52 találat a(z) összesítő nyilatkozat cimkére

Közösségen belüli termékértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi megválaszolt kérdéssel kapcsolatosan merült fel bennem még pár kérdés. https://adozona.hu/kerdesek/2019_5_17_kozosseg_teruleten_beluli_raktar__tpi 1. Az áru kiszállításával kapcsolatosan milyen dokumentálást kell végrehajtani (ekáer)? 2. A számlázás ebben az esetben magyar számlázóprogramból történik, a másik tagállamból igényelt közösségi adószám alatt? 3. A fizetendő áfa a raktározáshoz fog kapcsolódni vagy az értékesítéshez? Tehát, akkor kell megfizetni az áfát, amikor bekerül a raktárba a termék, vagy amikor értékesítésre kerül az? 4. Összesítő nyilatkozat kitöltése szükséges mindkét oldalról? 5. A másik tagállambeli értékesítés könyvelése a magyar rendszerben történik, mintha egy másik cég könyvelése lenne? Ebben az esetben a másik tagállamban kell bankszámlát nyitni? Válaszát előre is köszönöm.

Exportláncügylet – összesítő nyilatkozat Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következõ, összesítõ nyilatkozattal kapcsolatos kérdésben szeretném a megerõsítésüket kérni. A szóban forgó ügylet a következõ: egy magyar kft. értékesít egy terméket egy írországi cégnek, amely a terméket továbbértékesíti egy svájci cégnek/magánszemélynek. A fuvarozást a magyar cég szervezi. Jól gondolom-e, hogy exportláncügylet esetén, ha a végsõ beszerzõ harmadik országbeli magánszemély vagy adóalany, akkor az ügylet kapcsán a magyarországi kft.-nek, azaz a termék feladójának nem merül fel adatszolgáltatási kötelezettsége az A60-as összesítõ nyilatkozatban? Köszönöm előre is!

Közösségen belüli szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő lenne: magyarországi székhelyű cég Németországba számláz ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatást áfa területi hatályán kívüli megjelöléssel a számlán. Ehhez a szolgáltatáshoz alvállalkozót vesz igénybe, aki szintén magyarországi székhellyel rendelkezik. A kérdésem az, hogy az alvállalkozó hogyan állítja ki a számlát. Szintén áfa területi hatályán kívüli szolgáltatásként, vagy magyarországi egyenes áfával. Ha áfa területi hatályán kívüli szolgáltatásnyújtásként, akkor kell-e összesítő nyilatkozatot beadnia? Segítségét előre is köszönöm.

Közösségi szolgáltatásbeszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk igénybe vett szolgáltatást egy román, nem áfakörös cégtől. A szolgáltatást közösségi adószám nélkül számlázták ki áfamentesen, arra hivatkozva hogy ők otthon sem fizetnek áfát, nem kell nekik közösségi adószám. Kérdésem az lenne, hogyan kell szerepeltetni ezt az esetet az áfabevallásban és a közösségi összesítő nyilatkozaton? Mivel a teljesítés helye itt volt Magyarországon, ezért ugyanúgy 27 százalékos közösségi szolgáltatásigénybevétel, mint egy áfafizetésre kötelezett cégtől? A A60-as nyomtatványon pedig adószám helyett 0-ás vagy 1-es kóddal lejelenteni? Válaszát előre is köszönöm.

Közösségen belüli beszerzés Kérdés

Áfás teherfuvarozó 2016-ban Németországból használt teherautót vett 8900 euróért. Ezt az áfa-bevallásban feltüntettük a 14-es és 69-es soron, megy az összesítő nyilatkozaton. Kérdésem: ha a vállalkozásomat megszüntetem, és nem sikerül addig eladni, hogyan vallom be az áfát, melyik soron, értékesítési számlám nem lesz. Ha sikerül eladni belföldön, akkor áfás számlát kell kiállítani? És az áfabevallásban hol szerepeltetem? Köszönöm válaszukat

Alanyi adómentes katás EU-s beszerzése: mikor kell áfát fizetni? Cikk

Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó fuvarozó az EU-ból használt teherautót vásárolna. Ha a vásárlás értéke nem haladja meg a 10 ezer eurót, kell-e áfát fizetnie Magyarországon? – kérdezte olvasónk. Dr. Császár Zoltán jogász, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Összesítő nyilatkozat – gyakoriságváltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az általam könyvelt cég szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban, a kockázatibiztosíték-nyújtási kötelezettség alóli mentesség miatt fontos, hogy benne is maradjon. Most derült ki, hogy a közösségen belüli termékbeszerzés tekintetében már februárban átléptük az 50 ezer eurós értékhatárt, így negyedéves bevallásról havi gyakoriságra kellett volna váltanunk márciustól. Kérdésem az, mire számíthatunk, ha a március 20-ai esedékességű 18A60-as bevallást pótlólagosan adjuk be (január-február hónapot)? A következő KOMA felülvizsgálat májusban lesz, és ha akkor vizsgálják meg, hogy eleget tettünk-e az előző hónap utolsó napjáig a bevallási kötelezettségeknek, akkor ez elvileg rendben van. Kérdés, hogy a késett bevallás mennyire befolyásolja a KOMA-ban való szereplésünket? Válaszukat előre is köszönöm szépen! Üdvözlettel: Kaszab Éva

Termékimport Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk Dániából rendelt alapanyagot, a dán cég a kínai leányvállalatától küldte be az árut, amit mi vámoltunk, a kínai cég proforma számlát állított ki a vámeljáráshoz. Az ügylet lezajlását követően a dán anyacég állította ki a termékekről a számlát. Kérdésem: ez milyen ügyletnek minősül? A vámhatározat a nevünkre szól, az áfát kifizettük, vissza lehet-e igényelni? Illetve a dán számlát szerepeltetnünk kell-e a 65-ös bevallásban, valamint a 60-as összesítő nyilatkozatban? Válaszát előre is köszönöm.

Katás, alanyi mentes egyéni vállalkozó számlázása külföldre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésem lenne. Január 1-jétől működő, katás, alanyi mentes egyéni vállalkozó külföldre szeretne számlázni Kínába. Kell-e valamilyen szövegezést feltüntetni a számláján a kisadózón kívül? Ha eléri, illetve átlépi az alanyi mentességi határt, azaz a 8 millió forintot a külföldi bevétellel, akkor van-e teendője, át kell-e jelentkeznie áfakörbe? Kell-e áfabevallást beadnia? Mi a teendő, ha uniós országba szolgáltat? Kell-e speciális szöveget ráírni a számlára? Itt is figyelni kell-e az alanyi mentességi határt? Kell-e áfabevallást vagy összesítő nyilatkozatot beadnia? Köszönjük szépen a segítséget! Ha uniós országba számláz

Összesítő nyilatkozat módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi termékértékesítést végzünk. A külföldi partner jelezte, hogy az egyik számlánkon több darabszám szerepel, mint amennyit valójában megkapott. A reklamáció után készítettünk egy negatív előjelű számlát a különbözetről, hivatkozással az eredeti számlára. Az áfabevallásban és az összesítő nyilatkozatban az eredeti számla teljesítési idejének megfelelő (havi) időszakban kell önrevíziót végeznünk vagy a helyesbítő számla kelte szerinti dátummal? Az összesítő nyilatkozat kitöltési útmutatója az adóalap csökkenése esetén (ebben az esetben is ez történt) hivatkozik az áfatörvény 77. paragrafusára, de az ott leírtak nem illenek a jelen helyzetre. Mi a helyes eljárás ebben az esetben? Amennyiben egy számlát azért kell utólag módosítani, mert kevesebb tételt számláztak ki eredetileg, vagyis az adóalap nő, akkor mi a bevallások helyesbítésének menete? Válaszát előre is köszönöm!

Kft. tulajdonában lévő ingatlan bérbeadása airbnb-n keresztül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több olyan kérdéssel találkoztam, ahol magánszemély ad bérbe ingatlant az airbnb-n keresztül. Ügyfelem egy kft. kettő ingatlant szeretne az airbnb-n keresztül bérbeadni. Hogyan néz ki ebben az esetben az adózás, mire kell figyelni az ügylet kapcsán (bejelentkezés, összesítő nyilatkozat, speciális szabályok, számlázás)? Nagyon köszönöm a segítségüket!

Helyesbítő számla Kérdés

Egy EU-s cégtől 2013-tól folyamatosan termékeket vásároltunk, melyeket áfa nélkül számláztak mint közösségen belüli értékesítést. Mi az áfát a szabályoknak megfelelően megfizettük és egyben vissza is igényeltük az áfabevallásainkban. A cég most küldött egy levelet, mely szerint egy revízió megállapította, hogy mivel közvetlenül a magyarországi raktárukból szállítottak a részünkre, ezért sima áfás számlát kellett volna kiállítaniuk a részünkre (magyar adószámukkal). Most az összes számlájukat helyesbítették és kérik, hogy a felszámított áfát utaljuk át a részükre és a NAV-tól ezt igényeljük vissza. A kérdésem az lenne egyrészt, hogy ebben az esetben visszamenőleg az adott hónapokra nyújtsunk be áfa-önellenőrzést és az összesítő nyilatkozatokat is helyesbítsük? Vagy esetleg ilyen esetben, mivel minden helyesbítő szla kelte 2016.12.hónapra szól, egybe is be lehet állítani a 12. havi áfabevallásba? A másik kérdés pedig, hogy ezt mikorra és hogyan kell könyvelni? Előre is köszönöm a segítséget.

Közösségen belüli háromszögügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországból, szlovák cégen keresztül érkezett malac magyarországi áfaalany részére. A számlát a szlovák cég állította ki. A számlán feltüntetésre került: "Háromszögügylet. A szállító részére áfa alól mentesített áruértékesítés a 222/2004 Z.z. számú Szlovákiában érvényes törvény 45. §. értelmében. A vevő a háromszögügylet végső beszerzőjeként az ügylet után adófizetésre kötelezett a Magyarországon érvényben lévő jogszabályok értelmében." A számla értéke euróban van feltüntetve. A számlakiállítás dátuma és a teljesítési ideje 2016.12.17. Az átutalás a forintbankszámláról euróra történő átváltást követően 12.30-án történt. Kérdésem: 1. Melyik napra eső devizaeladási árfolyamon kell az áfabevallásban szerepeltetni a számla értékét? (Nem választotta az egyéni vállalkozó az MNB-árfolyamot.) Az árfolyamkülönbözet hogyan számolható el? 2. A 1665-ös bevallás melyik sorában kell a beszerzés értékét feltüntetni? Úgy gondolom, hogy a 12. és a 69. sorban. Mire figyeljen az adóalany a bevallás kitöltésekor? (A malacszállítást egy holland vállalkozó végezte.) Erről a termékbeszerzésről el kell készíteni az összesítő nyilatkozatot (16A60) is? Válaszukat előre is köszönöm!

EU-s árubeszerzés közvetlen értékesítése harmadik országba Kérdés

A magyar vállalkozásnak az áfabevallásban és az összesítő nyilatkozatban hol és hogyan kell szerepeltetni azt az ügyletet, melynek során egy EU-tagállamból vásárolt terméket az eladó nem a magyarországi vevő vállalkozásnak, hanem közvetlenül a kínai vevőnek szállítja? A magyar vállalkozás az EU-s partner vevője, a harmadik országbeli partnernek eladója.

Katás vállalkozó szolgáltatása Németországban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kata hatálya alá tartozó, alanyi mentes vállalkozó. Németországi adóalany részére szolgáltatásról állít ki számlát. A németországi vállalkozó nem adta meg az EU-s adószámát. Jól járt-e el abban az esetben a számla kiállítója, ha mentesen állította ki a számlát, áfabevallást nem adott be? Most kértük a német adóalanyt, hogy adja meg a német adószámát. Ebben az esetben kell-e áfabevallást és összesítő nyilatkozatot beadni? Köszönöm a válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs