183 találat a(z) útnyilvántartás cimkére

Alapítvány cégautó adó és autó fenntartásásnak költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tájékoztatásukat és állásfoglalásukat a következő esettel kapcsolatban: Nem közhasznú alapítvány szociális területen otthoni szakápolást és házi segítségnyújtást végez idős embereknek. Erre OEP-pel szerződést kötött és ebből finanszírozza a tevékenységét. Az alapítvány pályázaton nyert egy személygépkocsit, és azt szeretnénk tudni, hogy a cégautóadó fizetési kötelezettség vonatkozik-e rájuk. Az alapítvány a szociális gondozás mellett más alaptevékenységet is végez, ezért az autót több célra használják, a felmerülő költségeket elszámolják hivatalosan kiállított számlák alapján (biztosítás, üzemanyag stb...). Ha cégautóadó fizetésére kötelezett akkor az útnyilvántartás vezetése kötelező? Vagy minden esetben kell az útnyilvántartást vezetnie. Munkájukat megköszönve, tisztelettel: Szabó Anita

1 x 1 a személygépkocsi költségtérítéséhez Cikk

Saját autóját vagy házastársáét veszi igénybe kiküldetéséhez a munkavállaló, netán szívességből valaki másét használja? Kiküldetési rendelvény vagy útnyilvántartás kell az elszámoláshoz? Összefoglaltuk a tudnivalókat.

Beleköthet-e az adóhatóság, ha nincs útnyilvántartás? Cikk

Szankciókkal jár-e, ha a cégnél nem vezetnek útnyilvántartást? Olvasói kérdésre Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó válaszolt.

Cégautóadó átvállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átvállalható-e (2009. év bármelyik részéében) a cégautóadó-fizetési és -bevallási kötelezettség abban az esetben, ha egy alkalmazott saját gépjármű hivatali célú használatára útnyilvántartás alapján kap költségtérítést? Például 2009-ben egy céges autó és egy magánszemély tulajdonában álló autó után vall be és fizet. Illetve a cég tulajdonában álló gépjármű után 2013-ban minden esetben meg kellett fizetni (ha útnyilvántartást vezetett a céges utakról, akkor is)? Köszönettel.

Kiküldetési rendelvény kontírozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalók és a személyesen közreműködő tulajdonos kiküldetési rendelvény alapján kap gépjármű-költségtérítést. Milyen főkönyvi számlára könyveljük: 526 Belföldi kiküldetés vagy 55 személyi jellegű kifizetés? Illetve szeretném megkérdezni, hogy milyen fő lényegi különbség van az útnyilvántartás és a kiküldetési rendelvény után kapott költségtérítésben? Útnyilvántartás alapján kapott költségtérítés a magánszemélynél bevétel és cégautóadó-fizetési kötelezettsége is keletkezik...szemben a kiküldetési rendelvénnyel. Akkor miért kiküldetési rendelvény alapján számol el "mindenki"? Köszönettel.

Útnyilvántartás vezetése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adott társaság személygépjármûveket üzemeltet, melyek után megfizeti a cégautóadót. A tankolások üzemanyagkártyával történnek, melyekrõl összesített számlát állít ki a Mol. Az üzemanyagot költségként elszámolják, az áfát nem vonják le. Kérdésem: – Hivatkozott személygépjármûvek esetén ajánlott vagy kötelezõ az útnyilvántartás vezetése? – Útnyilvántartás hiányában konkrétan milyen szankciókkal büntethet az adóhatóság? Várom nmegtisztelõ válaszukat, Köszönettel Véghné

Bérelt személygépkocsi áfalevonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. (kettő ügyvezetővel, negyven alkalmazottal, a tevékenysége őrzés, takarítás, oktatás, többnyire Budapesten) személyautókat bérel, határozatlan időre. A bérbeadó cég tételesen, autónként számláz bérleti díj, cégautó, üzemanyag(benzin), nincs vásárlási opció kikötve. Kértük a kft.-től, hogy vezessenek útnyilvántartást, hogy kizárjuk a magánhasználat felvetődését, de nem akarnak, mert szerintük nem kell (a bérbeadó ezt mondta). Cégben kizárólag cégesen használják az autót (az ügyvezetőnek van sajátja). Kérdés: 1. Áfa levonása az egyes tételekre hogyan lehetséges, ha kizárólag céges használat van (tilos benzinre, parkolásra, úthasználatra nyilván)? 2.Kell-e bizonyítani a kizárólagos üzleti felhasználást? (A bérbeadó cég szerint nem.) Várjuk megtisztelő válaszukat.

Kishaszonjármű áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni. A saját tulajdonunkban van egy kishaszonjármű, amihez útnyilvántartást vezetünk. A szervizhez kapcsolodó karbantartási anyag és munkadíj áfája levonásba helyezhető (például motorolaj és munkadíj)? Köszönöm válaszát!

Egyéni vállalkozó személygépkocsi-költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó nyílt végű lízing keretében személygépkocsit vásárol. Ebben az esetben a bérleti díj áfáját levonásba helyezi a vállalkozó (áfafizetési kötelezettségét az általános szabályok szerint állapítja meg.). Költségként a vállalkozói bevétel 1 százalékát meg nem haladóan veszi figyelembe a bérleti díjat. A személygépkocsira az útnyilvántartás vezetése helyett havi 500 kilométeres utat számol el átalányban, illetve még költségként számolja el a megfizetett gépjárműadót, biztosítási díjakat. Ez esetben a vállalkozót terheli a cégautóadó-fizetési kötelezettség. Kérdésem, hogy a fenitek alapján helyesen jár-e el a vállalkozó a költségelszámolás könyvelésénél? Amennyiben a vállalkozó nem számol el költségeket (bérleti díj, biztosítási díjak, gépjárműadó), csak a havi 500 kilométeres utat számolja el, akkor mentesül a cégautóadó megfizetése alól? Ez esetben jogosan helyezi levonásba a nyílt végű lízing keretében megfizetett áfát? Válaszukat előre is köszönöm!

Bérelt teherautó útnyilvántartás vezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk bérel egy kisteherautót, kizárólag a székhelyünk és a telephelyünk közötti áruszállítás céljára. Azt szeretném kérdezni, hogy ez esetben kell útnyilvántartást vezetnünk, és levonható az autóbérlés áfája? Köszönöm válaszát!

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a kft. tulajdonosa térítés nélkül rendelkezésre bocsátja a cégnek a saját autóját, és a szerződésbe beleírják, hogy a fenntartással kapcsolatos költségek a kf.-t terhelik, kinek kell megfizetni a cégautóadót? Az autót a kft. ügyvezetője (az autó tulajdonosa) használja céges ügyek intézésére és esetlegesen kisebb dolgok szállítására. Útnyilvántartást (vagy ő jobban szeretne menetlevelet) vezet. Köszönettel: Bné

Cégautóadó Kérdés

T. Szakértő! Ügyvédi iroda szemésen közreműködő tagja, üzleti útjai során saját szgk-ját használja, részére útnyilvántartás alapján az elismert költségtérítés kerül kifizetésre, az iroda vallja be a cégautó használatot, és megfizeti az adót, amit költségként számol el. Helyes-e ez a gyakorlat? Ha nem, hogyan kellene? Köszönettel Pauer József

Személygépkocsi normaköltség fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fizethető-e a 9 Ft/km személygépkocsi-normaköltség abban az esetben, ha a gépjármű nem a munkavállaló, hanem egy ismerőse tulajdonában van, de a gépjármű üzembentartója a munkavállaló édesapja?

Egyéni vállalkozó nem saját tulajdonú személygépkocsira elszámolt útnyilvántartás Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Egyéni vállalkozó nem saját tulajdonú személygépkocsira (édesanyja tulajdonában van a gépkocsi) számolhat-e üzemanyagköltséget? A személygépkocsit a vállalkozási tevékenységgel kapcsolatosan használja. Útnyilvántartás vezetése mellett a NAV által közzétett üzemanyagárat figyelembe véve számolná el az üzemanyagköltséget. Amennyiben lehetséges a fentiek alapján az üzemanyagköltség-elszámolás, akkor a cégautóadót a gépkocsi tulajdonosának vagy az egyéni vállalkozónak kell bevallani, illetve megfizetni a NAV felé? Válaszukat előre is köszönöm!

Nyílt végű lízinggel vásárolt ügyvezetői autó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tulajdonába került egy nyílt végű lízingel vásárolt autó, melyet a cég ügyvezetője használ. Az autó után fizetjük a cégautóadót. Kérdésem lenne, hogy vezetnünk kell-e útnyilvántartást vagy a cégautóadó fizetésével eleget teszünk az ezzel az autóval kapcsolatos kötelezettségeinknek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs