422 találat a(z) áfamentes cimkére

Ingatlan beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vásárolni szeretnénk nem továbbértékesítési céllal egy irodát telekhányaddal. A számlát fordított adózással kapjuk meg, tehát az áfát mi – a vevő – fizetjük meg. Cégünk alapból áfalevonásra jogosult adóalany, de az ingatlanértékesítésre vonatkozóan nem jelentkezett be az áfakötelességre. Kérdésem az lenne, hogy beszerzéskor szerepeltethetem-e az áfabevallásban a fizetendőként megjelölt adót (29. sor) a levonhatóba (66. sor) is? A későbbiek során, ha értékesítjük az ingatlant – vagy egy részét – akkor áfamentesen értékesítjük? Üdvözlettel: Meixner Géza

Ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kft.-nk értékesíti a saját tulajdonát képező irodaépületét az egyszemélyes tulajdonosa részére, amely egy német cég. Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy számlázhatunk-e áfamentesen, valamint, hogy az adásvételi szerződésben és a számlán különválasztva kell-e feltüntetni az épület és a telek értékét? A teljesítés időpontja az adásvételi szerződés aláírásának időpontja lesz, valamint forintban kiállíthatjuk-e a számlát? Válaszukat köszönöm.

Szolgáltatás áfája Romániában Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: Kulturális szolgáltatást (előadás) nyújt egy magyar kft., áfabevalló. A megrendelő romániai alapítvány. Az előadás helyszíne (teljesítés helye) Románia. Információim szerint a romániai civil szervezetek nem kapnak EU-s adószámot, nem fizetnek áfát. Ebben az esetben hogyan kell kiállítania a számlát az előadásról a magyar kft.-nek? 1. Felszámítva a magyar 27 százalékos áfát, vagy 2. áfamentesen, és ráírva a számlára, hogy az áfa fizetésére a vevő köteles, vagy 3. valahogy egészen másképp? Köszönöm válaszát! P.Zs.

Export értékesítés Szerbiába Kérdés

Tisztelt Cím! Belföldi cég (kft.) termékét értékesíti Szerbiába. Az adó alóli mentesség az áfatörvény szerint: "Mentes az adó alól a belföldön küldeményként feladott vagy belföldről fuvarozott termék értékesítése a Közösség területén kívülre, feltéve, hogy a termék küldeménykénti feladását vagy fuvarozását a) az értékesítő maga vagy – javára – más végzi;" A javára azt jelenti, hogy a fuvarozással az értékesítő bíz meg egy fuvarozó céget, vagy a vevő is szervezheti a fuvarozást? A vevő előlegbekérő alapján fog előleget utalni. A számla euróban lesz kiállítva, milyen kötelező elemei vannak ebben az esetben? A vevő adószámának kell rajta szerepelnie? A számlát áfa nélkül kell kiállítani. Hivatkozni kell arra, hogy miért áfamentesen van a számla kiállítva? A teljesítéskor kiállított számlán az előleg levonásra kerül. Az árfolyam-elszámolás könyveléskor hogyan működik? Milyen bizonylatokkal kell alátámasztani, hogy 3. országba történt az értékesítés? Köszönöm.

Térítésmentes termékátadás Kérdés

'A' nonprofit Kft. 'B' nonprofit Kft. számára ad át hangszert, térítésmentesen. 'A' ezeket a hangszereket áfa levonása mellett szerezte be egy olyan időszakban, amikor közhasznú besorolással rendelkezett. Mára a közhasznúságát elvesztette, de 'B' rendelkezik ezzel, és az alapítói határozata szerinti közcélt szolgálja a hangszerbeszerzés. Ebben az esetben van-e lehetőség, és ha igen, milyen feltételek mellett az áfamentes átadásra? Köszönöm, ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Újabb könnyítést ígértek a katásoknak Cikk

Tizenkét millió forint lehet a legkisebb vállalkozásoknál az adómentesség felső összeghatára az áfában – mondta Varga Mihály az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Repülőjegy továbbértékesítés adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő lenne: új ügyfelem szeretne repülőjegyeket haszonnal továbbértékesíteni. Mivel nemzetközi járatokról van szó, az áfatörvény 105. §-a alapján áfamentesen tudja megvásárolni a jegyeket, azonban ugyanúgy áfamentesen állíthat ki számlát a vevőinek a továbbértékesítés során annak ellenére, hogy ráteszi a saját hasznát?

Sportegyesület adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyesület cél szerinti besorolása sporttevékenység (például fizikai, szellemi és technikai sport, diáksport, sportélet). Az egyesület termet bérel és nem egyesületi tagoknak, hanem magánszemélyeknek tart edzést oktatókkal (ők számlát adnak). Kérdésem hogy áfa szempontjából mentesnek minősül-e a tevékenység a 85. § (1) m) pontja szerint? Másik kérdés, hogy a társasági adó szempontjából ez cél szerinti vagy vállalkozási tevékenységnek minősül-e? Harmadik kérdésem hogy ebben az esetben pénztárgép használatra kötelezett-e az egyesület? Köszönettel G-Kvitt kft Gráber Mihályné

EU-n kivülre számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Magyarországon bejegyzett, magyar cég, egy kanadai anyavállalat Csehországban lévő leányvállalatának értékesít terméket, és e termék örökre Csehországban marad. A magyar cégnek áfásan vagy áfa nélkül kell számlát kiállítania? Melyik cég részére kell a számlát kiállítani, a cseh leánynak vagy a kanadai anyának? Megteheti-e azt, hogy a kanadai anyacégnek számláz, mert a cég ezt szeretné, de a cseh leánnyal volt gazdasági kapcsolata? A fuvarozást a TNT végzi, és csak a fuvardíjat számlázza a magyar cég felé.

A kontrakt versenybridzs áfájáról döntött az EU Bírósága Cikk

A kontrakt versenybridzs és a hozzá hasonló tevékenységek, amelyeket elhanyagolhatónak tűnő fizikai elem jellemez, nem tartozik az áfára vonatkozó irányelv értelmében vett sport fogalma alá, ezért a nevezési díjjal járó versenyszerű kártyajáték nem mentesülhet az adó megfizetése alól – közölte döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, mely ingatlannal rendelkezik. Az ingatlant magánszemélytől vásárolta adásvételi szerződéssel, lakóingatlanként. Most értékesíteni szeretné. Jól gondoljuk, hogy ezt áfamentesen teheti meg? Köszönöm: Jakus Tünde

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy ha ingatlan-bérbeadásra nem választunk áfásságot a cégünkben, akkor a nagyobb értékű beruházási/átalakítási/felújítási munkák áfáját sem vonhatjuk le? Semmit, ami az ingatlan átépítéséhez vagy állagmegóvásához tartozik? Válaszát köszönöm.

Gyógytorna Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. gyógymasszázs- és gyógytorna-szolgáltatást nyújt az egyéb humánegészségügyi ellátás (8690) teáor besorolás alatt. A tevékenység az áfatörvény 85. paragrafus (1) bekezdése alapján adó alóli mentesség a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel számlázható? Válaszát előre is köszönöm!

Láncügylet, áru az országot nem hagyja el Kérdés

Tisztelt Szakértő, két kérdésem lenne, mely ugyanazt az ügylet típust fedi le két irányból: "A" magyar cég "B" magyar cégnek szállít árut, amit "C" német cégnek számláz ki, neki van magyar adószáma. "C" német cég "D" német cégnek számláz tovább. "A" magyar cég intézte a fuvart. A "D"-nek számlázás után az áru pontos útját nem ismerjük. "A" cég magyar áfával számlázta "C" német cégnek az árut. Kérdésem, hogy helyesen gondolom-e, hogy "C" német cégnek a német adószámával kell-e "D" német vevőjének a számlát kiállítania áfamentesen, német közösségi adatszolgáltatást kell-e láncügylet jelöléssel leadnia erről, és így "C" a magyar állam csak felé visszaigénylő pozícióban lesz-e, közösségi adatszolgáltatás nélkül? A kérdés másik fele: "X" német cég "Y" német cégnek szállít árut, majd azt "Z" magyar cégnek számlázza ki német ÁFÁ-val. "Z" magyar cégnek van német adószáma. "Z" magyar cég "W" magyar cégnek számlázza tovább az árut, de jól gondolom, hogy ezt a magyar adószámával fogja tenni, uniós értékesítésként, mert a teljesítés helye Németország, és Németországban csak visszaigénylő pozícióban lesz? A fuvart "X" intézte. Köszönettel Miksa Viktor

Áfa Kérdés

Fuvarozással foglalkozó kft. belföldi adóalanytól kap megbízást Olaszország–Budapest viszonylatban. Az árut más fuvarozó Budapestről továbbszállítja Oroszországba. A megrendelő tőlünk a számla kiállítását áfamentesre kérte, mivel az áru továbbmegy az EU-n kívülre. Helyes ez így? Köszönettel: Baloghné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs