462 találat a(z) önellenőrzés cimkére

Áfa területi hatályán kívüli szolgáltatás áfabevallásban és önellenőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Belföldi székhelyű, közösségi adószámmal rendelkező kft. alvállalkozóként Romániában végez ingatlanhoz kapcsolódó technológiai, villanyszerelési munkákat. A megbízó szintén közösségi adószámmal rendelkező , belföldi székhelyű kft. A számlát az áfatörvény 39. §-ára hivatkozva "áfatörvény területi hatályán kívüli" megnevezéssel állítja ki az alvállalkozó (szolgáltatást nyújtó) a megbízója felé, az áfa értéknél pedig a "fordított adózás" szerepel. Az egyik kérdésem, hogy az áfabevallás mely sorában/soraiban kell szerepeltetni a számla összegét, és kell-e hozzá A60-as összesítő jelentés? A másik kérdésem is a fenti kiinduló helyzethez kapcsolódik. Az alvállalkozó a benyújtott számlában októberi teljesítési időpontot jelölt meg, de mint kiderült, a teljesítés időpontja augusztusi volt, így számlával egy tekintet alá eső okiratot állított ki, módosítva a teljesítés időpontját. Az áfa a fentiek alapján tehát áfa területi hatályán kívüli és fordított áfás. Kell-e ebben az esetben a számla kibocsátónak önellenőrzést benyújtania augusztusra és októberre ? (havi áfabevallóról van szó). Válaszát köszönöm !

Könnyített szabályok a fiatal gazdák induló támogatásának megítéléséhez Cikk

Visszamenőleges hatállyal, a 2016-2018. évekre vonatkozóan is költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatásként kell kezelni a fiatal gazdáknak az induláshoz és a gazdaságalapításhoz adott támogatás összegét – derül ki a héten elfogadott adótörvény-módosítási csomagból.

Előzetesen felszámított levonható áfa érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) Előzetesen felszámított levonható áfa érvényesítésének időkorlátját szeretném megtudni, illetve azt, hogy szükséges-e önellenőrzést készíteni, ha az időkorláton belül (tudomásom szerint a tárgyév és az azt megelőző egy naptári év?) keletkezett előzetesen felszámított levonható áfát szeretnénk érvényesíteni? 2.) Szeretném továbbá megtudni, mi az elévülési ideje az időkorláton túl önellenőrzéssel érvényesíteni kívánt előzetesen felszámított, levonható áfának, jelen időszakhoz képest mely időszak, amelyben önellenőrzéssel visszaigényelhető áfát tudok érvényesíteni? Köszönöm előre a válaszát.

Ápolási díj bevallása Kérdés

Ápolási dj mellett napi 4 órás munkaviszony létesítése történt a tavalyi év folyamán Sajnos az idei évben az adóbevallás benyújtásakor ez a jövedelem nem került feltüntetésre. Kérdés: kell-e önellenőrzést kérni, és újra benyújtani az adóbevallást, vagy nem szükséges? Megjegyzésként: a NAV készítette az adóbevallást, amit az adózó nem ellenőrzött megfelelően, csak aláírta és visszaküldte a bevallást. Milyen jogkövetkezménnyel jár a jogsértés, büntetést kell-e fizetni? Amennyiben szükséges önellenőrizni, akkor azt melyik típusú adónyomtatványon kell megtenni, és azt hogyan kell kitölteni (melyik sorban kell feltüntetni)? További kérdés lenne, igaz-e, hogy az ápolási díj melletti munkavégzés esetén nem lehetett volna kérni, hogy a NAV készítse el az adóbevallást?

Katás egyéni vállalkozó fejlesztési tartaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó 2018. 4. hótól a kata alá tartozik. A korábbi években képzett fejlesztési tartalékot az szja bevallásban, ez 2015. és 2016 év végével történt. Úgy tudom, 4 éven belül kell ezt is felhasználni. Ebben az esetben mikor katás lesz, mit kell a fejlesztési tartalékkal kezdeni? Hogyan kell lebonyolítani? Önellenőrzést kell beadni? Várom válaszukat.

Áfa szálláshely-szolgáltatás esetén Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Adószámmal rendelkező magánszemélyként szállásadással foglalkozom. Közösségi adószámom is van. Alanyi adómentesként végzem a tevékenységet. A Booking, Airnbnb és egyéb szállásfoglaló oldalon keresztül adok ki szállást. Ezek a cégek jutalékszámlát állítanak ki felém, mely nem tartalmaz áfát. Állítólag ilyen esetben nekem mint szállásadónak kellene "kiszámolnom" és bevallani az áfát. Ez valóban így lenne helyes? Ha igen, hogyan korrigálható visszamenőleg? Önellenőrzéssel? Utólagos bevallással vagy egyéb módon? Segítségét előre is köszönöm!

Társaságiadó-feltöltés és -bevallás elmulasztása Kérdés

Kedves Szakértő! Mit tegyek, ha elmulasztottam feltölteni a taoelőleget 90 százalékra, és ezt nem is vallottam be a 1701-esen? Eltérő üzleti évű a cég. 2017.09.01-2018.08.31-ig tart az üzleti éve. Ez esetben 08.20-ig kellett volna megfizetni és bevallani a tao-feltöltési összeget. Most a teendő jelen esetben? Válaszukat nagyon várom! Köszönettel: Klára

Osztalékelőleg visszafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy betéti társaság, amely 2017 decemberében osztalékelőleget fizetett tagjainak. Csakhogy az egyik tag 2018 februárjában kilépett a társaságtól, így májusban, amikor jóváhagytuk az osztalékot, már nem volt jogosult rá. A szóban forgó tag végül visszafizette az általa felvett nettó osztalékelőleget a társaságnak. Az osztalékot az új tagnak fizettük ki, és levontuk az adókat. Kérdés: hogyan kezelendő a decemberben levont, s végül visszafizetett osztalékelőleg levont adóelőlege? Ki és hogyan igényelheti azt vissza az adóhatóságtól? Esetleg önellenőrizni szükséges a decemberi 08-as bevallást? A tag bevallotta az osztalékelőleget a szja-bevallásban. Azt is módosítani kell? Köszönettel: KG

Felszámolás lezárásakor munkabér kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy kft. felszámolását 2018.04.26-i dátummal lezárta a felszámoló, a záró bevallások 1808,1865,1801 benyújtásra kerültek az adóhivatal felé. A záró anyagot, vagyonfelosztási javaslatot a bíróság 2018.10.02-i dátummal hagyta jóvá, ezzel a dátummal lett jogerősen befejezve a felszámolás. 6 fő volt munkavállalónak most lesz kifizetve a 2018.10.02-ai jogerőre emelkedett végzés alapján az elmaradt munkabére. Kérdésünk: a felszámolónak le kell-e vonnia a munkabér-kifizetésekből a járulékokat és az szja-előleget, és a 2018.04. hóra beadott nullás záró bevallását így önellenőriznie kell, vagy nem kell levonnia semmit, és a magánszemélyeknek kell ezt befizetniük az adóhivatal fel? Válaszukat előre is köszönöm.

Elhunyt egyéni vállalkozó bevallásainak önellenőrzése Cikk

Elhunyt egyéni vállalkozó bevallásait önellenőrizheti-e a tevékenységet folytató örökös – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Önellenőrzés előzetes bejelentése Kérdés

Tisztel Szakértő! A 18ONELLB nyomtatványon lehetőség van önellenőrzési szándékot bejelenteni. Meddig tehető ez meg? Azt kérném kifejteni, mit jelent az, hogy az ellenőrzés megkezdése előtt. Köszönettel!

Elhunyt vállalkozó önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017. évben elhunyt egyéni vállalkozó vállalkozói tevékenységét az özvegye folytatja. Az előző évek bevallásainak áttekintésekor derült ki, hogy elévülési időn belül néhány szja-bevallást önellenőrzéssel kellene helyesbíteni, mert az értékcsökkenési leírás nem lett elszámolva. Emiatt a felhalmozott veszteség évről évre változik. Az önellenőrzési bevallások benyújtásának mi a módja? A tevékenységet folytató özvegy benyújthatja-e az önellenőrzési bevallásokat a saját adószámán? Köszönettel: Horváth István

Több ehót fizetett a kelleténél? Így kérheti vissza Cikk

Kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó az osztalék után fizetendő 14 százalék egészségügyi hozzájárulásnál (eho) több éven keresztül nem vette figyelembe a társas vállalkozás által megfizetett egészségügyi szolgáltatási járulék összegét. Az szja-bevallások önellenőrzésével visszaigényelhetők-e a 2014-2017. éveket érintő összegek? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Késve érkezett számla Cikk

Mi a teendő a beszámoló leadása után érkezett, az előző adóévre vonatkozó számlákkal? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni: egy kft. tagja, ügyvezetője személyesen közreműködik a társaság tevékenységében, mellette katás egyéni vállalkozó is. Ez a tag nem tudta, hogy ebben az esetben nem főállású katásnak minősül, és az egyéni vállalkozásában volt bejelentve mint főállású katás, és ott fizette meg a havi 50 ezer forintot. Most tudta meg, hogy a társas vállalkozásában kell a járulékot fizetni, ez azt jelenti, hogy 2014 óta nem volt jól bejelentve és önellenőrizni kell a 08-as bevallásokat, tehát be kell vallani a garantált bérminimum után a járulékot. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben, amikor visszamenőleges időszakról van szó a személyi jövedelemadót is be kell vallani? Kell, hogy visszamenőleg jövedelmet vegyen ki? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel:hfejes

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close