287 találat a(z) árfolyam cimkére

Harmadik országból importált termék beszerzési ára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaság harmadik országból importált terméket Németországban helyezteti szabadforgalomba, majd azt Magyarországra szállítja, és felhasználja a termeléséhez. A számla devizában kerül kiállításra, a kapcsolódó fuvarszámlák is devizában keletkeznek. Kérdésem az, hogy amennyiben a szabadforgalomba helyezés Németországban történik meg, úgy a számviteli törvény szerint mely időpontra vonatkozóan kell a beszerzési számla, illetve a Magyarországra történő szállítás és a vámügynök számlájának (amennyiben az is devizában kerül kiállításra) az árfolyamot meghatározni? Amennyiben a szabadforgalomba helyezés Magyarországon történik, úgy a beszerzés és az ahhoz kapcsolódó devizás számlák mely időpontban érvényes devizaárfolyamon számítandók át a termék bekerülési értékének meghatározásához? Segítségüket köszönöm.

Előlegszámla, végszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. mezőgazdasági gépek értékesítésével foglalkozik, MNB-árfolyam alá be van jelentkezve a NAV felé. Egy belföldi kft.-től előleg érkezett 35 ezer USD értékben. Az előlegszámla ki is lett állítva. Most a végszámla kerül kiállításra, melyen szerepel a teljes összeg, 40 ezer USD értékben, melyből le lett vonva az előleg, így a fizetendő 5 ezer USD lett. Szeretném kérni segítségét a számla helyes könyvelésében, az előlegtől a végszámla kiegyenlítésig. Gondolok itt az árfolyamokra, árfolyamkülönbözetekre (mikor kell árfolyamkülönbözetet elszámolni, mikori árfolyamot kell nézni), illetve az egyéb tudnivalókat is szívesen fogadom az ügylettel kapcsolatban. Köszönettel.

Devizás számla áfatartalma forintban Kérdés

Egyik magyar cégtől magyar ügyfélnek devizában kiállított áfás számlára az árfolyamot tévesen rögzítette a számlázó program. Ennek következtében az áfa forintban feltüntetett összege nem egyezett meg az MNB aznapi deviza-középárfolyamon számolt összeggel. Én mondtam neki, hogy attól még az MNB deviza-középárfolyamon számolt értéket kell könyvelni, hisz mindketten arra vagyunk bejelentkezve, erre az egyik szakmabeli kolléganőmtől ezt a tájékoztatást kaptam: "Az áthárított adót mindig fel kell forintban tüntetni, még akkor is, ha minden egyéb adatot külföldi pénznemben tüntetnek fel a devizában kiállított számlán. Így a fizetendő áfa és az előzetesen felszámított áfa azonos forintösszegben kerül elszámolásra a vevőnél és az eladónál is. Tehát a számlát kibocsátó választása alapján kerül átszámításra a devizában kiállított számla áfatartalma, vagy a választott hitelintézet eladási árfolyamán, vagy az MNB vagy az EKB árfolyamán." Emiatt szerinte sztornózni kéne a számlát, és újat kiállítani. Én viszont a fenti hivatkozást az áfatörvényben nem találom (számlán forintban feltüntetni az áfát). Kérem ebben a segítségüket, hogy mi a helyes eljárás ebben az esetben.

Év végi valutapénztár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Éttermi vendéglátással foglalkozó kft. készpénzes bevételének egy része euró, mivel a vendégek részben ezzel a valutával fizetnek. A valuta árfolyama a kft. által meghatározott árfolyam, a valutapénztár tehát ezen az árfolyamon van nyilvántartva. Az lenne a kérdésem, hogy az év végi valutapénztár állományát a mérleg készítésekor milyen árfolyamon kell értékelni? Használni kell-e az MNB hivatalos árfolyamát (12. 31.), vagy ebben az esetben maradhat a kft. által alkalmazott napi árfolyam? (A kft. devizaügyleteihez be van jelentve a NAV felé az MNB-árfolyam használata.)

Külföldi minimálbér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérdezni, hogy a németországi minimálbért milyen árfolyam szerint kell számolni, ha magyar biztosítási jogviszony áll fenn? Köszönöm válaszukat!

Belföldinek euróban számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni abban, hogy amikor belföldi partnernek külföldi pénznemben számláz a cégünk, és a számla kelte korábbi, mint a teljesítés dátuma, akkor milyen árfolyamon kell kiállítani a számlát, és az áfát milyen árfolyamon kell szerepeltetnem a bevallásban? Segítségét előre is köszönöm.

Árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen kedves válaszának pontosítására az alábbi kérdésemnél: http://adozona.hu/kerdesek/2015_10_16_arfolyam_xim A pontosítást a következőkben kérném: Válaszát köszönöm. Kérem, legyen kedves még kiegészíteni véleményét azzal, hogy ha arról van szó, hogy egy társas vállalkozás külföldi fizetőeszközt is elfogad partnereitől (jellemzően euró valutát), akkor milyen árfolyamot alkalmazhat a fizetéskor (akár dönthet úgy, hogy 1 forint nála 1 eurót ér), és vajon ettől eltérő árfolyamon kell-e nyilvántartania a készletei között ezt a pénzértéket? Magam azt gondolnám, hogy olyan árfolyamon vált, ahogy a választott pénzintézete valuta vételi árfolyama van megadva és attól nem térhet el (csak rögzítse a számviteli politikában, hogy milyenen akar), év végén pedig értékel vagy MNB közép vagy a választott bank középárfolyamán. Tévedek?

Árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha valaki nem az MNB árfolyamát választja elszámolási árfolyamként, akkor a saját választott bankjának vételi, illetve eladási, vagy pedig annak középárfolyamán kell/lehet számolnia? Válaszát előre is köszönöm!

Német minimálbér árfolyama, nem fuvarozáskor Kérdés

Tisztelt Sinka Júlia! Kiegészíteném a Német minimálbér arfolyama című kérdésemet: akkor is ezt a táblázatot kel használnom, ha nem fuvarozásról van szó? Köszönöm válaszát!

Devizás előleg beszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném állásfoglalásukat kérni, esetleges törvényi hivatkozással. Két belföldi, adóalany társaság közötti szerződés értelmében a teljesítést idegen pénznemben (euróban) számlázzák ki. A szerződés pénzügyi ütemezése szerint két előleg került kifizetésre. Az első előleg teljesítési időpontja 2015. 06. 04., a második előlegé 2015. 08. 31. Ezekről a számla kiállítása megtörtént. A végszámla teljesítési időpontja: 2015. 09. 29. Kérdésem arra vonatkozik, hogy a végszámlán feltüntetett, forintban kifejezett áfa összegének megállapítása hogyan történik? A számla befogadójánál az előlegszámláknál és a végszámlánál alkalmazott árfolyamokból adódó árfolyamkülönbözet hogyan befolyásolja a bevallásban feltüntetett, előzetesen felszámított áfát? Válaszát előre is köszönöm.

Német minimálbér árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem dolgozói Németországban dolgoznak több napig kiküldetésen. A német 8,5 euró minimálbért szeretném számfejteni nekik 09. hónapra. Milyen árfolyamot kell használnom? Köszönöm a segítségüket!

Árfolyam meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyfelem zenekarban dobol. A doboláshoz különböző hangszereket külföldön euróért vásárolt 2014 decemberében, készpénzért. A számlát 2015 májusában adta át nekem. Ezt a számlát a könyvelésbe 2015. évben tudom betenni. Milyen árfolyamon könyveljem le a számlát? 2014. 12. 22-ei árfolyamon, amikor kifizette? Köszönöm a válaszát.

Forintban kiállított euróalapú számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik vevőnk visszaküldte a számláját azzal az indoklással, hogy az nem a tövény szerinti árfolyamon lett kiállítva. Azonban a számla pénzneme forint, eurós árakat nem tartalmaz, noha a számla "mögött" valóban egy euróalapú árlista áll. Kérdésem az, hogy helyesen jártunk-e el ebben az esetben. A számlán fel van tüntetve az árfolyam, aminek alapján az árakat átszámoltuk forintra. Ez egy tájékoztató adat (egyébként a teljesítést 2 nappal megelőző dátum szerinti árfolyam ez minden esetben). Válaszát előre is köszönöm.

Árfolyam-alkalmazás fordított áfa esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! A belföldi beszerzések és szolgáltatás-igénybevételek devizás számlák esetében a szállítók az esetek nagy részében feltüntetik számlájukon az árfolyamot. A társaságok általában a számlán szereplő árfolyam alapján vallják be a fizetendő és visszaigényelhető áfaösszeget. Abban az esetben, ha a számlán nem szerepel az árfolyam, akkor a saját, áfatörvény szerint alkalmazott árfolyammal számolnak. Kérdésem: a számlán fordított adózás esetén fel kell-e tüntetni az árfolyamot, és az áfabevallásban mely (szállító vagy a saját) alkalmazása helyes? Köszönettel: Bácsi Ferencné

Külföldről származó értékpapír árfolyamnyereség jövedelemének meghatározási módjam Kérdés

Tisztelt Adózóna ! A következő témában kérem szíves állásfoglalásukat. Belföldi illetőségű magánszemély külföldről, Svájcból (EUR-ban és USD-ben) értékpapír (kötvény) eladásából származó árfolyamnyereség/veszteség jövedelem összegének meghatározásakor mi a helyes számítási mód: 1. Az értékpapír (kötvény, részvény) eladáskor keletkezett árfolyamnyereség (eladási érték, bekerülési érték) külföldi pénznemben megállapítva (EUR, USD) szorozva az értékesítéskori devizaárfolyammal, vagy 2. Az értékpapír (kötvény, részvény) bekerülési értéke szorozva a vásárláskori devizaárfolyammal, és az értékpapír (kötvény, részvény) eladáskori értéke szorozva az értékesítéskori árfolyammal, a két forintra átszámított összeg különbözete az árfolyamnyereség/veszteségből származó jövedelem. Ezek az értékpapírok 2010. és az azt követő években kerültek megvételre, a magánszemély befektetéseit ezekben az értékpapírokban tartja. Állásfoglalásukat előre is köszönöm, Tisztelettel: Bertókné Oros Zsuzsanna

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás – kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close