292 találat a(z) árfolyam cimkére

Németországi bérkifizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldön működő magyar kft. dolgozója minden hónapban kb. két hetet Magyarországon, kb. két hetet Németországban dolgozik. A kinti órabére a kötelező minimál órabér. A fizetését készpénzben és forintban kapja. Kérdésem, hogy a németországi órabérét milyen árfolyamon kell forintosítani, és melyik nappal? Köszönettel: Pánti Etelka

Kft. árfolyamhasználat, MNB bejelentés hiánya esetén Kérdés

T. Szakértő! Kft. közösségi adószámmal rendelkezik, de MNB árfolyam bejelentés-választás a hatóság felé nem történt. A múlt hónapban volt egy közösségi beszerzése, ilyen esetben egy választott hitelintézet deviza-eladási árfolyamát szükséges alkalmaznunk? Kérdésem még, hogy az év végi eszköz-források értékelésénél milyen árfolyamot kell "használnunk"? Köszönettel!

Árfolyam meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. szeretne eurós bankszámlát nyitni, mert szinte már naponta érkeznek vevői kiegyenlítések euróban. A kérdésem az lenne, hogy az eurós bankszámla könyvelésekor milyen árfolyamot kell használni az egyes napok kiegyenlítésekor? A kft. be van jelentkezve az MNB árfolyam alá. A válasz sürgős lenne! Köszönettel;

Treasury céggel kötnénk szerződést Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk viszonylag nagy forgalmat bonyolít le devizában. Az utóbbi hetek forintgyengülése, illetve az árfolyamok ingadozása érzékenyen érintette cégünket. Megkerestünk egy cseh bejegyzésű treasury céget, amely kedvező árfolyamokat, illetve alacsony költségeket ígér. Kérdésemre, hogy az ott nyitott számlát be kell-e jelenteni a NAV-hoz, az üzletkötő hölgy azt válaszolta, hogy nem, mert az ott nyitott számla egy "alszámla". Aggályom, hogy az odautalt összegek kikerülnek a NAV látóköréből, és esetlegesen törvénysértést követünk el. Várom szíves válaszát. Tisztelettel: Weigl Antal

Jó hír a külföldön nyaralóknak: erősödött a forint! Cikk

A főbb devizákkal szemben erősödött a forint pénteken a bankközi piacon.

Gyenge forint: kelendők külföldön a magyarországi használt autók Cikk

Nőtt a külföldi vevők érdeklődése a fiatal, keveset futott magyarországi használt autók iránt a kereskedők tapasztalatai szerint, a gyenge forint hatására – ismerteti közleményében a DasWeltAuto.

Booking – szállásdíj számlázása Kérdés

Bookingon keresztül ad bérbe szállást a kft. A booking terheli meg a vendég számláját, és majd a booking fizeti ki a szálláshelynek (utólag, a foglalás teljesülését követően) a díjat, a szerződés ezt könnyített fizetésnek hívja. A foglalás teljesülését követően (tehát amikor már elment a vendég) utalja a díjat a booking a szálláshelynek, levonva belőle a jutalékát. A jutalékáról megküldi a számlát. A szállásdíj euróban van meghatározva a bookingon. Több árfolyam van. Amikor levonja a vendégtől a szállás díját a booking. Azt sem látjuk, hogy mikor vonja le, mert csak egy táblázat van a booking oldalán), ami mutatja a foglalást, és hogy már teljesült-e, hány euró a szállásdíj, és hány euró a jutalék. Ezután kiállítja a jutalékról a számláját a booking. Ezen az alkalmazott árfolyam majdnem ugyanaz (tizedesjegynyi eltérés van), mint az az árfolyam, amin a szállásdíjat a szálláshelyadónak utalja. A bookinggal kötött szerződésben le van írva, hogy a szálláshelyadónak kell a vendég részére kiállítani a számlát. Kérdéseim: 1. Mikor állítsa ki a számlát? (Nem tudja, hogy mikor terhelték le a vendég számláját. Nem tudja, mennyi forinttal terhelték le a vendég számláját. Ráadásul csak akkor fogja a pénzt megkapni, amikor már a vendégek elmentek. 2. Miben állítsa ki a számlát? Euróban, forintban? Ő forintot kap a számlájára. Ez az árfolyamok miatt nem valószínű, hogy ugyanannyi, mint amit a vendégtől a booking levont, és majd amennyit a szállás megkap. Köszönöm!

328 forint fölött van az euró Cikk

Tovább gyengült a forint, az MNB árfolyama szerint az euró 328,10 forintba kerül.

Megint gyengült a forint Cikk

Idei árfolyammélypontja közelébe gyengült szerdára virradóra az euróval szemben a forint a nemzetközi devizapiacon.

Árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem fuvarozó, aki Macedónián keresztül vállalt fuvarozást. A probléma ott kezdődik, hogy az MNB honlapján nem található meg a macedón dénár árfolyama. A választott bankja sem forgalmaz ilyen valutát. Az lenne a kérdésem, mi alapján tudom a számlákat rögzíteni? A NAV-hoz az MNB van jelentve. Válaszát köszönöm.

Beszerzés harmadik országból Kérdés

Ügyfelünk Kínából szerzi be a termeléshez szükséges alapanyagot. A termékbeszerzést terhelő vámot és importáfát vámletétszámláról történő átvezetéssel egyenlíti ki. Az import fuvarparitását tekintve általában vagy FOB vagy CIF. Ezekkel a számlákkal kapcsolatban több kérdés is felmerült, mivel a számla kiállítását követően adott esetben több hónapon keresztül is úton van az áru. – A számlát milyen árfolyamon kell könyvelni (ha például a számla kelte 02.10., a berakodás (BL) dátuma 03. 01. és a vámkezelés dátuma 04.12.)? – Mint harmadik országos importbeszerzést, ezt a számlát melyik áfabevallási időszakban kell helyesen jelenteni (számla kelte, BL dátum, vagy a vámhatározat kelte) a 65-ös bevallásban? Illetve előfordul-e, hogy az import beszerzés és az importáfa eltérő bevallási időszakban kerül a jelentésbe? Az importáfa visszaigénylése – mivel vámletétről teljesül a kifizetés – ezért mindig az átvezetés dátumával azonosan kerül könyvelésre, illetve kerül visszaigénylésre. Válaszát előre is köszönöm!

Továbbra is mélyponton a forint Cikk

Idei mélypontja közelében stagnált a forint árfolyama péntekre virradóra a nemzetközi devizapiacon.

Mélyrepülésben a forint, az MNB-re vár a piac Cikk

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, az elemzők nem számítanak változásra. Eközben az euró árfolyama már a 325 forintos szintet ostromolja.

Nagyon gyengült a forint! 324 forint fölött is járt az euró Cikk

Tovább gyengült a forint, ma délután már 324,13 forinton is jegyeztek egy eurót a bankközi devizapiacon. Ez a forint leggyengébb árfolyama a három és fél éve, 2015 január elején elért 327 forintos eurójegyzés után.

Árfolyam választása Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2018_5_15_Euros_fizetes_jdg#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Tisztelt Szakértő! A fenti kérdésre adott válaszát szeretném tovább pontosítani. Az egyéni vállalkozókra az Szja törvény 6. §-a vonatkozik. Viszont nem tudom pontosan, hogyan is értelmezzem, és milyen esetekre vonatkoznak. 6. § (1) a) – „bevétel megszerzésének időpontjában érvényes árfolyam”, de melyik (MNB közép, pénzintézeti, saját)? 6. § (3) a) – „ az (1) bekezdés a)–c) pontjaiban említett esetekben rendelkezik az ott meghatározott időpontot – a külföldi pénz eladása esetén – követő 15 napon, illetve – külföldi pénz vétele esetén – megelőző 15 napon belül pénzügyi intézmény által az adott külföldi pénz eladását/vételét igazoló, a nevére kiállított bizonylattal, a figyelembe vett árfolyamot a bizonylat szerinti összeg mértékéig alkalmazhatja a forintra történő átszámításhoz”. Ez arra vonatkozhat, ha a bevételt átváltja vagy beteszi a bankba 15 napon belül? 6. § (4) b) „a magánszemély – választása szerint – az adóelőleg, adó megállapításához a bevétel….. forintra történő átszámítására a bevétel megszerzése napját megelőző hónap….napját megelőző hónap 15. napján érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamot”. Ezt a törvényi hivatkozást mikor kell/lehet alkalmazni? Ha lehet választani, akkor az minden külföldi pénznemben beszerzett bevételére vonatkozik vagy bevételenként eltérő árfolyamokat is alkalmazhat? Hogyan kell rögzítenie a választását? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close