hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Unión belüli értékesítés: forgalomba nem helyezett gépjármű az áfabevallásban

  • adozona.hu

Mi történik, ha egy kft. az Európai Unión belül gépjárművet vásárol, amely megsérül, majd a kft. ezt forgalomba helyezés nélkül továbbértékesíti szintén uniós tagállamba? Az áfa elszámolása ebben az esetben hogy történik szabályszerűen? Olvasói kérdésre Nagy Norbert okleveles adószakértő válaszolt.

A részletes kérdés így hangzik: egy kft. Európai Unión belüli tagországból vásárolt egy gépjárművet. A gépjármű útközben megsérült. Ezt a gépjárművet a kft. továbbértékesítette szintén uniós tagországba. Minden partnernek van közösségi adószáma. A gépjárművet nem helyezték forgalomba. Az áfabevallásban ezt melyik sorba kell beállítani? A vásárlásnál is és az eladásról is áfamentes számlákat állítottak ki.

Szakértőnk válasza a következő: az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. (áfatörvény) 20. § (1) bekezdése b) pontja alapján nem kell adót fizetni használt ingóság Közösségen belüli beszerzése esetében, feltéve, hogy az értékesítő viszonteladóként jár el, aki egyúttal igazolja, hogy a Közösség azon tagállamában, ahol a termék a küldeménykénti feladásakor, vagy a fuvarozás megkezdésekor volt, a terméket e tagállam azon joga szerint úgy adóztatták meg, amely tartalmában megfelel a héa-irányelv 312–325. cikkeinek (használtcikk-kereskedő).

Ha a beszerzés Közösségen belülről, a héa-irányelv 312–325. cikkeinek megfelelő viszonteladótól történt úgy nem merül fel áfafizetési kötelezettség a vevő kft. részéről, és az áfabevallásban sem kell a beszerzést feltüntetni.

Amennyiben a Közösségen belüli beszerzés nem a fentiek szerint meghatározott viszonteladótól történt, úgy az áfatörvény 143. § (1) a) pontja alapján az adót a terméket beszerző adóalany fizeti. Ebben az esetben a személygépkocsi beszerzése után a belföldi adóalany áfa felszámítására lesz kötelezett, és továbbértékesítési célú beszerzés esetén adólevonásra is jogosult. Az áfabevallás mellett az összesítő nyilatkozatot is be kell nyújtani.

A gépjármű továbbértékesítése az előzőek alapján történhet a viszonteladókra vonatkozó adózás szerint (áfabevallás 09. sorában kell szerepeltetni), illetve közösségen belüli adómentes értékesítés szerint, ha ennek feltételei fennállnak (vevő más közösségi tagállamban bejegyzett adóalany, rendelkezik közösségi adószámmal, az értékesítés következtében a gépjármű igazolható módon elhagyja az adott tagországot stb.) Ez utóbbi esetben az áfabevallásban a 02. sorban kell az értékesítést feltüntetni, valamint az összesítő nyilatkozatot is be kell nyújtani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Hipanyilatkozat – kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás ügyvéd számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close