28 találat a(z) ültetvény cimkére

Adóalap-kedvezmények kis- és középvállalkozások részére Cikk

Kétrészes cikkünk második írása a kkv-k által a társasági adóalap meghatározásakor érvényesíthető kedvezmények (adóalapot csökkentő tételek) igénybevételének feltételeit és az esetleges szankciókat mutatja be.

Ültetvény Kérdés

Értékcsökkenés elszámolása az szja-ban. Speciális szabályok Cikk

Az értékcsökkenési leírás elszámolásával kapcsolatosan fontos tudni, hogy egyes tárgyi eszközök esetében speciális szabályokat kell/lehet alkalmazni.

Ültetvény Kérdés

Tisztelt Adózóna! Új ügyfelem magánszemélytől bérel földeket, melyeken fákat telepített (értékesítési céllal). Várható beérés 6-7 év. Kérdésem: jól gondolom, hogy ez beruházás (ültetvény), a felmerülő költségeket egy befejezetlen kartonon gyűjtöm (öntözés, talajmunkálatok), majd a "beérés évében" aktiválom? Valószínű, hogy egyből értékesítésre kerül, de ha mégsem, akkor milyen értékcsökkenési kulccsal indíthatom el az amortizációt? Előre is köszönöm! SzSz

Adózás utáni jövedelmet növelő tétel – egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves tájékoztatásukat. Egyéni vállalkozó 2014. évben vállalkozói osztalékalap utáni adóját csökkentette a kizárólag üzleti célt szolgáló, a 2015. évben értékcsökkenés alá vont tárgyi eszköz értékével. A csökkentés eredményeképpen a vállalkozói osztalékalap 0 forint lett. Az adózás utáni vállalkozói jövedelmet növeli a vállalkozói osztalékalapnak a beruházási költséget képező kiadással első ízben történő csökkentése évét követő negyedik évben (ültetvény esetében annak elidegenítésekor, de legkésőbb a termőre fordulás évében) a vonatkozó beruházási költséget képező kiadások azon része, amellyel az egyéni vállalkozó ezt az évet megelőző években a vállalkozói osztalékalapját csökkentette, illetve ennél előbb az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetésekor. Egyéni vállalkozó 2018.05.01-től kisadózó lett. 2018. december hónapban a tárgyi eszközt értékesítette már kisadózóként. Kérdésem, hogy ezután akár személyi jövedelemadóban, akár kisadózóként keletkezik-e visszafizetendő adója, mivel a figyelési időn belül történt az értékesítés. Az értékesítés ellenérték fejében történt nem ellenszolgáltatás nélkül. Kérdésem még, hogyha ilyen esetben a vállalkozó nem értékesíti a tárgyi eszközt, azzal együtt szűnik meg, de már kisadózóként, akkor hogyan alakul az adózása? Köszönöm!

Aktuális tudnivalók földeladóknak, őstermelőknek Cikk

A termőföldeladási szezon a tél végéhez közeledve többnyire lezajlott, így az új gazdák használhatják többnyire az idei gazdasági évben a földet. Gyakran merül fel kérdésként, hogyan kell adójogilag kezelni azokat az eseteket, amikor a magánszemély, a mezőgazdasági őstermelő, illetve az egyéni vállalkozó termőföldértékesítéssel összefüggésben előleget kap a másik féltől, vagy termőföld vásárlása során előleget ad a másik félnek. Kérdés az is, mikor számít megszerzettnek ez a bevétel, főként olyan esetben, ha az előleg és a vételár kifizetésére, megszerzésére két egymást követő évben kerül sor.

Ültetvény értékcsökkenése Kérdés

Kedves Lepsényi Mária! Egyéni vállalkozó 3 éves élettartamú ültetvényt telepít 1000 ezer forint bekerülési értékben. Az Szja tv. 11. sz. mell. II.3.c) alapján egyéb ültetvénynek minősül, így a leírási kulcs 5 százalék. Van-e arra törvényi lehetőség, hogy miközben adóköteles bevétel 3 évben nagyságrendileg azonos mértékben képződik, a költségek jelentős része ne a kivezetés évében (3. év) csökkentse az adóalapot, hanem hozzávetőlegesen egyenlően szétosztva a 3 év alatt (gyakorlatilag a számvitel összemérésének elvéhez hasonlóan)? Köszönettel: Pap Attila

Családi gazdálkodó ültetvény elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy áfás családi gazdálkodó, aki 2018-ban vett oltványokat (alma, cseresznye stb.) elég nagy összegben (1 000 000 Ft) még nem ültette be az adott területet a fent említett oltványokkal, jelenleg csak készleten van neki. Pályázati pénzt is kapott a gyümölcsös beültetésére. A kérdésem, hogy ezeket az oltványokat lehet-e tárgyi eszközként kezelni a könyvelésében vagy csak akkor lehet, ha termőre fordul? Hogyan kezeljem a megvásárolt oltványokat? Szja-alapba beszámítóba vagy nem beszámítóba? Ha nem tárgyi eszközként kell esetleg kezelni, akkor alapanyag? Előre is köszönöm segítő válaszukat!

Kisajátítás, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörös mezőgazdasági kistermelőtől 2018 elején autópálya-építéshez földterület részeket sajátítottak ki. Ezen a területen ez évben termőre forduló barackültetvény található. A kártalanítási összegeket különböző jogcímeken állapították meg: a kisajátított területért járó; a visszamaradt terület értékcsökkenéséért; a kisajátítással érintett ültetvény értékéért; valamint a meglévő kerítés bontásáért járó összegek. A Kstv. 40. § 1. bek. értelmében a megállapított kártalanítás adó- és illetékmentes, ide nem értve az áfát. A kérdéseim az áfára vonatkozóan a következők lennének: Mely összegek tartoznak az áfakötelezettség alá? Az ültetvény júniusban fordult termőre, aktiválása akkor történt. A beruházás keretében visszaigénylésre került az oltvány, a kerítésanyag, stb. áfája. A kártalanításból hogyan számolom az befizetendő áfát? Válaszukat várva tisztelettel: Bodolai Marianna

Őstermelő és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közös őstermelői igazolvánnyal végez tevékenységet férj, feleség és felnőtt fiúk. Gyümölcsös telepítést végzett a férj még 2003-2008 között, akkor még egyedüli őstermelőként. A telepítés költségeinek az áfáját visszaigényelte. Azóta is áfakörbe tartoznak. A férj a földhasználó, ő kapja támogatásokat. A kérdés az lenne, ha a férj (apa) átadná a földhasználat jogát a fiának, de egyébként minden maradna régiben (közös őstermelői igazolvány), az áfa szempontjából szükséges-e valami elszámolás? A másik eset, ha az apa már nem szerepelne az őstermelői igazolványban, és a fia végezné tovább ezen ültetvény művelését, akkor ez milyen módon érintené az áfaelszámolást? Köszönettel!

Ültetvénytelepítés, -értékesítés Kérdés

Családi gazdálkodó őstermelő 2016-ban mezőgazdasági területet vásárolt, melyre szőlőt telepített. Az ültetvénytelepítés részben pályázati pénzből valósult meg (MVH). A telepítéssel kapcsolatos költségek áfatartalmát visszaigényelte, mivel áfakörös őstermelőről van szó. 2018-ban eladná az új telepítésű szőlőültetvényt. Kérdések: – Az értékesítésről számlát kell kiállítani, vagy csak ingatlan-adásvételi szerződés fog készülni? Vagy meg kell bontani: lesz egy földről szóló adásvételi és egy ültetvényről szóló áfás számla? Vagy az egészről áfás számlát kell kiállítani, a földről is? – Az értékesítésből származó bevétel a családi gazdaság bevétele lesz, vagy csak azé a magánszemélyé, aki a tulajdonos? – Az értékesítés bevételével szemben elszámolható lesz a beszerzési költség és levonható a telepítés költsége? – A kapott telepítési támogatást hogyan kell elszámolni? (Ennyivel csökkentem a felhasználható telepítési költségszámlák értékét.) A vevő vállalja, hogy továbbra is művelésben tartja az ültetvényt, ezért nincs akadálya az értékesítésnek.

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fejlesztési tartalék felhasználható használt tárgyi eszköz beszerzésére is? Illetve bármelyik eszköz kategóriára, nem csak a termelőeszközökre, hanem például céges személygépkocsira, ültetvényre?

Fenyőültetvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: kft. kis fenyőfákat ültetett kb. 10 éve, amelyek már kivágható állapotba kerültek. A fát saját vállalkozásában használja fel koszorúkötésre, a többit eladja. Jól gondolom-e a könyvelési tételét? T:124-K-161, utána T-571-K 1294 és ezután készletre veszem: T.251-K.571.majd az értékesités? Köszönöm válaszát: Zsuzsa

Ültetvény-összeírás: csütörtökig tölthető ki online a KSH kérdőíve Cikk

Csütörtökig tölthetik ki a gazdák a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyümölcsös ültetvények összeírására vonatkozó online kérdőívét – hívja fel a figyelmet a hivatal.

Összeírják a gyümölcsültetvényeket, kötelező nyilatkozni Cikk

Február 14. és április 16. között gyümölcsösültetvény-összeírást tart a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – jelentette be sajtótjákoztatón Tóth Péter, a KSH mezőgazdasági statisztikai osztályának tanácsadója. Február 14. és 28. között online is ki lehet tölteni a kérdőíveket, a www.emezo.ksh.hu weboldalon. Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, ezért az érintettek számára a válaszadás kötelező.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close