311 találat a(z) árfolyam cimkére

Valuta kezelése pénztárgépes értékesítésnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás trafikot üzemeltet, melynek jellemzői, hogy (1) vannak 0%-os és 27%-os áfakulcs alá tartozó termékértékesítések, (2) a forgalom egy része készpénzben, egy része bankkártyán bonyolódik, és (3) a termékek ellenértékének egy részét forintban, egy részét euróban egyenlítik ki. A vállalkozás minden pénztárnyitáskor rögzíti az általa aznap használt forint/euró elszámoló árfolyamot, amely jellemzően kevesebb, mint az MNB-árfolyam, vagy a választott pénzintézet valutavételi árfolyama. A pénztáros az értékesítési folyamat végén kiválasztja a valutanemet, azaz euróban történő kiegyenlítéskor a forintérték átszámítódik a vállalkozás által alkalmazott árfolyamon. A pénztárgépszalagon látszódik az összes forgalom forintban kifejezve, majd ezt alábontjuk forint készpénzre, euró készpénzre (valutaösszegre és a választott árfolyam), illetve a banki terminálon keresztül megfizetett ellenértékre. A pénztárzárás egy másik részén látszódik az összes forgalom forintban kifejezve, majd ez alábontásra kerül 0%-os és 27%-os kulcs alá tartozó termékértékesítésre. Kérdéseim a következők: 1. Szabályos-e az a könyvelési eljárás, hogy első lépésben az összes ellenérték megjelenik a forintpénztárban, majd a valutában befolyt ellenértéket átvezetem az európénztárba? 2. Alkalmazhat-e a trafik általa választott elszámoló árfolyamot, vagy az értékesítésnél az áfatörvény szerinti MNB-, EKB- vagy devizaeladási árfolyamok valamelyikét kell alkalmazni?

Kriptovaluta év végi értékelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi cég értékesítette egy követelését, melynek ellenértékét kriptovalutában teljesítették 2018 elején. Ezen kriptovaluta bekerülési értékét az egyéb követelések között tartják nyilván. A 2018.12. 31-ei tőzsdei árfolyam alapján ezen kriptovaluta árfolyama jelentősen alacsonyabb a bekerülési árfolyamnál. Az év végi értékelés keretében ezt az árfolyam-különbözetet pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai vagy értékvesztésként egyéb ráfordítások között kell kimutatni? Segítségüket köszönöm!

Egyéni vállalkozó devizás ügylete Kérdés

Egyéni vállalkozónak külföldi vevő fizet jogdíjat termékek értékesítése után. A jogdíjról USD fizetési értesítőt küld az eladásokról, és a lezárt időszak szerint fizetendő összegről. Az ellenérték azonban EUR devizaszámlára érkezik. Kérdésem, hogy a számlát dollárban vagy euróban kell-e kiállítani? Forintra történő átváltásnál melyik pénznem árfolyamát vegyem alapul?

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó külföldön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes egyéni vállalkozó (kőműves, festő) Németországban, magánszemély megrendelő részére fog munkát végezni. Lesz hatóságiengedély-köteles és nem engedélyköteles munkája is, tehát mindkettőt kérem, legyen szíves kifejteni. Kell-e EU-s adószámot kiváltania? Kell-e a német adóhivatalnál regisztrálnia, és ha igen, akkor hogyan? Csak áfára? Milyen számlát fog kiállítani? A számla fog-e áfát tartalmazni, és ha igen, akkor a német mértéknek megfelelőt? A fentiek függvényében hová kell bevallani és megfizetni az áfát? Mit kell ráírni a számlára megjegyzésként? Az euróban kiállított számlára választhatja az MNB szerinti árfolyamot? Nagyon köszönöm!

Költöztetési juttatás munkaszerződésben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaszerződésben meghatároztak a munkavállalónak devizában egy összeget, aminek a célja, hogy a külföldről hazaköltözés költségeire fordítsa. Nem külföldi kiküldetéshez kapcsolódó! A szerződés 09. havi, a kifizetést a novemberi bérsrel együtt utalják, 12.04-én. Kérdés: milyen árfolyammal számoljunk? Köszönöm szépen!

Külföldről származó kamat adózása magánszemélynél Kérdés

Tisztelt szakértő! 1. Külföldi (EU) országban bankbetétre jóváírt kamat, ha nem fizeti ki a bank, hanem marad a bankbetétben, akkor az kamatjövedelem-e annak jóváírásakor? 2. Külföldi (EU) pénzintézettől felvett kamatjövedelemnél a 15 százalék személyi jövedelem adón kívül van-e mág más adó, milyen árfolyamon számoljuk? 3. A külföldi bank nem ad igazolást a kamatjóváírásról, csak ha fel is van véve. Ha jóváíráskor ez jövedelem, akkor mi a bizonylat?

Harmadik országból beszerzett termék áfája Kérdés

Egy kft. közösségen kívüli országból (Törökországból) tehergépjárművet vásárol, lábon hozza be Magyarországra. Kérdéseim: - Az eladó 10 százalék előleget kér. Az előleg elutalásakor az eladónak ki kell állítania az előlegről számlát? Ha igen, akkor ezt a fordított adózás szabálya szerint kell bevallani az elutaláskor, és a bevallás mely soraiba kell beállítani? Ha nem kell, akkor csak a végszámlát kell bevallani teljes összeggel? - A számlát a fordított adózás szabályai szerint kell bevallani? Ha nem, akkor mikor kell bevallani és a bevallás mely soraiba kell beállítani? - A számlát mikori árfolyamon kell lekönyvelni? Válaszukat előre is köszönöm.

Eurós készpénzes fizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több ügyfelem is jelezte, hogy szeretnének elfogadni eurót, kiskereskedelemben, vendéglátóiparban. A helyes eljáráshoz szeretnék segítséget kérni. 1. Hogyan kell helyesen eljárni helyesen, ha a pénztárgép kezeli az eurót, és ha nem? 2. Jól látható helyen kifüggesztett alkalmazott árfolyam elegendő? Ha a pénztárgép kezeli az eurót, akkor ezzel az árfolyammal átszámított eurós összeget kell beütni a pénztárgépbe? 3. Ha nem kezeli az eurót, akkor be kell ütni a forintértéket, és a kifüggesztett árfolyam szerint kell elvenni az eurót a vendégtől/vásárlótól? Ennek a nyilvántartása hogyan történik a pénztárgépben? El kell különíteni az eurót a kasszában? 4. Fel kell-e tüntetni az árakat euróban is? Vagy elég a kifüggesztett árfolyam? 5.Visszaadni csak forintban lehet? Ha van a pénztárban euró is, akkor lehet visszaadni euróban is eurós fizetés alkalmával? Ez nem minősül pénzváltó tevékenységnek? 6. A cégek jellemzően az MNB-árfolyamot alkalmazzák az áfatörvény és a számviteli törvény esetében. A kifüggesztett árfolyam ezzel természetesen nem egyezik meg. Hogyan állapítom meg az euróval történt fizetés esetén az áfaalapot, illetve a bevétel értékét? (Egy 12 700 forint értékű árunak 2700 forint az áfája. A kifüggesztett árfolyam 285 forint/euró, így elkérek az áruért 45 eurót, aminek – kerekítve – 10 euró az áfatartalma. Bekerül a valutapénztárba 45 euró. Ezen a napon az MNB-árfolyam 320 forint/euró. Milyen forintértéken állapítom meg a valutapénztárban szereplő euró értékét? Mennyi lesz a számviteli törvény szerinti árbevétel, és mennyi lesz a fizetendő áfa összege?) Köszönöm.

Tagi kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Euróban adott tagi kölcsönt vissza lehet-e adni forintban? Külföldi vevőnek kibocsájtott EUR-s számlát a teljesítés, vagy a számla keltével forintosítom? És milyen árfolyammal számolom? Köszönöm: Pánti Etelka

Év végi árfolyam-differencia elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A devizás átvezetések árfolyam-differenciáit hogyan könyvelem, mi alapján, milyen időközönként és milyen főkönyvi számra?

Induló katás vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kezdő kataalany egyéni vállalkozó vagyok. EU-s tagállambeli, közösségi adószámmal rendelkező partnerek részére elektronikus szolgáltatásomat közösségi adószámom feltüntetésével számlázom. MNB árfolyamot választottam. Az első számlám kelte október 1-je, ez a teljesítés napja is. A pénzügyi teljesítés novemberben esedékes, akkor kapom meg az ellenértéket. Kérdéseim: 1. Az októberi 1865-ös bevallást és 18A60-as összesítő nyilatkozatot egy hónap múlva kell erről benyújtanom november 20-áig? Vagy novemberi bevallást kell benyújtanom december 20-áig? Esetleg kezdőként negyedéves bevalló leszek, s majd 2019. január 20-áig kötelező ezeket a NAV felé beküldeni? 2. Ha jól tudom, az áfabevallás 91. sorában kell szerepeltetni az árbevételemet, az október 1-jei MNB árfolyamon, függetlenül attól, hogy a jóváírás napján milyen lesz az árfolyam. Kérem, erősítsen meg ebben. 3. Katás bevételi nyilvántartásban is az október 1-jei MNB árfolyamon kell könyvelni a bevételt, de aznap, amikor jóváírták, ugye? S a 18Kata bevallásban pénzforgalmi szemlélet szerint kell kimutatni a bevételeket, azaz csak a 2018. december 31-éig érkezett jóváírások szerepelnek ott? Válaszát előre is köszönöm.

Bejelentett részesedés, tao-alap Kérdés

Egy cégnek 1000 euró 2015-ben bejelentett részesedése van, a 12.31-ei átértékeléskor árfolyam-különbözetet számol el. A tao-törvény 8. § (1) Az adózás előtti eredményt növeli: mb) a bejelentett részesedéshez kapcsolódó, az adóévben ráfordításként elszámolt értékvesztés, árfolyamveszteség, a részesedés kivezetése következtében elszámolt veszteség, árfolyamveszteség, 7. § (1): csökkenti: dz) a bejelentett részesedés értékesítésének adóévi árfolyamnyeresége, továbbá a részesedésre az adóévben visszaírt értékvesztés. Kérem segítségét az árfolyamnyereség és -veszteség, illetve értékvesztés és visszaírás adóalapnövelő és -csökkentő összegének meghatározására az alábbi években, a részesedés 2018.12.31-iég nem került értékesítésre. 1000 euró bejelentett részesedés, szerzés 2015.10.05, árf= 312,98, 1000*312,98=312.980 Ft. 2015.12.31. árf. 313,12, 1000* 313,12=313.120 Ft, árf. nyereség 140 Ft, 2016.12.31. árf. 311,02, 1000* 311,02= 311.020 Ft, árf.veszteség: 2.100 Ft, 2017.12.31. árf. 310,14, értékvesztés 300 EUR*311,02= 93.306 Ft, könyv szer.érték: 300*310,14=93.042 Ft, árf.nyereség: 264 Ft, részesedés: 1.000* 310,14= 310.140 Ft, árf.veszteség: 880 Ft. 2018.12.31. árfolyam legyen 313 Ft, értékvesztés-visszaírás: 200 EUR, 200*310,14= 62.028 Ft, értékvesztés könyv szer. érték: 100 *313=31.300 Ft, árf.veszteség 100*(313-310,14)= 286 Ft, részesedés: 1.000 EUR, 1.000* 313= 313.000 Ft, árf.nyereség: 2.860 Ft, 2018.12.31. részesedés könyv sz.értéke: 900 EUR*313=281.700 Ft. A kérdés az árfolyam nyereség és veszteség ill. értékvesztés és visszaírás évenkénti adóalap növelő és csökkentő tételének meghatározása.

Árfolyam különbözet szerinti adózásnál Kérdés

Kedves Szakértő! EU-ból használt gépkocsit vásárolunk, a különbözet szerinti adózást választottuk. Kérdésünk, hogy az adózáskor milyen árfolyammal számoljunk?

Kapcsolt vállalkozások egymás közötti kölcsöne, kamat és kiegyenlítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk kapcsolt vállalkozásnak 49 millió forint visszatérítendő kölcsönt nyújtott szerződés alapján. Most résztörleszteni szeretne az adós cég a devizaszámláján meglévő devizából. Ön szerint melyik árfolyamot állítsuk be a résztörlesztés szerződésébe, amivel az adóhatóság is egyetérthet? Az adós számlavezető bankjának deviza középárfolyama, vagy deviza vételi árfolyama megfelelő lehet? A tárgyévre kiszámolt szerződés szerinti, de meg nem fizetett kamat könyvelésében is segítségét kérem. Ha az adós cég a tartozás egy részét számla követelésükkel kompenzálva kívánja kiegyenlíteni, megteheti szankciók nélkül?

Utazásszervezés áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégünk egyik tevékenysége az utazászervezés, melynek keretében diákokat utaztat ki külföldre (jellemzően uniós országokba) intenzív nyelvi tanfolyamokra. Az áfa elszámolásánál az egyedi nyilvántartáson alapuló adóalap megállapítást alkalmazza, minden egyes magánszemélyhez külön állítunk ki előlegszámlát, amikor megrendeli az utat és befizeti a díját, a hazaérkezésnél elkészül a végszámla. Ezzel szemben áll a külföldi szervező cég számlája (számlák), aki leszámlázza cégünknek a tanfolyamot, szállást, étkezést, reptéri transzfert stb. külföldi pénznemben. A kérdésem az árrés pontos meghatározása lenne: Az előleg számlából milyen módon tudom levonni a költségeket? Jellemzően egy összegben befizetik a teljes út értékét, ha még nincs számlám a költségekről a kalkuláció alapján levonhatók a költségek? Ha igen, akkor a kalkulációban milyen árfolyamot kell alkalmaznom? Vannak olyan esetek is, amikor már hónapokkal korábban kiállítják a költség számlát (ezt lekönyvelem a számla keltére saját bank deviza eladási árfolyamán, nem választottunk MNB árfolyamot), de az előleg csak később folyik be, ekkor mi az árrés pontos kiszámításának a menete? Jelenleg az árrés meghatározásánál a kapott előlegből levonjuk a külföldi költség számlák értékét és a különbözet alapján kijött árrés alapján valljuk be az áfát (árrés=nettó+áfa). Helyes eljárás ez így? Köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close