20 találat a(z) óvadék cimkére

Tévesen könyvelt óvadék Kérdés

Részesedés értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfélkörünkbe tartozó társaság a befektetett pénzügyi eszközei között nyilvántartott részesedését értékesíteni kívánja. Az értékpapír eladási ára a következők szerint épül fel: alapvételár, melynek egy részét biztosítékként (óvadékként) visszatartja a vevő a szerződés szerint. Az adásvételi szerződésben meghatározott zárás időpontjára készített közbenső mérleg alapján az alap vételárat meghatározott korrekciós tételek módosíthatják. Kérdéseink az alábbiak: 1. Az értékesítés időpontja, azaz a bevétel keletkezésének napja a tulajdonjog adásvételi szerződés szerinti átruházásának napja lesz a számviteli törvény 84. § (2) bek. a) pontja alapján? 2. Jól gondoljuk-e, hogy a visszatartott óvadék nem csökkenti az értékesítésből származó árfolyamnyereség összegét, azaz a szerződésben meghatározott, korrekciós tételekkel módosított teljes vételár lesz a társaság pénzügyi bevétele, függetlenül a pénzügyi teljesítéstől? Szíves tájékoztatásukat megköszönöm. Tisztelettel: Máté Istvánné

Óvadék címén visszatartott összeg könyvelése Cikk

Hogyan kell kezelni a visszatartott óvadék összegét a beszámolóban? Kell-e terven felüli értékcsökkenést elszámolni vagy a bruttó értéket módosítani? – kérdezte az Adózóna olvasója. Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group szenior menedzsere válaszolt.

Óvadék címén visszatartott összeg Kérdés

Egy megrendelő szerződést kötött egy szoftver bevezetésére, fejlesztésére egy szolgáltatóval. Megállapodtak, hogy x millió forintot a jótállási időtartam alatt óvadék jogcímen visszatartanak, s abban az esetben kerül kifizetésre, ha a maradéktalanul teljesítette a jótállási kötelezettségeit és a jótállás kapcsán a megrendelőnek követelése nem keletkezik a szolgáltatóval szemben, valamint a support szerződést sikeresen megkötik, a support tevékenység sikeresen megkezdődik. Majd a jótállási időszak lejártát követően elszámolnak egymással. A projekt zárása megtörtént, a megrendelő visszatartotta az x millió forintot, a szoftvert üzembe helyezte a szerződés szerinti teljes nettó vállalási áron, a support szerződést megkötötték. Eltelt egy év, a jótállási időszak lejárt, az elszámolás viszont nem történt meg. A megrendelő viszont arra hivatkozva, hogy hibás teljesítés történt (bizonyos funkciók nem működnek, vagy hibásan), a jelzett hibák javítása a jótállási időszak alatt sem történt meg, nem kívánja a jelzett összeget kifizetni. Kénytelen lesz más vállalkozóval azt kijavíttatni, fejleszteni, Mi a teendő a megrendelő könyvelésében, ahol már üzembe helyezték a szoftvert, elkezdték az amortizáció elszámolását? Hogyan kell kezelni a hivatkozott – visszatartott – összeget, és az üzembe helyezett szoftver értékét a beszámolóban? Kell-e terven felüli értékcsökkenést elszámolni, vagy a bruttó értéket módosítani?

Pályázat óvadéka Kérdés

T. Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan kell könyvelni a következőt. Bankban szövegrész: pályázat óvadéka x Ft kifizetés, a banki letéti számlán pedig ez az összeg jóváírásra került. Legyen szíves kontírozást leíni mind a kettő banki számlánál. Köszönöm.

Kaució (óvadék) felhasználásának könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bérbeadónk az általunk megfizetett óvadék egy részét (fűtésrendszer-javítás okán) felhasználta. Kéri, hogy egészítsük ki az óvadék összegét, ami rendben is van. A felhasznált összegről köteles-e a javítási számlát a cégünk nevére kérni, illetve bemutatni? A felhasznált összeget mi hogyan könyveljük? Költség lesz? Köszönöm a segítségét.

Figyelmeztetés és óvadék előzheti meg a közigazgatási bírságokat Cikk

Új törvényt szavazott meg az Országgyűlés mai ülésén a közigazgatási szabályszegések szankcióiról, s egyben elfogadta a közigazgatási bírságot enyhébb esetekben megelőző figyelmeztetésre és óvadékra vonatkozó szabályokat.

Óvadék munkaviszonyban Cikk

A törvény lehetővé teszi, hogy a munkavállaló legfeljebb egyhavi alapbérének megfelelő összeget adjon át a munkáltató részére biztosíték jogcímén. A tipikusan érintett munkakörök: a pénztáros, a bérleteket, utalványokat kezelő munkavállaló, de belső ellenőrrel is érvényesen köthető ilyen megállapodás.

Törölt adószámos cég óvadéka Kérdés

Tisztelt Szakértők! Abban szeretném a segítségüket kéni, hogy mi lesz a fémkereskedelmi engedély miatt elhelyezett óvadékkal, ha a cégnek törölték az adószámát, lezárta a tevékenységét és visszaadta az engedélyét? Az adótartozás rendezése után fennmaradó összeg vajon visszautalásra kerül-e? Köszönettel

Óvadék számlázható áfásan? Kérdés

Egyéni vállalkozó üzlethelyiséget bérel. A szerződés feltétele, hogy háromhavi bruttó bérleti díjat fizessen meg óvadékként. Az óvadék összege okozott károk megtérítésére, valamely kötelezettség nem vagy nem szerződésszerű teljesítése esetén a bérbeadó részéről felhasználható. Abban az esetben, ha az óvadék egy részét felhasználta a bérbeadó, a bérlő – felhívásra – köteles az eredeti összegre azt kiegészíteni határidőn belül. A szerződés megszűnésekor 8 napon belül visszajár az óvadék összege. Kérdés, hogy helyesen számlázott-e a szolgáltató, amikor áfát számolt fel? Köszönettel várom megtisztelő válaszukat.

Korábbi évek téves könyvelésének helyrehozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2016. évi leltár- és beszámolókészítés során találtuk meg, hogy a 2012. évben a követelések között szereplő óvadék összegéből tévesen ráfordításként 505 ezer forint átkönyvelésre került. Így a mérlegben, illetve a főkönyvi számlán szereplő óvadék összege kevesebb a partnernél nyilvántartott összegnél. Náluk 790 ezer forint, nálunk 317 ezer forint (az övék a jó). Az idei évben visszautalnak majd ~400 ezer forintot. A beszámoló helyessége érdekében mit tehetünk, illetve mi lenne a helyes megoldás? Köszönöm válaszát.

Orvosi eszközök Kérdés

Kedves Szakértő! Egy gyógyászati segédeszközök értékesítésével foglalkozó vállalkozás betegek részére kipróbálásra nagy értékű orvosi eszközt ad át néhány hétre. Amennyiben a beteg az eszköz viselését meg tudja szokni, akkor lehetősége van a megvásárlásra, ez szokott lenni a gyakorlat. Mivel azonban az adott műszer értékes, a kipróbálás idejére kauciót kell letennie a betegnek, amelyet vagy visszafizetnek a részére, vagy az ellenértékbe beszámítják, ha az ügylet létrejön. Kérdésem, hogy ez a kaució hogyan kezelendő? Az adott társaság egy számviteli bizonylatot állít ki, amellyel a beteg bizonyíthatja, hogy mennyi óvadékot fizetett a termék elvitelekor. Álláspontom szerint ez nem ellenértékbe beszámító kaució, mivel a termékértékesítés hetekkel később és csak eshetőlegesen történik meg. A termékértékesítés feltétele, hogy a beteg a terméket meg szokta és meg is akarja vásárolni. Válaszadásukat előre is köszönöm Tisztelettel

Óvadék számlázása Kérdés

Kft. nagy értékű gépeket bérel, a bérbeadó óvadékot kér. A szerződésben is rögzítve van, hogy az óvadék a bérlemény átadása előtt esedékes, és a bérbeadó áfás számlát állít ki az óvadékról, amit elutal a kft. A szerződésben az óvadék visszafizetésére vonatkozó megállapodás úgy szól, hogy a bérbeadó a bérleti díj kifizetése után visszafizeti az óvadékot, vagy beszámítja azt a bérleti díjba. A bérbeadó helyesbítő számlát (számlával egy tekintet alá eső okiratot, ez szerepel a számlán) állított ki, a számlán feltünteti a bérleti díjat áfásan, levonja az óvadékot áfásan, és/vagy pozítiv, illetve negatív különbözet keletkezik, annak megfelelően még utalni kell a kft.-nek vagy neki utal vissza a bérbeadó. Jó-e ez a számlázási módszer? Szerintünk az óvadék áfa hatályán kívüli, de a bérbeadó az áfatörvény 59. paragrafusára hivatkozik, hogy azért számlázza az óvadékot áfásan, mert ő a végén beszámítja azt a bérleti díjba. Ilyen esetben helyes-e ez a számlázási gyakorlat, és az óvadék után számolhat-e fel áfát a bérbeadó? Polyák Márta

Óvadék készpénzben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bérleti szerződésből fakadóan, a bérlő (kft.) készpénzben 1,5 millió forintot meghaladó összeget (óvadékot) fizet be a bérbeadó (kft.) pénztárába. Be kell-e jelenteni a NAV-nak a pénzforgalmat? Vonatkozik-e erre az ügyletre is a készpénzfizetési korlát? Köszönöm válaszát.

Foglaló, kötbér, óvadék, garancia: áfás vagy nem? Cikk

Foglaló, kötbér, óvadék, garancia és egyéb biztosíték: hogyan kezelendő a forgalmi adózás szempontjából? Összefoglaltuk.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégvezetés

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Ingatlaneladás adózása 2021

Verbai Tamás

jogász

Kérelem aláírása

Verbai Tamás

jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close