558 találat a(z) értékesítés cimkére

5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk megvásárolna egy már hatósági építési engedéllyel rendelkező megkezdett családi házat, és ő folytatná az építkezést. Kérdésem, az ingatlant (a telken álló x százalékos készültségi fokú házat), amelyre építési engedélyt 2018. novemberében kiadták, 5 százalékos áfával vásárolhatjuk-e meg? Amennyiben folytatnák az építkezést, és az elkészült házat értékesítenénk, azt megtehetjük 5 százalékos áfával, vagy mivel itt már nem első forgalomba hozatal történik, csak 27 százalékos értékesítés történhet, vagy az 5 százalékos értékesítéshez tartozó ingatlanfeltételek, ha teljesülnek, értékesíthető ezen áfa mértékkel másodszorra is? Köszönöm segítségét!

Üzletrész vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni. A kft. üzletrészt vásárolt névérték felett, nem tudom ezt hogyan kell könyvelni. Az üzletrész – ami 9,89% értéke 296 700 forint, de a kft. ezért 13 840 000 forintot fizetett ki. Hogyan kell ezt könyvelni? Köszönöm válaszát.

Szja ajándékozás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. júliusban a szüleimtől ajándékba kapott ingatlant 2018. december hónapban értékesítettem. Az ajándékozási szerződésben az ingatlan értékeként feltüntetett összeg 30 millió forint, melyet 35 millió forintért adtam el. (Természetesen az ajándékozáskor semmilyen költséget és illetéket nem fizettem.) Kérdésem, hogy jelen esetben mennyi az szja alapja, és mikor kell a keletkezett jövedelmem után az adót megfizetni? Köszönöm a válaszát.

Átalányadózás esetén a tárgyi eszközök értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó a tevékenységéhez (italautomaták karbantartása) használt tehergépjárműjének értékesítésének bevétele beletartozik-e az átalányadó (15 millió forint) összeghatárába? Előre is köszönöm. Üdvözlettel. Reinhardt Éva

Kft. üzletrész-értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügylet közterheinek megállapításában kérek segítséget. XY magánszemély 25 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik NAGY Kft.-ben és 50 százalékos tulajdonrésszel KIS Kft.-ben. XY a NAGY Kft.-ben önálló aláírási joggal rendelkező négy ügyvezető egyike. XY magánszemély a NAGY Kft.-ben lévő 25 százalékos üzletrészét szerzési értéken, 4 millió forintért eladja KIS Kft.-nek. A NAGY Kft. jegyzett tőkéje 16 millió forint, saját tőkéje 120 millió forint. A NAGY Kft. az Itv. rendelkezései alapján belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak minősül, az ingatlanok mérleg szerinti értéke 80 millió forint. Milyen közterhei keletkeznek az ügylet miatt eladónak és vevőnek? Válaszát előre is köszönöm.

Külföldről vásárolt személygépkocsi értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2012-ben vásárolt Ausztriából egy személygépkocsit, ami után Magyarországon megfizette az áfát. Most szeretné cégünk értékesíteni. Szeretném megkérdezni, hogy értékesítéskor adómentesen számlázhatunk-e? Köszönettel: Gál Veronika

Befejezetlen beruházás értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. értékesíteni kívánja a több éve megvalósulatlan beruházását. Hogyan helyes a beruházás kivezetése? Kérem a helyes könyvelési tételek bemutatását. Válaszát előre is köszönöm!

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Ha egy kft. külföldről klímát vásárol és azt utána szétszedve alkatrészenként értékesíti, akkor mikor merül fel a termékdíj-fizetési kötelezettsége a gépre és a csomagolóanyagra, és milyen arányban? A fizetésnél a készleteladás időpontját választotta. Válaszukat előre is köszönöm.

Személygépkocsi áfája, ha a hasznosítás módja változik Kérdés

2017-ben cégautóként beszerzett személygépkocsi számlájában felszámított áfát a cég nem vonta le. 2019-től ezt az autót már nem cégautóként használja, hanem bérbe adja, erről áfás számlákat állít ki bérlő felé. Kérdéseim: 1. A bérleti időszakra vonatkozóan az áfatörvény 135. § (1)–(2) bekezdése alapján évvégén utólag levonhatja a beszerzéskori áfa 1/5-öd részét? 2. A fent leírt esetben, ha a bérleti időszak végén értékesíteni akarja a gépkocsit, az értékesítéskor kell-e áfát felszámítania?

Személygépkocsi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy flottát kezelő társaság belföldi adóalanytól (közvetlen a gyártótól) vásárolja meg az új személygépkocsikat áfával növelt értéken. A törvény szerint az új személygépkocsi tekintetében az áfa-visszaigénylés a továbbértékesítés vagy bérbeadás esetén nyílik meg. A beszerzett autók folyamatosan bérbeadásra kerülnek, természetesen áfával növelt értéken. A kérdésem az alábbi lenne, hogy a fent nevezett autókat a bérbeadás miatt, használatukból adódóan és a megtett kilométer után már nem tekinthetőek új személygépkocsinak. Tárgyi eszközként kerületek a könyvelésbe, ami után értékcsökkenés volt elszámolva. Cégautóadót és gépjárműadót jól gondolom, hogy fizetni kell? Továbbá, ha a fent nevezett autók értékesítésre kerülnének, belföldre (társaság vagy magánszemély), EU-s közösség (közösségi adószámmal rendelkező adóalany, vagy magánszemély) részére, fel kell-e számítani áfát? Köszönettel: MOBIZ KFT

Alanyi adómentes kataalany, tevékenységét megszünteti, üzlethelyiségét értékesít Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2008. évben egyéni vállalkozó áfakörbe tartozott, üzlethelyiséget vett, áfakörbe tartozó adóalanytól, így áfa-visszaigénylése nem volt. 2015. évben kataalany lett és alanyi adómentességet választott. 2018. december 31. napjával tevékenységét megszüntette, ezt megelőzően üzlethelyiségét értékesítette magánszemélynek. Az áfatörvény 193. § (1) bekezdés a) pontja szerint helyesen járt-e el, amennyiben az értékesítéskor 27 százalék áfát számított fel az értékesített üzlethelyiség vételárára, függetlenül attól, hogy az áfa alanya a vevő, vagy sem.

Ingatlanvétel, -bérbeadás és értékesítés áfája Cikk

Egyéni vállalkozó lakást, autóbeállót és lomtárt vásárolna, bérbeadás céljából. Jelenlegi tevékenységét kibővítené bérbeadási tevékenységgel. A bérbeadásra az áfát választaná. A beszerzett ingatlan áfája levonható? Ha évek múlva eladná az ingatlant, áfát kell-e utána fizetnie? Olvasónk kérdéseire dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Áfa alól mentesség a tevékenység sajátos jellegére tekintettel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság eladásra épít lakóházakat. Tevékenységi körébe alapításkor felvette a "6810 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése" tevékenységet is, azonban a tevékenységet még nem végzi. Ezt a tevékenységet nem tette adókötelessé. Az áfatörvény 88. §-a szerint a tevékenység megkezdése előtt adókötelessé teheti. Mely időpont számít a tevékenység megkezdésének? Amikor egy bérbeadási szerződést köt? Az első bérbeadási számla kiállítása? Esetleg az az időpont amikor lehetőségként felvette a tevékenységi körébe? Abban az esetben, ha egy eladásra épített lakást nem tud értékesíteni, és ezért (kényszerből) bérbeadás útján fogja hasznosítani. Miután nem választotta az adókötelesség tételt mentes lesz a bérleti díj. Hogyan kell eljárni ezután? Mi történik az építkezéskor levont áfával? Van-e ezzel kapcsolatban valami kötelezettsége? Mentesre számlázza a bérleti díjat. El tudja különíteni az egyes tevékenységekhez kapcsolódó áfákat, amiket nem tud elkülöníteni, azokat meg árbevétel arányában arányosítani kell, éves szinten göngyölten (ha jól tudom 20 évig)? Technikailag hogyan kell az arányosítást végezni, jó lenne, ha erre egy példával segítséget kapnék! Mi történik, ha ezt a lakóházat négy év múlva értékesíteni fogja? (Az ingatlan értékesítést sem tette adókötelessé.) Értékesítheti mentesen? (Mint említettem építésnél értékesítési célra szánta, és levonta az áfát.) Nagyon köszönöm!

Termőföld értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjas ügyfelem 2004-ben termőföldet szerzett. Az ügyfél 2018-ban ezt a termőföldet elcserélte egy másik termőföldre, a szerződésben 1 millió forint értéket határoztak meg. Ezt követően a cserébe kapott termőföldet eladta, szintén 2018-ban, családi okok miatt 800 000 forintért. Kérdésem, hogy kell-e adózzon az ügyfél a 800 000 forint bevétele után, és ha igen, mennyi az adófizetési kötelezettsége?

Átmenetileg csökken az okostelefonok eladása Cikk

Miután tavaly először csökkent az okostelefonok eladása a világpiacon, idén tovább zsugorodhat az értékesítés, jövőre azonban már növekedés várható.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs