25 találat a(z) áfaregisztráció cimkére

Lakóautó rövid távú bérbeadása EU-n belül és kívül Kérdés

Lakóautó rövidtávú bérbeadása EU-n belül és kivül Kérdés

Külföldi vállalkozás magyarországi tevékenysége Kérdés

Magyar jogi személy, EU-s adóalany termékértékesítése más EU-tagországon belül Kérdés

Áfaregisztráció Kérdés

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció Kérdés

Gazdasági célú letelepedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy szlovák székhelyű társaság, amelynek kizárólag magyar illetékességű magánszemély tulajdonosai vannak. A cégnek Magyarországon nincs telephelye és semmilyen egyéb infrastruktúrája (például iroda...stb). A tevékenység úgy néz ki, hogy Kínából hoznak nagy értékű szerszámgépeket, amelyet Szlovákiában vámolnak, majd onnan EU-s országokban továbbértékesítenek. A probléma az, hogy az eddigi megrendelők kizárólag magyar cégek, tehát az összes értékesítés Magyarországra irányult. A kérdésem, hogy ebben az esetben lehet-e áfamentesen számlázni az értékesítéseket, vagy mivel az összes eladás tartósan és üzletszerűen ide jön, ezért ez már gazdasági célú letelepedést feltételez, így magyar áfaregisztrációra köteles a cég, és magyar áfával kell számlázni az értékesítéseket?

Külföldiek áfaregisztrációja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok önhöz: Egy dán partnernek szeretnénk Magyarországon adószámot (51) kérni. A beadandó nyomtatványok körét ismerjük, a T201-et próbáljuk kitölteni. Az idei 1.0 verzió a tavalyihoz képest elég sok hibát hoz, talán várható a javítása. A kérdésünk arra irányul, hogy olyan esetben, ha a külföldi partner a magyar részvénytársaságnak megfelelő formában működik és az alapító okirat úgy rendelkezik, hogy az igazgató aláírása az igazgatótanács másik két tagjának aláírásával együtt érvényes. Ez az eset együttes aláírási jognak számít? A másik két aláíró személyes adatait is fel kell tüntetni a nyomtatványon vagy önálló képviseleti jogként csak az igazgató elégséges feltüntetni? A kérdés azért is érdekes, mert az igazgatótanácsnak több tagja is van és nem tudom, hogy melyik két másik tag adatait kellene feltüntetni. Talán azokét, akik a meghatalmazást a regisztrációhoz ellenjegyzik? Ilyen esetben miként szükséges eljárni? Nem szívesen kérnénk be három ember személyes adatait, ha nem muszáj. A cég törvényes képviselőinek megképzik a magyar adóazonosítót? Köszönöm Köszönöm

Külföldi cég Magyarországon: mikor kell belföldön telephelyet létesítenie? Cikk

Szlovákiában alapított cég Magyarországon végez épületeken festést és egyéb karbantartást. Telephellyel és fiókteleppel nem rendelkezik. Bejelentkezett áfaregisztrációra. Kiállíthat külföldi számlát (áfamentesen) a belföldi megrendelő adóalany felé, vagy csak magyar számlát, fordított adózással? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Németországi áfaregisztráció Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következőkben szeretnénk a segítségét kérni. Adott egy magyar kft., amely Törökországból, illetve európai uniós országokból szeretne importálni Németországba árut. Az áru Németországba érkezne be, itt kerülne sor a vámolásra, egy német cég tulajdonában lévő raktárban tárolnák, majd német magánszemélyek felé értékesítik. Jól gondoljuk-e, hogy a magyar kft.-nek ebben az esetben Németországban adószámot kell kérnie, a számláit a német szabályok szerint 19 százalékos áfával kell kiállítania, így áfafizetési kötelezettsége is Németországban keletkezik? Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Egyiptomi áfaregisztráció Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az alábbi esetben kérem szakértői véleményét. Láncügylet középső szereplője egy magyar kft. Az EU-ból szerez be árut (az eladó a fuvarszervező), amit a magyar kft. továbbértékesít Egyiptomba. Az EU-ból beszerzett áru áfamentes exportértékesítés az eladó részéről. Egyipomba viszont be kellene jelentkezni adóalanyként, és az ottani adószámmal kellene értékesíteni a magyar kft.-nek az árut? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Közösségi beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett kft. (közösségi adószámmal rendelkezik) EXW paritással Svédországban terméket szerez be, melyet ukrán adóalany felé értékesít, DAP Ukrajna (azaz Ukrajna területére leszállítva). A termék fuvarozását az eladó magyar kft. valósítja meg, az értékét az eladási árba beépíti. A terméket Svédországból egyenesen a harmadik országbeli adóalanyhoz szállítják, Magyarország érintése nélkül, úgy, hogy Lengyelországban hagyja el a közösség területét. A terméket a harmadik országban vámkezelik, ennek megtörténtéről a magyar kft. megkapja a megfelelő igazolásokat, dokumentumokat. Az alábbi kérdések tisztázásához kérjük szíves segítségüket: 1.) A magyar kft. kezelheti-e a svéd-magyar ügyletet közösségi termékbeszerzésként? 2.) A magyar kft. kezelheti-e a magyar-harmadik országbeli ügyletet termékexportként? 3.) Az áfatörvény megítélése szempontjából szükséges-e a magyar kft.-nek akár Svédországban vagy Lengyelországban áfa adóregisztrációval rendelkeznie? 4. Tekinthető-e mindkét ügylet áfa területi hatályán kívülinek? Megtisztelő válaszukat ez úton is köszönöm.

Ekáer Kérdés

Áfaregisztrációval rendelkező francia cégnek kell-e ekáerszámot kérnie, ha a saját tulajdonát képező öntvényt hoz Magyarországra megmunkáltatni?

EU – áfa Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Európában terméket vásárolunk, és Olaszországba adjuk el. Magyarországra nem hozzuk be a terméket, azt Németországba tároljuk, majd közvetlenül a vevő országába szállítjuk. Ebben az esetben hogyan kell értelmezni az EU-s adószámok kérdését? Szükséges a termékeladó tagországában adószámot regisztrálnunk? Előre is köszönjük a válaszukat!

Háromszögügylet vagy sem? Cikk

Háromszögügylet-e, ha egy német cég egy osztrák cégnek számláz, de egy magyar cégnek szállít, ha mindegyik társaságnak a saját országában adószáma és EU-s adószáma is van, és az osztrák cégnek Magyarországon is van regisztrált adószáma letelepedés nélkül? – kérdezte olvasónk. Dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyelvtanfolyam adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repülőjegy kifizetése munkavállalónak

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close