28 találat a(z) ültetvény cimkére

Adóalap-kedvezmények kis- és középvállalkozások részére Cikk

Kétrészes cikkünk második írása a kkv-k által a társasági adóalap meghatározásakor érvényesíthető kedvezmények (adóalapot csökkentő tételek) igénybevételének feltételeit és az esetleges szankciókat mutatja be.

Ültetvény Kérdés

Értékcsökkenés elszámolása az szja-ban. Speciális szabályok Cikk

Az értékcsökkenési leírás elszámolásával kapcsolatosan fontos tudni, hogy egyes tárgyi eszközök esetében speciális szabályokat kell/lehet alkalmazni.

Ültetvény Kérdés

Tisztelt Adózóna! Új ügyfelem magánszemélytől bérel földeket, melyeken fákat telepített (értékesítési céllal). Várható beérés 6-7 év. Kérdésem: jól gondolom, hogy ez beruházás (ültetvény), a felmerülő költségeket egy befejezetlen kartonon gyűjtöm (öntözés, talajmunkálatok), majd a "beérés évében" aktiválom? Valószínű, hogy egyből értékesítésre kerül, de ha mégsem, akkor milyen értékcsökkenési kulccsal indíthatom el az amortizációt? Előre is köszönöm! SzSz

Adózás utáni jövedelmet növelő tétel – egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves tájékoztatásukat. Egyéni vállalkozó 2014. évben vállalkozói osztalékalap utáni adóját csökkentette a kizárólag üzleti célt szolgáló, a 2015. évben értékcsökkenés alá vont tárgyi eszköz értékével. A csökkentés eredményeképpen a vállalkozói osztalékalap 0 forint lett. Az adózás utáni vállalkozói jövedelmet növeli a vállalkozói osztalékalapnak a beruházási költséget képező kiadással első ízben történő csökkentése évét követő negyedik évben (ültetvény esetében annak elidegenítésekor, de legkésőbb a termőre fordulás évében) a vonatkozó beruházási költséget képező kiadások azon része, amellyel az egyéni vállalkozó ezt az évet megelőző években a vállalkozói osztalékalapját csökkentette, illetve ennél előbb az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetésekor. Egyéni vállalkozó 2018.05.01-től kisadózó lett. 2018. december hónapban a tárgyi eszközt értékesítette már kisadózóként. Kérdésem, hogy ezután akár személyi jövedelemadóban, akár kisadózóként keletkezik-e visszafizetendő adója, mivel a figyelési időn belül történt az értékesítés. Az értékesítés ellenérték fejében történt nem ellenszolgáltatás nélkül. Kérdésem még, hogyha ilyen esetben a vállalkozó nem értékesíti a tárgyi eszközt, azzal együtt szűnik meg, de már kisadózóként, akkor hogyan alakul az adózása? Köszönöm!

Aktuális tudnivalók földeladóknak, őstermelőknek Cikk

A termőföldeladási szezon a tél végéhez közeledve többnyire lezajlott, így az új gazdák használhatják többnyire az idei gazdasági évben a földet. Gyakran merül fel kérdésként, hogyan kell adójogilag kezelni azokat az eseteket, amikor a magánszemély, a mezőgazdasági őstermelő, illetve az egyéni vállalkozó termőföldértékesítéssel összefüggésben előleget kap a másik féltől, vagy termőföld vásárlása során előleget ad a másik félnek. Kérdés az is, mikor számít megszerzettnek ez a bevétel, főként olyan esetben, ha az előleg és a vételár kifizetésére, megszerzésére két egymást követő évben kerül sor.

Ültetvény értékcsökkenése Kérdés

Kedves Lepsényi Mária! Egyéni vállalkozó 3 éves élettartamú ültetvényt telepít 1000 ezer forint bekerülési értékben. Az Szja tv. 11. sz. mell. II.3.c) alapján egyéb ültetvénynek minősül, így a leírási kulcs 5 százalék. Van-e arra törvényi lehetőség, hogy miközben adóköteles bevétel 3 évben nagyságrendileg azonos mértékben képződik, a költségek jelentős része ne a kivezetés évében (3. év) csökkentse az adóalapot, hanem hozzávetőlegesen egyenlően szétosztva a 3 év alatt (gyakorlatilag a számvitel összemérésének elvéhez hasonlóan)? Köszönettel: Pap Attila

Családi gazdálkodó ültetvény elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy áfás családi gazdálkodó, aki 2018-ban vett oltványokat (alma, cseresznye stb.) elég nagy összegben (1 000 000 Ft) még nem ültette be az adott területet a fent említett oltványokkal, jelenleg csak készleten van neki. Pályázati pénzt is kapott a gyümölcsös beültetésére. A kérdésem, hogy ezeket az oltványokat lehet-e tárgyi eszközként kezelni a könyvelésében vagy csak akkor lehet, ha termőre fordul? Hogyan kezeljem a megvásárolt oltványokat? Szja-alapba beszámítóba vagy nem beszámítóba? Ha nem tárgyi eszközként kell esetleg kezelni, akkor alapanyag? Előre is köszönöm segítő válaszukat!

Kisajátítás, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörös mezőgazdasági kistermelőtől 2018 elején autópálya-építéshez földterület részeket sajátítottak ki. Ezen a területen ez évben termőre forduló barackültetvény található. A kártalanítási összegeket különböző jogcímeken állapították meg: a kisajátított területért járó; a visszamaradt terület értékcsökkenéséért; a kisajátítással érintett ültetvény értékéért; valamint a meglévő kerítés bontásáért járó összegek. A Kstv. 40. § 1. bek. értelmében a megállapított kártalanítás adó- és illetékmentes, ide nem értve az áfát. A kérdéseim az áfára vonatkozóan a következők lennének: Mely összegek tartoznak az áfakötelezettség alá? Az ültetvény júniusban fordult termőre, aktiválása akkor történt. A beruházás keretében visszaigénylésre került az oltvány, a kerítésanyag, stb. áfája. A kártalanításból hogyan számolom az befizetendő áfát? Válaszukat várva tisztelettel: Bodolai Marianna

Őstermelő és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közös őstermelői igazolvánnyal végez tevékenységet férj, feleség és felnőtt fiúk. Gyümölcsös telepítést végzett a férj még 2003-2008 között, akkor még egyedüli őstermelőként. A telepítés költségeinek az áfáját visszaigényelte. Azóta is áfakörbe tartoznak. A férj a földhasználó, ő kapja támogatásokat. A kérdés az lenne, ha a férj (apa) átadná a földhasználat jogát a fiának, de egyébként minden maradna régiben (közös őstermelői igazolvány), az áfa szempontjából szükséges-e valami elszámolás? A másik eset, ha az apa már nem szerepelne az őstermelői igazolványban, és a fia végezné tovább ezen ültetvény művelését, akkor ez milyen módon érintené az áfaelszámolást? Köszönettel!

Ültetvénytelepítés, -értékesítés Kérdés

Családi gazdálkodó őstermelő 2016-ban mezőgazdasági területet vásárolt, melyre szőlőt telepített. Az ültetvénytelepítés részben pályázati pénzből valósult meg (MVH). A telepítéssel kapcsolatos költségek áfatartalmát visszaigényelte, mivel áfakörös őstermelőről van szó. 2018-ban eladná az új telepítésű szőlőültetvényt. Kérdések: – Az értékesítésről számlát kell kiállítani, vagy csak ingatlan-adásvételi szerződés fog készülni? Vagy meg kell bontani: lesz egy földről szóló adásvételi és egy ültetvényről szóló áfás számla? Vagy az egészről áfás számlát kell kiállítani, a földről is? – Az értékesítésből származó bevétel a családi gazdaság bevétele lesz, vagy csak azé a magánszemélyé, aki a tulajdonos? – Az értékesítés bevételével szemben elszámolható lesz a beszerzési költség és levonható a telepítés költsége? – A kapott telepítési támogatást hogyan kell elszámolni? (Ennyivel csökkentem a felhasználható telepítési költségszámlák értékét.) A vevő vállalja, hogy továbbra is művelésben tartja az ültetvényt, ezért nincs akadálya az értékesítésnek.

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fejlesztési tartalék felhasználható használt tárgyi eszköz beszerzésére is? Illetve bármelyik eszköz kategóriára, nem csak a termelőeszközökre, hanem például céges személygépkocsira, ültetvényre?

Fenyőültetvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: kft. kis fenyőfákat ültetett kb. 10 éve, amelyek már kivágható állapotba kerültek. A fát saját vállalkozásában használja fel koszorúkötésre, a többit eladja. Jól gondolom-e a könyvelési tételét? T:124-K-161, utána T-571-K 1294 és ezután készletre veszem: T.251-K.571.majd az értékesités? Köszönöm válaszát: Zsuzsa

Ültetvény-összeírás: csütörtökig tölthető ki online a KSH kérdőíve Cikk

Csütörtökig tölthetik ki a gazdák a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyümölcsös ültetvények összeírására vonatkozó online kérdőívét – hívja fel a figyelmet a hivatal.

Összeírják a gyümölcsültetvényeket, kötelező nyilatkozni Cikk

Február 14. és április 16. között gyümölcsösültetvény-összeírást tart a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – jelentette be sajtótjákoztatón Tóth Péter, a KSH mezőgazdasági statisztikai osztályának tanácsadója. Február 14. és 28. között online is ki lehet tölteni a kérdőíveket, a www.emezo.ksh.hu weboldalon. Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, ezért az érintettek számára a válaszadás kötelező.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Be kell-e zárni?

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close