26 találat a(z) óvadék cimkére

Garanciális kötelettség, óvadék igénybevétele Kérdés

Tartós befektetésből származó jövedelem származtatott termékekhez kapcsolódó óvadék esetében Cikk

2023/9. Adózási kérdés – Tartós befektetésből származó jövedelem származtatott termékekhez kapcsolódó óvadék esetében [a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 67/B. §] címmel tette közzé honlapján tájékoztatóját a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Óvadék devizában Kérdés

Kaució Kérdés

Óvadék Kérdés

Óvadék cégen kívül Kérdés

Tévesen könyvelt óvadék Kérdés

Részesedés értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfélkörünkbe tartozó társaság a befektetett pénzügyi eszközei között nyilvántartott részesedését értékesíteni kívánja. Az értékpapír eladási ára a következők szerint épül fel: alapvételár, melynek egy részét biztosítékként (óvadékként) visszatartja a vevő a szerződés szerint. Az adásvételi szerződésben meghatározott zárás időpontjára készített közbenső mérleg alapján az alap vételárat meghatározott korrekciós tételek módosíthatják. Kérdéseink az alábbiak: 1. Az értékesítés időpontja, azaz a bevétel keletkezésének napja a tulajdonjog adásvételi szerződés szerinti átruházásának napja lesz a számviteli törvény 84. § (2) bek. a) pontja alapján? 2. Jól gondoljuk-e, hogy a visszatartott óvadék nem csökkenti az értékesítésből származó árfolyamnyereség összegét, azaz a szerződésben meghatározott, korrekciós tételekkel módosított teljes vételár lesz a társaság pénzügyi bevétele, függetlenül a pénzügyi teljesítéstől? Szíves tájékoztatásukat megköszönöm. Tisztelettel: Máté Istvánné

Óvadék címén visszatartott összeg könyvelése Cikk

Hogyan kell kezelni a visszatartott óvadék összegét a beszámolóban? Kell-e terven felüli értékcsökkenést elszámolni vagy a bruttó értéket módosítani? – kérdezte az Adózóna olvasója. Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group szenior menedzsere válaszolt.

Óvadék címén visszatartott összeg Kérdés

Egy megrendelő szerződést kötött egy szoftver bevezetésére, fejlesztésére egy szolgáltatóval. Megállapodtak, hogy x millió forintot a jótállási időtartam alatt óvadék jogcímen visszatartanak, s abban az esetben kerül kifizetésre, ha a maradéktalanul teljesítette a jótállási kötelezettségeit és a jótállás kapcsán a megrendelőnek követelése nem keletkezik a szolgáltatóval szemben, valamint a support szerződést sikeresen megkötik, a support tevékenység sikeresen megkezdődik. Majd a jótállási időszak lejártát követően elszámolnak egymással. A projekt zárása megtörtént, a megrendelő visszatartotta az x millió forintot, a szoftvert üzembe helyezte a szerződés szerinti teljes nettó vállalási áron, a support szerződést megkötötték. Eltelt egy év, a jótállási időszak lejárt, az elszámolás viszont nem történt meg. A megrendelő viszont arra hivatkozva, hogy hibás teljesítés történt (bizonyos funkciók nem működnek, vagy hibásan), a jelzett hibák javítása a jótállási időszak alatt sem történt meg, nem kívánja a jelzett összeget kifizetni. Kénytelen lesz más vállalkozóval azt kijavíttatni, fejleszteni, Mi a teendő a megrendelő könyvelésében, ahol már üzembe helyezték a szoftvert, elkezdték az amortizáció elszámolását? Hogyan kell kezelni a hivatkozott – visszatartott – összeget, és az üzembe helyezett szoftver értékét a beszámolóban? Kell-e terven felüli értékcsökkenést elszámolni, vagy a bruttó értéket módosítani?

Pályázat óvadéka Kérdés

T. Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan kell könyvelni a következőt. Bankban szövegrész: pályázat óvadéka x Ft kifizetés, a banki letéti számlán pedig ez az összeg jóváírásra került. Legyen szíves kontírozást leíni mind a kettő banki számlánál. Köszönöm.

Kaució (óvadék) felhasználásának könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bérbeadónk az általunk megfizetett óvadék egy részét (fűtésrendszer-javítás okán) felhasználta. Kéri, hogy egészítsük ki az óvadék összegét, ami rendben is van. A felhasznált összegről köteles-e a javítási számlát a cégünk nevére kérni, illetve bemutatni? A felhasznált összeget mi hogyan könyveljük? Költség lesz? Köszönöm a segítségét.

Figyelmeztetés és óvadék előzheti meg a közigazgatási bírságokat Cikk

Új törvényt szavazott meg az Országgyűlés mai ülésén a közigazgatási szabályszegések szankcióiról, s egyben elfogadta a közigazgatási bírságot enyhébb esetekben megelőző figyelmeztetésre és óvadékra vonatkozó szabályokat.

Óvadék munkaviszonyban Cikk

A törvény lehetővé teszi, hogy a munkavállaló legfeljebb egyhavi alapbérének megfelelő összeget adjon át a munkáltató részére biztosíték jogcímén. A tipikusan érintett munkakörök: a pénztáros, a bérleteket, utalványokat kezelő munkavállaló, de belső ellenőrrel is érvényesen köthető ilyen megállapodás.

Törölt adószámos cég óvadéka Kérdés

Tisztelt Szakértők! Abban szeretném a segítségüket kéni, hogy mi lesz a fémkereskedelmi engedély miatt elhelyezett óvadékkal, ha a cégnek törölték az adószámát, lezárta a tevékenységét és visszaadta az engedélyét? Az adótartozás rendezése után fennmaradó összeg vajon visszautalásra kerül-e? Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vezető tisztségviselő bejelentése, adatszolgáltatása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink