult a termékpiaci törvény – NAK-AM tájékoztató Cikk

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárminisztérium (AM) szakmai tájékoztatóval segíti a termelőket, miután több ponton is módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény – közölte a NAK szerdán az MTI-vel.

Átírták a miniszterek hatáskörét szabályozó rendeletet Cikk

A belügy- és az igazságügyi miniszter gyengült, a Kabinetiroda vezetője, a nemzetgazdasági és az energiaügyi miniszter erősödött – írja a hvg.hu.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiküldetés nem saját gépjárművel

Lepsényi Mária

adószakértő

Magánszemély ingóságot értékesít

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó, átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink