656 találat a(z) értékcsökkenés cimkére

Szökőév az adózásban Cikk

Hogyan érinti a szökőév az adózást? Átnézve az adószabályokat, vannak esetek, amikor a szökőév eggyel több napja hatással van az adókötelezettségre. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Értékcsökkenés és adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésem lenne: egyéni vállalkozó adózás utáni vállalkozói jövedelmet csökkentő kedvezményként leírja az adott évben vásárolt tárgyi eszköz nettó értékét. A későbbi évek folyamán számolhat-e el erre a tárgyi eszközre értékcsökkenést?

Egyéni vállalkozó adózás utáni vállalkozási jövedelmének csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyéni vállalkozóm vállalkozói 2019. évi szja-val csökkentett jövedelme 2 millió forint. 2019.évben vett kizárólag vállalkozási tevékenységhez használt tehergépkocsit 3 millió forint értékben, melynek 2019. évi értékcsökkenése 30 000 forint volt. Vállalkozási jövedelmet csökkentő tételként 2 millió forintot levonhatom? Ez által nulla lesz a vállalkozói osztalékadó alapja és így nem fizet szociális hozzájárulási adót sem? Ezzel kapcsoltban a csekély összegű de minimis táblázatban kell valamit kitöltenem? Illetve még egy kérdés felmerült bennem. A következő években a tárgyévi amortizációt el lehet majd számolni? Ebben az esetben van bármilyen elidegenítési tilalom a következő évekre? Válaszukat előre is köszönöm!

Megszűnő egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Általam könyvelt egyéni vállalkozás (közjegyző) 2020. 01. 05-én megszüntette a vállalkozását. 2020.01.06-tól közjegyzői irodaként működik tovább. A kérdésem az egyéni vállalkozása alatt meglévő tárgyi eszközeire, konkrétan egy tételre vonatkozna. Ügyfelem a tevékenysége folytatásához irodát bérelt, melyet az elmúlt években teljesen felújított, átalakított. Könyvelésében jelentős összegben szerepel idegen ingatlanon végzett beruházás, melyet az eddigi években a törvény által engedett 6%-os értékcsökkenéssel számoltunk el. Közjegyzői irodaként is ezt az irodát fogja a továbbiakban is bérelni. Hogyan vezetem ki az egyéni vállalkozásából, és hogyan adózom le ezt a tételt? Válaszukat megköszönve: Ötletmozaik Kft.

VOSZ: időszerű változtatni az iparűzési adó szabályain Cikk

Nagyon időszerű változtatni a helyi iparűzési adó jelenlegi szabályozásán, főleg a magyar mikro- és középvállalkozások érdekében – mondta Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára ma reggel az M1 aktuális csatornán annak kapcsán, hogy a Nemzeti Versenyképességi Tanács az iparűzési adó gazdasági növekedést ösztönző átalakítását javasolja a kormánynak.

Fellelt telek könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság tárgyieszköz-nyilvántartásába 2003-ban került be egy gazdasági épület, amit 2008.12.31-én a 866-os terven felüli értékcsökkenés számlával szemben kivezettek. Maga a telek, amin az épület áll, a mai napig a társasági tulajdonát képezi a tulajdoni lap szerint, így kérdésem az, hogy milyen könyvelési tételként, milyen nyilvántartási értéken és milyen dátummal lehetséges a telket felvenni az ingatlanok közé. A fellelt eszközöket egyéb bevétellel szemben kell elszámolni, majd elhatárolni a bevétellel szemben és értékcsökkenés-arányosan az elhatárolást az egyéb bevétellel szemben. Egy "kivett gazdasági épület, udvar" esetén is ez az eljárás? Válaszukat előre is köszönöm!

Lakásbérbeadás – kérdések Kérdés

Tisztelt Szakértő! Házaspár 50-50% tulajdonú lakását adja bérbe. A bérleti szerződést a férj szeretné megkötni a bérlőkkel, így ő vallja be a bevételt. Milyen megállapodást kell kötnie ehhez a házaspárnak? A jövedelem meghatározására a tételes költségelszámolást szeretné választani. Elszámolhatja-e a lakás egészére az értékcsökkenést? A bérbeadás két magánszemély részére történik, akik a bérleti szerződésben is külön-külön fel vannak sorolva. A férj egyéni vállalkozó, tehát van adószáma, de a bérbeadást magányszemélyként végzi. Szükséges-e számlát adnia a bérleti díjról, és ha igen, akkor ez a két bérlőnek külön legyen írva, azaz egy hónapról két számla készüljön, felezve a bérleti díjat? Köszönettel: Nagyné

Iparűzési adó: nagy változások jönnek Cikk

A helyi iparűzési adó gazdasági növekedést ösztönző átalakítását javasolja a Nemzeti Versenyképességi Tanács a kormánynak – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a testület idei első ülését követő mai sajtótájékoztatóján. A tanács az értékcsökkenés, illetve a kutatás-fejlesztési költségek jelentősebb arányú – ötszörös mértékű – leírhatóvá tételét javasolja az adóalapból, valamint az adófeltöltési kötelezettség megszüntetését az iparűzési adónál is.

Kivából visszatérés taóba, tárgyieszköz-elszámolás Kérdés

Kivás cégünk visszatér az Tao hatálya alá. A tárgyi eszközöknél nem egyértelmű az elszámolás. Eddig a számviteli törvény és az adótörvény szerint is ugyanúgy számoltam el az eszközök értékcsökkenését, mintha a Tao hatálya alatt lennénk. Visszatéréskor számomra nem egyértelmű az elszámolás. A kiva alatti eszközökre nem lehet a Tao szerint értékcsökkenést elszámolni? Köszönöm válaszát.

Tárgyi eszköz eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2019-ben értékesítette a 2018-ban vásárolt tehergépkocsiját. A bevétele természetesen adóköteles lesz, de kérdésem, hogy az értékcsökkenés, hogy történik. 1. Csak a 2019-es évit lehet figyelembe venni? 2. A még hátramaradt 4 évnyi értékcsökkenés elszámolható most egyben? A 2018-as bevallásában a tehergépkocsi nettó értékével csökkentette az osztalékalapját (szja bevallás 97.sor), most az értékesítés miatt vissza kell-e növelni az osztalékalapot? Köszönettel!

Támogatásból vásárolt eszköz értékcsökkenési leírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! https://adozona.hu/kerdesek/2016_2_4_Fiatalgazda_tamgepvasarlas_gep_va_iyq kapcsán lenne kérdésem. Az szja-törvény 11. számú mellékletének II. 7.pontja alapján az eszközbeszerzéshez felhasznált támogatási összeget az üzembe helyezés időpontjában értékcsökkenési leírásként számolja el. A vásárolt eszközt milyen értékkel kell a nyilvántartásokba felvezetni? Mi lesz az értékcsökkenés alapja? Az üzembe helyezés évében mekkora összeget lehet leírni? Azt írta korábbi válaszában, hogy a támogatási összeggel csökkentett értéken kell felvinni az eszköz nyilvántartásba, ugyanakkor az értékcsökkenést a teljes összegre kell számolni. Az 5. számú melléklet II. 3. pontja alapján a nyilvántartást azokról az eszközökről is vezetni kell, melyek beszerzésére fordított kiadása annak felmerülésekor költségként érvényesíthető. Ez alapján én azt gondoltam, hogy a teljes beszerzési értéken veszem nyilvántartásba az eszközt, és az értékcsökkenést erre az összegre vetítve számolom a megfelelő leírási kulccsal. A támogatási összegnek megfelelő összeget értékcsökkenésként elszámolom az üzembe helyezéskor, az adott évre jutó értékcsökkenést pedig év végén. Ez így helyes? A korábbi traktoros példánál maradva, az üzembe helyezéskor gyakorlatilag elszámolásra kerül egy összegben több mint 5 évre jutó értékcsökkenés és még az üzembe helyezés évében időarányos évi értékcsökkenés is? Nagyon köszönöm válaszát!

Fejlesztési tartalék feloldása visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég 2015-ben képezett fejlesztési tartalékot, melyet eddig nem oldott fel, holott 2017-ben vásárolt egy lakást. Lehet-e ezt utólag beszámítani és feloldani? Az értékcsökkenés miatt önellenőrizni kellene a 2017. és 2018. évi társaságiadó-bevallást, ha egyáltalán van mód rá, hogy ezt visszamenőleg meg lehet csinálni.

Kisértékű tárgyi eszköz aktuális értéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy egy 2018.07.13-án bruttó 41 338 forintért vásárolt, jelenleg bruttó 60 990 forintért kapható mobiltelefonnak mennyi volt 2019.12.13-án az értéke? Nem könyvelés, eszköz érték leírás miatt, hanem kártérítési szempontból lenne számomra fontos ezt tudni. Azért vagyok bizonytalan, mert jelen ügymenetben a Hszt. 236. § (3) bekezdés b) pontja a mérvadó, mely kimondja, hogy "ha a dolog megsemmisült vagy használhatatlanná vált, valamint, ha nincs meg, a károkozás időpontjában érvényes fogyasztói árat kell – a számvitelről szóló törvény szerinti értékcsökkenésre is tekintettel – figyelembe venni", nem pedig a beszerzéskori értéket. Ezzel szemben a Tao törvény 1. számú melléklete, mely az értékcsökkenési leírás szabályait taglalja, a beszerzési értéket említi. 14,5% százalékos kulcs alá tartozó tárgyi eszközzel számolva az Önök kalkulátora évenkénti 8843,55 forint értékcsökkenést számolt a fent említett dátumokat figyelembe véve. Ez alapján az eszköz értéke a megsemmisülés pillanatában a számviteli törvény szerint nettó 43. 03 forint volt. Kérdezném továbbá, hogy befolyásolja-e ezt az összeget, ha a telefon dokumentálhatóan nem volt minden nap használatban? Válaszát előre is köszönöm! Szép napot! Krisztián

Értékcsökkenés és ipa komplex megosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó nem szeretné az értékcsökkenést a bevallásban szerepeltetni, mivel az értékcsökkenés elszámolásával veszteséges lenne. Szabályos-e, ha a nyilvántartásaiban elszámolásra kerül az értékcsökkenés, de az eredményben nem számolja el költségként? Amennyiben szabályos, további kérdésként merül fel, hogy iparűzésiadó-számításnál a Htv.melléklet 2.1. pontja szerinti komplex megosztás során az eszközértéknél figyelembe veheti-e ezt az értékcsökkenést? Köszönettel

Értékcsökkenés (50 százalékos) Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaságiadó-törvény értékcsökkenésről szóló 1. számú mellékletének 9. pontjában említett 50 százalékos értékcsökkenési leírásnak van meghatározott összeghatára? Azaz milyen beszerzési értékhatárig alkalmazható az itt meghatározott tárgyi eszközök esetében az 50 százalékos kulcs? Köszönöm a választ!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás egyéni vállalkozó szülése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Munkaerő-közvetítés áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kapcsoltsága

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close