60 találat a(z) étkezés cimkére

EB-mérkőzés részvételi költségei Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy 10 főt foglalkoztató kft. teljes létszámmal saját (céges) személygépkocsikkal és egy munkavállaló tulajdonában állóval kiutazott és részt vett a Magyarország-Izland futballmeccsen. A kiutazás kapcsán felmerült költségek (üzemanyag, autópályadíj, a mérkőzés belépődíjai, a magán személygépkocsi útiköltség-térítése, szállásdíj, étkezés stb.) hogyan számolható el a társaságnál, és milyen adókötelezettségek terhelik? Tisztelettel: KSI

Hivatali célú költségek Kérdés

Egy kft. ügyvezetője (nem munkaviszonyban látja el feladatát) a céges útjaival kapcsolatban különböző számlákat, illetve bizonylatokat (amelyek nem számlák) ad le a könyvelés felé. Ezen számlák, bizonylatok a cég külföldi partnereinek felkeresésével kapcsolatosak, rendszerint repülőjegyek, szállás+reggeli, parkolás, útdíjak, tankolás, gépkocsibérlés, étkezés. Ilyen üzleti utak esetében a társaságnak kell kiküldetési rendelvényt kiállítania, hiszen nem a munkáltató küldi el munkavállalóját céges útra, hanem maga az ügyvezető utazik. Hogyan lehet elszámolni azon költségek összegét, amelyről nem ad a cég névére szóló számlát? Például van, hogy parkolóautomatából vásárol parkolójegyet külföldön. A cég, valamint az ügyvezető (aki külföldi állampolgár) szempontjából keletkeztet-e adókötelezettséget bármelyik tétel (például a nem szállásdíjban foglalt reggelin kívüli étkezés)? A számlákat az 52-es utazási, kiküldetési költségek között kell nyilvántartani? Esetleges ellenőrzéskor, hogyan bizonyítható, hogy valóban üzleti céllal jelent meg az ügyvezető, ha például a partner megkeresése után mégsem kötöttek üzletet? A külföldi számlák tekintetében áfa szempontjából van-e valami bevallási kötelezettség? A számlán a "kinti" adómértéket tüntették fel.

Egyesület külföldi konferencia Kérdés

Egy egyesület tagjai támogatásból ausztriai konferencián vesznek részt. A szállásdíj tartalmazza a reggeli árát is. Kell-e az étkezés után adót, járulékot fizetni? Köszönöm.

Önkéntes munka: itt a lista, milyen juttatás adható a jótékonykodóknak Cikk

Egyre elterjedtebb Magyarországon is az önkéntes munkavégzés. Már a Központi Statisztikai Hivatal öt évvel ezelőtt végzett felmérése idején is a lakosság 40 százaléka vallotta, hogy be szokott kapcsolódni önkéntes tevékenységbe, az azóta megszaporodó kezdeményezések (például a hátrányos helyzetű térségekben élők, a hajléktalanok, a menekültek megsegítése) esetén is úgy tűnik, egyre többen ajánlják fel segítségüket. Cikkünkben összefoglaltuk az önkéntesek foglalkoztatására, és részükre nyújtható adómentes juttatásokra vonatkozó alapvető szabályokat.

Gólyatábor részvételi díjának áfája II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A gólyatábor megvalósítása a következőképpen zajlana: az egyetem számlát fogad be szállásról, étkezésről, valamint egyéb tárgyak beszerzéséről. Az szja-törvény szerint, ha jól értelmezzük, ezen összegek után nekünk 49,98 % kifizetői adót kellene fizetnünk. Értelmezésünk szerint ennek az adónak az alapját csökkenti a magánszemélyek által térített rész (szja-törvény 69. § (2)). Rosszul értelmezzük a törvényt? Milyen módon kell kiállítani a számlát a hallgatók részére, szükséges tételes továbbszámlázást alkalmaznunk? Vagy megoldható, hogy olyan számlát állítsunk ki a hallgatóknak, amin csak egy megnevezés és áfakulcs van? Válaszát előre is köszönöm!

Szállás – alapcsomagok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni a szállás és a hozzá kapcsolódó egyéb szolgáltatások (vendéglátás, wellness) áfarendszerbeli kezelésében. Vendégeinknek több, különböző típusú szálláshelyet kínálunk (hotel, motel, faház, sátorhely). Az önálló értékkel nem bíró szolgáltatások – mivel azok a szoba áráért vehetők igénybe – a szálláshely-szolgáltatás járulékos költségének minősülnek, az áfatörvény 70. § (1) b) pontja alapján 18 százalékos kulccsal adóznak. Jelenleg a szállásainkat különböző csomagokban kínáljuk vendégeinknek, egy-egy időszakra több csomagunk van. Például ünnepi, akciós, hétvégi csomagok stb. Természetesen a csomagokon kívül foglalható szállás egy éjszakára, reggelivel is. Kérdéseim: 1) Mely csomag tekinthető alapcsomagnak? 2) Szállásféleségenként lehet alapcsomag? 3) Mikor számlázható a szállás részeként, 18 százalékos kulccsal a félpanziós vagy akár a teljes ellátás? 4) Hogyan állíthatjuk össze legkedvezőbben az ajánlatainkat? 5) Időnként (havonta, hetente) akár változhatnak az alapcsomagok? Mivel ezek a kérdések az árainkat, a fizetendő áfánkat jelentősen befolyásolják, nagy tisztelettel megköszönöm, ha válaszol nekem, és segít helyesen kezelni ezt a kérdést. Üdvözlettel: Véghné

Kiküldetés belföldre: mi jár, mi adható, mi jön még rá? Cikk

Egyéni vállalkozó alkalmazottaival együtt gyakran dolgozik belföldi kiküldetésben. Kaphatnak-e napidíjat, kötelező-e adni, mennyi lesz a közteher? Olvasói kérdésre Surányi Imréné adószakértő válaszolt.

Vadásztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság az EU tagállamában lévő vállalkozással bizományosi szerződést kötött, amelyben megbízta a vállalkozást, hogy sa aját nevében, de a társaság javára szerződést kössön vadász vendégekkel az általa felajánlott vadászatra, illetve trófeák értékesítésére. A társaság a szerződés keretében komplex szolgáltatást nyújt, azaz saját területén bonyolítja a vadásztatást, a vadász vendég részére szállást és étkezést biztosít, továbbá elvégzi a trófeabírálattal kapcsolatos feladatokat. A társaság a számlájában részletesen feltünteti a nyújtott szolgáltatásokat, azaz a vadászat árát, a szállás és étkezés ellenértékét és a trófea értékét. Kérdésként merül fel, hogy a komplex szolgáltatáscsomag az áfatörvény 37. §-a alá tartozó szolgáltatás-e, és így az EU-tagállamban, a vállalkozás székhelyén adózik-e? Amennyiben igen, akkor az étkezés áfaja levonásba helyezhető-e? Köszönettel: Bácsi Ferencné

EU-s adóalany felé értékesített szállás, étkezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar áfaalany (érvényes közösségi adószámmal rendelkezik), német áfaalany részére (érvényes közösségi adószámmal rendelkezik) értékesít szállást, étkezést, rendezvényre, kiállításra belépőjegyet. Ezen szolgáltatásokat a német adóalany Magyarországon veszi igénybe. A magyar adóalany fenti szolgáltatásokat belföldi adóalanyoktól vásárolja, és adja tovább, mint közvetített szolgáltatást a német adóalany felé. Kérdés: a fent jelzett szolgáltatásokat az áfatörvény különös szabályai szerint, vagyis a 38-45. § szerint magyar áfakulcs alkalmazásával kell-e továbbszámlázni? (Véleményem szerint igen.) Ügyfelem szerint az általános szabályok alapján, vagyis a 37. § vonatkozik rá. Válaszát előre is köszönöm.

Utazási, elszállásolási, étkezési költség Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cikkben hivatkozott szja törvény 1.sz. melléklet 8.7 pontja a HVG ADÓ különszámában kivételként tartalmazza az utazás, elszállásolás mellett az étkezést is. Meg tudná erősíteni, hogy mi a mai napon hatályos törvény pontos szövegezése? Hivatkozott cikk: http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Ha_jol_valasztja_meg_a_helyszint_adomentes__0Q6Y0E Köszönettel

Szállodaszámla Kérdés

T.Szakértő! Kft. ügyvezetője (és tulajdonosa) külföldi partnereinek látogatása, illetve külföldi szakmai rendezvényen való részvétel esetén szállás költségeinek elszámolásához kell-e kiküldetési rendelvény? Az utazás cégautóval történik, cégautóadót fizet a kft., útnyilvántartást vezet. Ha a szállásköltség reggelit is tartalmaz az okoz-e elszámolási gondot? Egyéb étkezési számlát az utazás során elszámolhatunk-e adófizetés nélkül? Segítségét köszönöm. Ildi

Napközi jellegű szolgáltatás étkezési elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. kisiskolás gyerekeknek tanítás után napközi jellegű foglalkozásokat tart. Itt tanulnak egyedileg a gyerekekkel tanítók, különböző foglalkozások vannak, játszanak. Felmerült, hogy uzsonnát is igényelnének a szülők gyermekeik számára (szendvics, gyümölcs, ásványvíz). Kérdésem az lenne, hogy elszámolható-e az étkezési költség (természetesen számlával) a kft.-ben, és van-e valamilyen adózási vonzata akár a kft., akár a megrendelő szülő részéről az étkezésnek? Nem kell-e reprezentációnak számítani, és utána adózni (szja, eho)? Külön kell-e feltüntetni a számlában az étkezést? Másképp kell-e eljárni, ha a társaság alanyi adómentes? Válaszukat előre is köszönöm. Bredák Istvánné

Ebéd, cigi, mosdóhasználat munka közben. Tilalom és jog Cikk

Étkezés, dohányzás, rövid pihenés: erre szolgál a munkaközi szünet. Nem része a munkaidőnek, így erre a törvény szerint díjazás nem jár.

Amit a kiküldetési költségek adózásáról és elszámolásáról tudni kell Cikk

Kell-e adózni a dolgozók szállásköltsége és étkeztetése után belföldi kiküldetés esetén? Olvasónk kérdésére Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Szállás, étkezés a csapatépítő tréningen: így kell elszámolni Cikk

Vendéglátással foglalkozó cég szeretne csapatépítő tréninget szervezni alkalmazottainak. Hogyan tudja szállás- és egyéb költségeit elszámolni? Olvasónk kérdésére Szolnoki Béla könyvvizsgáló adószakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Lejáró gyed veszélyhelyzetben

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close