21 találat a(z) 1041-es nyomtatvány cimkére

Egyetemi hallgató foglalkoztatása gyakornokként Cikk

Egy cég nappali tagozatos egyetemi hallgatót foglalkoztatna gyakornokként, milyen munkaügyi, illetve adózási és tb-szabályokat kell figyelembe vennie – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna jogász, tb-szakértő válaszolt.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Áttérés katáról társasági adózásra: ezek a legfontosabb lépések Cikk

A jövő évben hatályba lépő kisadózókat érintő változások többeket is arra késztetnek, hogy vissza-/áttérjenek a társasági adó hatálya alá. Az áttéréssel kapcsolatban olvasónknak számviteli, adózási kérdései merültek fel, amelyeket Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt meg.

Egyszeri előadás megbízási díja Kérdés

Tanuló utólagos bejelentése Kérdés

Munkavállaló bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi tevékenységet folytató kft. a hét 5 munkanapján reggel 8 és 10 óra közötti időpontban vérvételt végez. Erre a tevékenységre munkaszerződéssel szeretne felvenni nyugdíjas szakembereket. (Az alkalmi munkavállalói jogviszony és a megbízási jogviszony nem megoldás.) A munkavégzésre három nyugdíjas szakember jelentkezett, akik a hét munkanapjain egymást felváltva végeznék a feladatot. Az egyik nap az egyik nyugdíjas munkavállaló, a másik nap a másik nyugdíjas munkavállaló látná el a feladatot, melynek nem lenne rendszere. Ebből kifolyólag heti (havi) szinten előre nem lehet megállapítani, hogy a három nyugdíjas munkavállalónak egyénenként mennyi lesz a ledolgozott óraszáma. A nyugdíjas munkavállalók órabérért dolgoznak, amit a jelenléti ív szerint számfejtenénk. Kérdésem: A 19T1041-es bejelentő nyomtatvány 13. pótlapjának 7. sorában kell a heti munkaórák számát megadni. Hogyan kell ezt a sort kitölteni, ha előre nem tudom meghatározni, hogy az adott nyugdíjas munkavállaló egy héten mennyi munkaórát dolgozik? Előfordulhat, hogy valamelyik héten nem is dolgozik, vagy csak egy-két munkanapon jön dolgozni, vagy előfordulhat, hogy a hét minden munkanapján ugyanaz a nyugdíjas jön dolgozni. Ezt még havi szinten sem lehet úgy kihozni, hogy átlagban előre meghatározható lenne a heti munkaóraszám. És az is biztos, hogy a három munkavállaló között nem egyenlően oszlanak meg a heti (havi) óraszámok. Válaszukat előre is köszönöm!

Munkaviszonyban lévő nyugdíjas kijelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkaviszonyban lévő nyugdíjasokat a 19T1041 adatlapon kell kijelenti, és annak ellenére, hogy állományban marad a dolgozó, a biztosítási jogviszony végéhez 2018.12.31-et be kell írni? Köszönettel.

Adatvédelmi nyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 250 főnél kevesebb munkavállalói létszámmal rendelkező cég vagyunk, ha jól tudom, nem kötelezettek adatvédelmi nyilvántartásra, de nekünk is ajánlott, mivel a dolgozó késére igazolást kell adni, hogy hová továbbítottuk az adatait. A bérszámfejtés cégen belül történik, de a 08-as havi bevallásokat és a T1041-es ki-bejelentéseket könyvelő cég végzi. Kell-e nyilvántartásban szerepeltetni a T1041-es jelentéseket, mivel ezekre törvény kötelez bennünket, vagy a bíróság felé továbbított adatokat, ami megint csak kötelező részünkről? Köszönettel várom válaszát.

Tagi osztalékfizetés – 08-as bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tagja (nem társas vállalkozó) osztalékot vesz fel, melyet 08-as bevalláson jelentenünk kell. Mi a helyes alkalmazás minősége kód ebben az esetben a 08-as bevalláson? Az adóhivatal telefonos ügyintézője szerint jelentenünk kell T1041-es lapon és a 35-ös (társas vállalkozói munkaviszony mellett) alkalmazás minősége kódot kell a 08-as bevalláson szerepeltetünk, de véleményem szerint ez helytelen, mivel a tag nem válik biztosítottá az osztalékfizetés miatt, egyéb juttatást sem kap, aminek okán biztosítottá válna. Válaszát előre is köszönöm: Pallós Ivett

Díjazás nélküli ügyvezető bejelentése, bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ügyvezető nem tagja a kft.-nek, az ügyvezetést megbízásban látja el, díjazás nélkül. Ez a magánszemély rendelkezik heti 36 órát elérő munkaviszonnyal más társaságnál. Kérdésem: a 1041-es nyomtatványon hogyan jelentsem, vagy kell-e jelenteni, és ettől függően hogyan kezeljem a 08-as bevallásban? Segítséget megköszönve, tisztelettel: Szabó Istvánné

Ügyvezető bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2014-ben jött hozzánk két ügyvezető. Az egyik most, 2017-ben lemondott, és amikor ki akartuk jelenteni a 1041-es nyomtatványon, akkor jöttünk rá, hogy az előző könyvelő annak idején csak az egyik ügyvezetőt jelentette be . Egyébként napi két órában, munkaviszonyban volt bejelentve, mint orvos. Most nem tudjuk, mit csináljunk. Válaszukat várom köszönettel.

Munkáltatói jogutódlás előzményei Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság dolgozóinak egy csoportja munkaügyi jogutódlás során egy másik társaságba került. A jogutód a jogutódlás napjával a jogviszony létrejöttét a 1041-es nyomtatványon bejelentette. Kérdéseim: ezt követően a 08-as bevallásban a jogviszony kezdőnapjaként a jogutódlás napját kell bejelenteni a jogutódnál (így összhangban van az 1041-es bejelentéssel) vagy a korábbi, jogelőd munkáltatónál keletkezett jogviszony kezdőnapját? Továbbá kérdezném, hogy ha a jogutódnál megszűnik a munkavállaló munkaviszonya, a kilépő igazolásokon a munkaviszony kezdő napjaként a jogelődnél vagy a jogutódnál keletkezett jogviszony kezdő napját kell megjelölni, s ezzel kapcsolatosan az álláskeresési ellátás igénybevételéhez kiadott igazoláson csak a jogutódnál eltöltött idő és a szerzett jövedelem számít, vagy az egy évbe a jogelődnél töltött idő és jövedelem is figyelembe veendő? Hasonlóan, a járulékigazoláson melyik időszak adatait kell szerepeltetni? Köszönöm: Juhász Kati

Bérszámfejtési teendők átalakuláskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégünk átalakult 09.01-én bt.-ből kft.-vé, nem találkoztunk még ilyen esettel a gyakorlatban, és nem tudom a bérszámfejtésnél, a jogviszonyoknál ilyenkor mi a teendő – mert ugye változni fog az adószám –, hogyan, milyen bejelentéseket kell ilyenkor megtenni, milyen dátummal és határidővel? Csak a bérrel, T1041-esekkel, járulékbevallásokkal kapcsolatos teendőinkkel kapcsolatosan szeretnénk segítséget kérni. Egy fő tulajdonos van tagi jogviszonyban, és egy fő alkalmazotti jogviszonyban. Nem tudjuk, hol, melyik törvényben van ez leírva. Köszönöm szépen a segítséget!

Katás bt.-tag bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. alakulásakor a NAV fele jelentve lett az ügyvéd részéről és a 201T nyomtatványon is a kisadózó adatait. Ezen kívül a 1041-en is be kell őt jelenteni?

Külföldi ügyvezető magyar cégben Kérdés

Magyarországi egyszemélyes kft.-t alapított egy szerb személy, és ügyvezető lett a cégben. Kérem tájékoztatásukat a külföldiek tb-kötelezettségével kapcsolatban. Magánszemélynek van Szerbiában jövedelme, és biztosított (öregségi nyugdíjas munkaviszony mellett). Kötelező-e a garantált bérminimum után tb-t bevallani utánuk? Milyen egyéb bejelenteni valónk van ezzel kapcsolatban? Fix jövedelme nincs a cégben egyelőre. Magyarországi lakcíme nincs. Milyen esetben nem kell tb-t fizetniük, és milyen igazolás kell hozzá? 1041-esen kell bejelenteni a tagsági jogviszonyt?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close