238 találat a(z) öregségi nyugdíj cimkére

Az öregségi nyugdíj kiszámítása 2017-ben. Példákkal, kalkulátorral Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati évek számától és a figyelembe vehető havi átlagkereset összegétől függ.

Öregségi nyugdíj utólagos újraszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk úgy érzi, hogy nem számítottak be mindent a nyugdíj megállapításakor. Van-e lehetőség a Nyufig általi újraszámolásra? Köszönettel: Céghmester

Szolgálati idő Kérdés

1949-ben született férfinak 2008-ig 11 év 104 nap szolgálati időt állapítottak meg. 2007 decembere óta őstermelő. A rá irányadó nyugdíjkorhatár 62 év volt. 2007 decemberében a már megszerzett és a még megszerezhető szolgálati idő nem érte el a 20 évet, így amikor elkezdte az őstermelést, nem lehetett biztosított őstermelő. Múlt héten a NAV ügyfélszolgálatán azt a tájékoztatást kapta, hogy nagyon nagy baj van a könyvelésével, mert neki biztosított őstermelőnek kellene lenni, 58-as bevallásokat negyedévente beadni, és már régen meglett volna neki a 20 év szolgálati idő. A megelőző öt évben az őstermelésből évente kb 1500 ezer Ft bevétel keletkezett. Ebben az esetben a járulékfizetés is csak az előző év bevételének a 20%-a után keletkezne, ami arányosításra fog kerülni és biztosan nem lesz az egész év arányosan teljes szolgálati idő. Kérdésem: öregségi résznyugdíjhoz szükséges szolgálati időt meg lehet szerezni az őstermelésből? A jogszabályokban csak az öregségi nyugdíjról van szó és sehol nem említi a résznyugdíjat. Köszönöm tájékoztatásukat.

Öregségi nyugdíjra jogosultak 2017-ben Cikk

Milyen feltételei vannak az öregségi teljes nyugdíjnak és a résznyugdíjnak? Ismertetjük, hogy a szabályok alapján ki mehet el az idén nyugdíjba.

Öregségi nyugdíj szolgálati idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 1956-ban született, jelenleg magyarországi munkaviszonnyal rendelkezik, magyar állampolgár. Ez a magyar munkaviszonya hamarosan megszűnik, és Horvátországban, egy horvát céggel létesít 8 órás munkaviszonyt. Közeleg a nyugdíjba vonulásának ideje, ezért az lenne a kérdésünk, hogy a továbbiakban Horvátországban szerzett szolgálati idő és jövedelem milyen módon számít bele a nyugdíjába? Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

Nőtt az öregségi nyugdíj a cseheknél Cikk

Szeptemberben 11 441 korona (129 283 forint) volt az átlagos havi öregségi nyugdíj Csehországban, 107 koronával (1220 forint) több, mint egy évvel korábban – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában.

Nők kedvezményes nyugdíja Kérdés

Nők kedvezményes nyugdíjában részesülő személy betöltötte az öregségi nyugdíj korhatárt. A kedvezményes szolgálati időbe nem számított bele 9 hónap munkanélküli segély időszak. Az öregségi nyugdíj korhatár elérésével újra lehet-e számíttatni a nyugdíj összegét vagy az a kedvezményes nyugdíj elfogadásával már véglegessé vált? Köszönöm válaszukat, üdvözlettel: vbtax

Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Winkler Róbert! Köszönöm a választ. Egy dolgot nem értek. 2012. 12. 31-ig volt lehetőség szolgálati idő elismerési kérelem elbírálása ügyében a nyugdíjfolyósítóban ügyintézni. Született egy határozat 2013. 02.2 8-ai dátummal, amely tartalmazza az öt év korkedvezményt. Ha a jelenlegi jogszabályok nem engedik meg a korkedvezmény beszámítását, akkor mire volt jó ez az egész tortúra? Van egy határozatom, de nem ér semmit. Üdvözlettel Dominek József

Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj Kérdés

Rendelkezem egy határozattal, mely a következőt tartalmazza. A korkedvezményre jogosító időt figyelembe véve, az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárhoz képest 5 év korkedvezményre jogosult. Nekem 65 év a nyugdíjkorhatár. Akkor 60 éves koromban mi várható? Nyugdíjas leszek, vagy továbbra is járandóságos, de nem vonják az adót belőle? Üdvözlettel Dominek József

Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj Cikk

Mikor alakul át a szolgálati járandóság öregségi nyugdíjjá, van-e erre lehetőség már a nyugdíjkorhatár betöltése előtt? Hogyan számolják ki az ellátások összegét, befolyásolja-e azt, ha valaki a járandóság mellett dolgozik? Összefoglaltuk.

Öregségi nyugdijhoz szolgálati idő számítása Kérdés

2016 augusztusától öregségi nyugdíjat kértem, mivel betöltöttem a nyugdíjkorhatárt. Előtte 2001. decembertől rokkantnyugdíjas voltam, de mellette dolgoztam végig, így a jövedelemből nyugdíjjárulék is lett vonva. Meglepődve vettem tudomásul, hogy 2001. decembertől 2011. december 31-éig szolgálati idő nem lett figyelembe véve, csak 2012. január 1-jétől 2016. augusztusig. Mikortól módosult, hogy a fent említett időszak kiesik a szolgálati idő számításából?

Rosszul járhat, ha nem dönt. Rokkantsági vagy öregségi nyugdíj? Cikk

Kérhet a nyugdíjbiztosítótól próbaszámítást. Annak kiküszöbölésére, hogy alacsonyabb legyen az ellátás, a nyugdíjbiztosító egyértelműen tájékoztat, mennyi a jelenleg folyósított rokkantsági ellátás és mennyi lenne az öregségi nyugellátás. Segítünk választani.

Rokkantsági ellátásból öregségi nyugdíjba. Mikor jár jobban? Cikk

Sokakat érdekelhet olvasónk kérdése, aki rokkantsági nyugdíjasként és özvegyként ősszel éri el a nyugdíjkorhatárt. Többek között az is kérdezi, hogy kérheti-e a nyugdíj újbóli megállapítását? Olvasónk kérdéseire Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszol.

Nyugdíj újraszámítása Kérdés

2011. szeptember hónapban a munkáltató kifizette az előrehozott nyugdíj miatti kötelezettséget a munkavállaló nyugdíjazása miatt. A munkavállaló 2012. évtől folyamatosan dolgozik, és 2016. 09. hónapban eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt. Mi a teendője a munkáltatónak? Újra kell kérni a nyugdíj összegének megállapítását is?

Öregségi teljes vagy korhatár előtti ellátás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem tudom eldönteni hogy a nők 40 év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátása életkorra tekintet nélkül öregségi teljes nyugdíjat jelent vagy korhatár előtti ellátást? A vonatkozó jogszabály hol így, hol úgy kezeli. Mert ha e kedvezményes nyugdíj mellett dolgozik az úgynevezett "öregségi teljes nyugdíjas" az ellátás folyósítása mellett akkor korlátozott összeghatárig (minimálbér x 18 lehet) keresőtevékenységet folytatni. Míg az öregségi nyugdíjasokra nem vonatkozik ez a korlátozás. Ha több járulékot kell fizetni, akkor korhatár előtti ellátás? De nem lehet vele szolgálati időt szerezni, hiába fizeti a (10+7+1,5%) járulékokat. Köszönöm .

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs