454 találat a(z) áfamentes cimkére

Ingatlanértékesítés Kérdés

Egy kft. az általános szabályok szerinti áfa szerint van bejelentve és az ingatlan-bérbeadás a 86. § (1) bek 1. pontja szerint be van jelentve áfába. 2016-ban vásárolt egy lakóingatlant magánszemélytől (áfamentesen) 2017-ben felújította és a költségek áfáját levonta. 2018-ban eladja egy kft.-tag magánszemélynek, aki 50 százalékos tulajdonos. Kérdésem, hogy az értékesítés áfamentesen lesz kiszámlázva? A felújítás miatt levont áfát mikor és hogyan kell bevallani és befizetni? Van-e egyéb bevallási kötelezettsége a kft.-nek?

Külföldön végzett szolgáltatás számlázása alanyi adómentes adózó esetén Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Magyarországon bejegyzett és székhellyel rendelkező, alanyi adómentes katás bt. Belgiumban táncművészeti tevékenységet fog végezni. Erről számlát fog kiállítani Belgiumban bejegyzett, áfamentes közhasznú társaságnak, euróban (kb. 300 000 forintnak megfelelő összegben). Abban kérném segítségét, hogy: - a számlát a magyar cég áfamentesen állíthatja-e ki; - a számlázás miatt kell-e neki uniós adószámot kiváltania; - kell-e 1865-ös áfabevallást és 18A60-as bevallást benyújtania? A bt. eddig csak magyar partnernek számlázott. Előre is köszönöm segítségét.

Műterem bérbeadásának áfakötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. idén márciusban vásárolt egy lakásingatlant. A lakást fotóműteremnek fogja átalakítani. A felújítás után igény szerint –esetenként akár 1-2 órára is bérbe adná műterem céljára. Kérdésünk, hogy erre a bérbeadásra is vonatkozik-e az áfatörvény 86. § (1) l) pontja, azaz áfamentesen adható-e bérbe az ingatlan és emellett választása szerint a 88. § alapján adókötelessé is tehetné a műterem bérbeadását? Köszönöm szíves tájékoztatását!

Szálláshely-szolgáltatás: tételes átalányadózás két tulajdonossal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem az alábbi kérdésben. Egy házaspár tulajdonában álló telekre a tulajdonosok egy panziót szeretnének szintén közös tulajdonban építtetni. A panzióban 4 szoba apartmanos (konyha, fürdőszoba, nappali, hálóhelyiséggel) és 8 szoba klasszikus szállodai szoba (egy szoba ággyal és fürdő) lenne, ebből 8 szobát kiadásra használnának, és 4 szobát saját használatra tartanának fenn. A panzió egy épület lenne. Kérdésem, hogy ha a tulajdonosok 50-50% tulajdonban építenék ezt a panziót, akkor választhatják-e mind a ketten a tételes átalányadózást az Szja tv. 57/A § alapján, és bevételeiket megoszthatják-e úgy, hogy az építés során megállapodnak arról, melyik szoba kinek a tulajdonát képezni (például mindenki 2-2 apartmant és 4-4 szállodai szobát birtokol), és ebből 2-2 szobával rendelkezik privát célra, 4-4 szobával kiadás céljából? Problémát okoz-e az adózási mód választásában, ha a konyhát a 8 klasszikus szállodai szoba lakói nem használhatják és étkeztetést nem biztosítanának a panzióban? Helyesen gondoljuk, hogy ebben az esetben mindkét félnek külön van 8-8 millió Ft. áfamentes árbevételi keretük, ha mindketten áfamentes kiadást választanak? Köszönettel

Exportértékesítés vagy belföldi Kérdés

Cégünk egy magyar cég felé számláz vámraktárba történő betárolás keretében áfamentesen. A magyar cég a kitárolás után harmadik országba viszi a terméket. A kérdésem, hogy ezt az értékesítést a belföldi értékesítés nettó árbevétele soron kell-e elszámolni?

Szolgáltatás nyújtása harmadik ország lakosa részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi kft. film letöltését teszi lehetővé havidíj ellenében magánszemélyeknek szerte a világon. Az EU polgárai részére értelemszerűen a lakóhelyüknek megfelelő ország áfakulcsát alkalmazva. A kérdés az, hogy a harmadik országbeliek, nem EU-sok esetében is az áfatörvény 45/A paragrafusát kell alkalmaznunk, és így adómentesen számlázni nekik? Előre is köszönöm a válaszát.

Evás adóalany – ingatlan-bérbeadás áfája Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy ha evás adóalany üzletet ad bérbe, akkor azt áfamentesen számlázhatja-e? Mivel az ingatlan-bérbeadás mentes az áfatörvény szerint. Régen kereskedelemmel foglalkozott, és visszaigényelte az áfát az üzletre 15 évvel ezelőtt. Köszönöm válaszukat.

Sószoba működtetés áfa kérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem sószoba működtetésével kapcsolatos. Kérdéseim: 1. Helyes-e a sószoba használatához a TEÁOR 8690 (Egyéb humán-egészségügyi ellátás) tevékenységi kör alkalmazása? Ha nem, akkor mi a helyes besorolás? 2. Amennyiben a 8690 TEÁOR helyes, akkor ezen szolgáltatás áfamentes tevékenységnek minősül-e a 85. § (1) c) alapján (vagy egyéb alapján). 3. Jól gondolom, hogy amennyiben adómentesen kell számlázni a sószoba használatához a belépőt, akkor a kialakítás (beruházás) költségeinek áfatartalma nem helyezhető levonásba? Köszönöm válaszát!

Bérleti díj áfamentesen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Adott egy kft., amely ingatlant ad bérbe, jelenleg áfásan. Azonban változott a bérlői kör, és jobban ki tudná adni a helyiségeket áfamentesen. Mivel év közben nem lehet változtatni, megoldás lehet-e, ha a nyári pangási időszakban megszüntetné a cég a bérbeadási tevékenységet, majd ősszel újra felvenné azt, de már nem választaná rá az áfát? Köszönjük szépen a tanácsát!

Szerb számla befogadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cég bérel Szerbiában irodát, amiről készül bérleti díj számla és a szerb vállalkozás kiszámláz még a magyar cég felé egyéb üzletviteli tanácsadást is. A bérleti díj számla teljesítési helye Szerbia, és ezért áfa területi hatályán kívüli, ezért nem is tüntethető fel áfa? Az áfabevallásban szerepeltetnem kell? Az egyéb üzletviteli tanácsadás szolgáltatás teljesítési helye Magyarország? Áfamentes számlát állít ki a szerb cég, de a magyar válalkozás az áfabevallásban az áfát fizetendő és levonható adóként is bevallja? Hogyan változik mindez, ha 3 havi előleget utal a magyar cég a szerbnek számla alapján? Köszönettel

Tulajdonilap-másolat átszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tagja egy úgynevezett Takarnet renszernek, melynek során nem hiteles tulajdonilap-másolatokat tudunk lekérni. Ezt havonta utólag számlázza ki a Budapest Főváros Kormányhivatala áfamentesen. Kérdésünk: ha a cégünk a tulajdonilap-másolatok díját tovább számlázza más cégekre, akkor ezt a számlában szereplőhöz hasonlóan áfamentesen számlázhatja-e ? Nincs kapcsolódó szolgáltatás, csak ezt a tulajdonilap-másolatokat számlázzuk tovább, cégünk ugyanakkor csak áfa alá tartozó tevékenységeket végez. Válaszukat előre is köszönöm.

Kata – áfa Kérdés

Katás vállalkozónak van alanyi áfamentes bevétele és áfaköteles is, melyek váltakozva kerülnek bevételbe. Hogyan kell számítani az áfahatárt? Köszönöm gyors válaszukat.

http://adozona.hu/kerdesek/2017_11_7_webshop_xjg Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ha a vállalkozás ettől az évtől kezdve alanyi mentes adózóvá válik az áfa szempontjából, akkora a nyugtát pótló számla lehet áfamentes?

Házhozszállítás Kérdés

niós web shopok a magyar közvetítőn keresztül megrendelt terméket közvetlenül a magyar megrendelő címére szállítják. Az értékesítésről kiállított számla meg van bontva termékre, mely 27 százalék áfa értéket képvisel, valamint szállítási költségre, mely mentes az áfa alól. Tudomásom szerit a csomagolás, szállítási költség osztja a termék sorsát, tehát vagy a termékek árában, vagy ha külön is számlázzák ki a szállítási költséget, akkor itt is a 27 százalék áfakulcs alkalmazandó. Kérem álláspontjukat, valamint ha mentesen kell szerepeltetni a házhozszállítás költségét, akkor annak indokolását. Lieb Mátyás

Káresemény számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk egy németországi anyavállalat magyarországi fióktelepeként eszközöket ad bérbe, jellemzően pár napra, ritkábban pár hétre vagy hónapra. Az eszközök az anyavállalat tulajdonában vannak, illetve előfordul, hogy olyan eszközt adunk bérbe, amelyeket korábban mi is bérbe vettünk másik vállalkozástól. Az eszközök természetesen a használat során sérülnek, vagy hiányoznak alkatrészek adott esetben, mikor visszakerülnek a bérlés végén. Ilyenkor az ügyfél kap egy jegyzőkönyvet, hogy milyen sérüléssel kaptuk vissza az eszközt, és számlát állítunk ki a káreseményről. A jelenlegi gyakorlat szerint ezt minden esetben áfamentesen tesszük meg, és egyéb bevételként kezeljük a könyvelésben a bevételt. A káresemény összege azon alapszik, hogy adott esetben mennyibe kerül harmadik fél által megjavíttatni az eszközt, vagy mennyibe kerül pótolni a hiányzó vagy sérült alkatrészt, illetve van, amit saját magunk tudunk javítani, de ennek az összegszerűsége nincs számszerűsítve. Kérdés: helyes-e, hogy a fentiekben felsorolt esetekben áfamentesen számlázunk, és egyéb bevételként könyveljük a bevételt, vagy sem? Külön kéne választanunk az olyan eseteket, amikor javíttatjuk az adott eszközt vagy pótalkatrészt vásárolunk, és azokat áfásan számlázni? Köszönöm előre is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felmondási időtől való eltekintés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkavállaló szállásköltsége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Mennyi lehet a legrövidebb napi munkaidő?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs