258 találat a(z) öregségi nyugdíj cimkére

Öregségi nyugdíj, keresőtevékenység korhatár előtti ellátás mellett 2018 Cikk

2012. január 1-jétől kezdődően a társadalombiztosítás keretein belül saját jogú nyugdíj, valamint korhatár előtti ellátás megállapítására és folyósítására kerülhet sor. Saját jogú nyugdíj az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek, valamint nők esetében az ún. „nők 40” kedvezményes nyugdíjában részesülő személyek részére folyósítható. A nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, de a külön jogszabályban meghatározott jogosultsági feltételekkel rendelkező személyek részére korhatár előtti ellátás folyosítható.

Nekik állapítható meg öregségi nyugdíj 2018-ban Cikk

A saját jogú öregségi nyugdíj megállapítására 2018-ban is kizárólag azon személyek esetében nyílik lehetőség, akik betöltötték a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárukat, továbbá nők esetében nyugdíjkorhatárra tekintett nélkül, amennyiben rendelkeznek 40 évi jogosultsági idővel, megállapítható az úgynevezett nők kedvezményes öregségi nyugdíja.

Ez is az öregségi nyugdíj megállapításának fontos feltétele Cikk

A nyugellátásra való jogosultság egyik feltétele, hogy a jogosult ne álljon a Tbj. szerinti, biztosításra kötelező jogviszonyban. Az érintett személy sokszor megfeledkezik arról, hogy főállású munkaviszonya mellett esetleg egyéb, ilyen jogviszonya is fennáll, márpedig ebben az esetben nem szerez jogosultságot munkaviszonya megszűnése napjától az igényelt nyugellátásra. Mutatjuk, melyek ezek a jogviszonyok.

Előrehozott öregségi nyugdíj melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem, hogy az előrehozott öregségi nyugdíj melletti munkavégzés keresetkorlátjánál figyelembe kell-e venni a béren kívüli juttatások, cafetéria összegét?

Öregséginyugdíj-előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben szeretnék kérni állásfoglalást: egy kft. főfoglalkozású társas vállalkozója részére öregséginyugdíj-előleg került megállapításra. Az igénylő az öregségi nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati időt megszerezte, de az összeg megállapításához szükséges adatok nem állnak teljes mértékben rendelkezésre a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részére. Véleményem szerint addig, amíg az öregségi nyugdíj megállapításáról nem kap határozatot, nem minősül kiegészítő tevékenységű társas vállalkozónak. Helyes-e a feltevésem? Válaszát előre is köszönöm!

Szolgálati nyugdíj – nők 40 Kérdés

Winkler Róbert Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj (2017.10.03.) írása alapján a következőkre keresem a választ: 1.) Részemre 2004.08.01-től folyósítottak szolgálati nyugdíjat. Ezt megelőzően 2004.05.31-ig voltam állományban. Minek minősül a köztes 2 hónap? 2.) Szolgálati nyugdíj mellett 2011.12.31-ig kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozóként és kiegészítő tevékenységű társas vállalkozóként munkát végeztem. A "nők 40" szempontjából a fentiek keletkeztetnek-e jogosultsági időt? Mielőbbi válaszukat köszönöm: Cserey Zsófia

Öregségi nyugdíj munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél (vállalkozói szféra) az egyik munkavállaló november 1-jén eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt. Október 31-ével kijelentjük, hogy a nyugdíjigénylést meg tudja kezdeni. Október 31-ével marad fenn neki szabadsága, amit nem tudunk kiadni, ezt szabadság megváltásként ki kell fizetni? Viszont ha szeretnénk tovább alkalmazni, mint nyugdíjas munkavállaló november 1-jével vissza lehet jelenteni (annak ellenére hogy a nyugdíjbiztosítónál még nincs befejezve a nyugdíj igénylés)? Ebben az esetben a korábbról meg lévő szabadsága továbbhozható, vagy idő arányosan kell megállapítani neki az év hátra lévő részére és a korábbi jogviszonyból fenn maradt szabadságot ki kell fizetnünk? Válaszát előre is köszönöm!

Az öregségi nyugdíjjogosultság elvesztése Kérdés

A kft. egyik tulajdonostársa egy éve öregségi nyugdíjba ment, de alkalmanként részt vesz a cég különböző feladatainak végzésében. Esetenként havi 200 ezer forint tagi jövedelmet számfejtenek számára, ami után szja-t és járulékot fizet. Van-e az ilyen jellegű kifizetéseknek olyan felső határa, amelynek túllépése az öregségi nyugdíjjogosultság elvesztésével jár? Kapcsolódik-e ez bármilyen minimálbér többszöröséhez? Köszönöm válaszát.

Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj Cikk

A korábban hivatásos szolgálatot teljesítő személy szolgálati járandósága a nyugdíjkorhatár betöltésekor – nők esetében esetleg már korábban – öregségi nyugdíjjá alakul át. Összefoglaltuk az ellátás kiszámítási szabályait, kitérve az újabb szolgálati idő és nyugdíjjárulék-alap szerzésére is.

Öregségi nyugdíjjal rendelkező ügyvezetőt lehet-e munkaviszonyban foglalkoztatni? Kérdés

Meg szeretném kérdezni, hogy a jelenleg öregségi nyugdíjjal társas vállalkozás tagjaként működő ügyvezetőt, aki után most fizetjük a 7110 forintot, lehet-e részmunkaidős munkaviszonyban foglalkoztatni? Ha igen, mik a feltételei, és akkor meg kell-e fizetni a 7110 forintot? Tisztelettel: Kutasi Gabriella

Rokkantsági ellátás – öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1998 óta vagyok rokkantnyugdíjas, jelenleg rokkantsági ellátásban részesülök. Társas vállalkozás beltagjaként a megengedett rendszeres jövedelemmel rendelkezem. 2017. 08. 14-én töltöttem be a nyugdíjkorhatárt. A rokkantsági ellátás nyugdíjként való folyósítását eddig nem kértem. Egy ideig még szeretnék dolgozni nyugdíjnövelés szempontjából (plusz kereset és szolgálati idő, 30 naponként 0,5%-os nyugdíjemelés). A nyugdíjam újraszámítását egy későbbi időponttól kívánom érvényesíteni. Kérdésem: ezt a fajta nyugdíjnövelési lehetőséget igénybe veheti-e az, aki rokkantsági ellátásban részesül, vagy a nyugdíjkorhatár elérésekor automatikusan kiegészítő tevékenységet végzőnek minősül? Köszönettel várom válaszát. Béres László.

Ügyvezető nyugdíjazása Kérdés

A következő két kérdésem lenne: 1.) A kft. ügyvezetője (egyben tagja is) öregségi nyugdíjba megy. A munkaviszonya továbbra is fennmaradhat-e, vagy le kell mondjon az ügyvezetőségről, illetve maradhat-e tag? 2.) Ugyanez az ügyvezető egy másik kft.-ben is tag, illetve ügyvezető, de ott megbízási jogviszonnyal. Maradhat-e a megbízási jogviszony, illetve a tagság, vagy le kell mondania?

Nyugdíjas szövetkezet: sok kérdést kell még pontosítani Cikk

Éppen hogy csak életbe lépett a nyugdíjas szövetkezetek alapításának lehetőségét megteremtő 2017. évi LXXXIX. törvény, amely kiegészítette a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvényt, mivel új formációról van szó, máris számos kérdés merült fel a gyakorlatban, kezdve a fogalmak pontos értelmezésétől a bejelentésnél használt nyomtatványokig.

Nyugdíj újraszámítása, egészségügyi ellátás korengedményesként Cikk

Kettős állampolgár visszaköltözött Magyarországra, állandó lakcímmel. Külföldön szerzett jövedelme után kap korengedményes nyugdíjat. A nyugdíjkorhatárig dolgozott, hogyan kérheti nyugdíja újraszámítását? Miként jogosult alap és teljes egészségügyi ellátásra? Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

Bt. kültagja Kérdés

Bt. kültagja öregségi nyugdíjas, időközönként szükséges lenne, hogy a tevékenységben részt vegyen. Járulékfizetési kötelezettsége hogyan alakul, milyen dokumentumokkal kell alátámasztani a tevékenységét?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Társaságiadóalap-növelő tétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Külföldi rendezvény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Megbízási díjas költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink