25 találat a(z) üdülő cimkére

KSH: A vendégéjszakák száma 18 százalékkal nőtt 2022 januárjához képest Cikk

2023 januárjában a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 570 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 18 százalékkal emelkedett 2022 januárjához viszonyítva. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,2, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 34 százalékkal növekedett – tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Üdülőingatlan-értékesités áfavonzata Kérdés

Kft. által vásárolt üdülő felhasználása fejlesztési tartalék terhére Kérdés

Céges vendégház Kérdés

Több cég közös ingatlant venne, hasznosítana Cikk

Két cég és egy magánszemély közösen ingatlant vásárolna, amelyet az esetleges felújítás után irodaként vagy üdülőként hasznosítana. A vétellel és a működtetéssel, költségekkel kapcsolatban kérdezett olvasónk. Dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász válaszolt.

Civil szervezetnél költségtérítés cél szerinti tevékenység bevétele Kérdés

NTAK adatszolgáltatás Kérdés

Üdülő áfamértéke Kérdés

Saját üdülő Kérdés

Szakszervezeti üdülő Kérdés

Újabb nagy értékű ingatlanokat árverez a nemzeti vagyonkezelő Cikk

Ismét meghirdet nagy értékű ingatlanokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) az elektronikus aukciós rendszerben.

Szálláshely-szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kórház saját üdülővel és nővérszállóval rendelkezik. A lakóingatlanok bérbeadására nem választott áfakötelezettséget és nem alanyi adómentes az intézmény. Az üdülőt az intézmény dolgozói és külsős magánszemélyek is igénybe vehetik. A 173/2003. (XII. 28) kormányrendelet szerint hatósági igazolvány került kiállításra a nem üzleti célú szálláshely-szolgáltatáshoz. A kórház az üdülőt 2020. évtől 5 százalékos áfával számlázza ki az igénybevevőknek, IFA-t fizet és a turizmusfejlesztési hozzájárulást is bevallja és fizeti. Véleményem szerint a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kerültek a fizetési kötelezettségek megállapításra. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) rendszerébe regisztrálni kell az információs oldalon az intézmény üdülőjét ? A nővérszállón elhelyezésre kerülő dolgozók által fizetett térítési díj után nem kerül áfa, IFA felszámításra, és nincs ezen szolgáltatás után turizmusfejlesztési hozzájárulás sem. Ugyanígy jár el az intézmény a kórháztól független külsős munkavégzés céljából bérbevevők esetében is. Helyes ez a gyakorlat ? Az orvos-nővérszállón pár vendégszoba került kialakításra, amelyet meghatározott vendégkör tud igénybe venni. Erre a tevékenységre köteles-e regisztrálni az MTÜ rendszerbe a kórház? Kell-e engedélyt kérnie a 173/2003. (XI.28) kormányrendelet szerint? Jól értelmezem-e hogy 5 százalék áfa, IFA és 4 százalék turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezett az intézmény? Köszönettel: Borsosné Pál Ildikó

Állami balatoni üdülőkre lehet licitálni Cikk

Árverésen értékesíti balatoni üdülőit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Az első ütemben értékesítésre szánt üdülők összértéke meghaladja a 2,5 milliárd forintot – közölte ma az állami vagyonkezelő.

Vállalkozás üdülőjében saját dolgozó üdülése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk anyavállalatának üdülőjében az üdülési szabályzatunk szerint a dolgozók 20 000 forint + áfa/hét, a 6-14 év közti gyermek 10 000 forint + áfa/hét, a 6 év alatti gyermek ingyen üdülhet. Kérdésem az lenne, hogy van-e adófizetési kötelezettsége a dolgozónak vagy a vállalkozásnak? Köszönöm segítségét!

Üdülőingatlan eladásának adózása Kérdés

1997-ben vettünk a férjemmel egy hétvégi házat. Két éve meghalt a férjem és most szeretném eladni. A fele az enyém volt, a másik feléről a gyerekek lemondtak az én javamra. Az illeték kiszabásakori árnál magasabb értékben szeretném eladni, hiszen azóta is rendbe tettük, igaz, erről nincs számla. Hogyan adózik, és mennyi adót kell fizetnem?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Személygépkocsi-beszerzés nyílt végű pénzügyi lízingre

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Építési telek értékesítésekor számla kiállítása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Követelés fejében átvett kifestő adományként továbbadása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31