96 találat a(z) áfamentes számla cimkére

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az áfatörvénnyel kapcsolatos. Egyik cégemnél a teljesítés helye belföldi cég, számlázási cím EU-tagállam (Németország), és ebben az eseben – mivel a termék nem hagyja el az országhatárt – áfásan lett kiállítva a vevőszámla, amit az ügyfél megkifogásolt. Kérdésem arra irányul, hogy jól lett kiállítva a vevőszámla? Válaszát előre is köszönöm.

Külföldi tanulmányi verseny áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi nemzetközi magániskola tanulói Szlovákiában matematikaversenyen vesznek részt. A nevezési díjról a szlovák partner áfamentes számlát állított ki euróban. Kell-e ezután az iskolának Magyarországon áfát fizetnie?

Számla közösségi adóalanytól Kérdés

Tisztelt Szakértő, Egy vállalkozás – amely nem rendelkezik közösségi adószámmal – reklámtollakat vásárolt egy vállalkozástól (National Pen). Az átvett termékeket kísérő számla áfamentesen került kiállításra. Az eladó írországi adószáma feltüntetésre került, de a vevő közösségi adószáma sehol sem szerepel, azt nem is kellett megadni a megrendeléskor. Sőt, a megrendeléskor azt sem lehetett tudni, hogy a terméket ír cég fogja értékesíteni, és honnan történik a termékek leszállítása. A számla semmilyen hivatkozást nem tartalmaz arra vonatkozóan, hogy miért adómentes az értékesítés (közösségen belüli), vagy, hogy a vevő az adófizetésre kötelezett. Mi ilyenkor a helyes eljárás? Mit tegyen a bt., kérjen utólag közösségi adószámot? Köszönettel.

Külföldön bérbadott gép értékesítése belföldi partnernek Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" társaság belföldi (magyar) cég, "B" társaság román székhelyű cég. "C" társaság szintén belföldi cég. "A" cég bérbeadott egy termelőgépet "B" társaságnak úgy, hogy a gépet "B" székhelyére, Romániába elszállította. A bérleti szerződés "A" és "B" között felmondásra került. "A" társaság a gépet – amely még mindig Romániában van – eladja "C" társaságnak, és gondoskodik a Romániából Magyarországra ("C" székhelyére) történő elszállításról. Kérdés, hogy "A" cég milyen – áfás vagy nem áfás –számlát kell, hogy kiállítson a gépértékesítésről "C" társaság felé, miután a terméket Romániából Magyarországra szállítják? Válaszát köszönöm!

Számlázás Kérdés

Normál eljárású adóraktári engedéllyel rendelkező, magyar adószámú vállalkozás részére élelmiszert gyártunk. Az áru rendeltetési helye és a vevő magyar. Helyesen járunk-e el, ha a vevő kérésére áfamentesen számlázzuk ki a gyártott terméket, ami népegészségügyi termékadóval is terhelt?

Alanyi mentes cég ingatlaneladása Kérdés

Alanyi mentes cég eladná a lakóingatlanát. Áfásan vagy áfa nélkül kell számláznia? Beleszámít-e az értékhatárba az ingatlan eladása? A cég eva hatálya alatt, támogatással vette az ingatlant. (Megfizette utána az evát.) Most alanyi mentességet választva a társasági adó alanya. Áttéréskor a nyitó mérlegben kimutatott bekerülési érték 5,8 millió forint volt. Most is hasonló áron tudná értékesíteni a cég. Segítségüket előre is köszönöm.

Számlázás Kérdés

Egy magyar kft. kereskedelmi árut vásárol Romániában (szállítója a magyar kft.-nek)? Ezt az árut eladja Romániában (vevője a magyar kft.-nek). Az áru nem jön be Magyarországra, hanem úgy szól a megállapodás, hogy egyből a román vevőhöz szállítják. Kérdés, hogy ilyen esetben a magyar kft. milyen számlát állít ki áfa szempontjából: áfásat vagy áfamenteset? Adó Fórum 2010 Kft.

Bérmunka uniós cégnek, de magyarországi leszállítással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk („A” Kft.) bérmunkát végez uniós adószámmal rendelkező, német GmbH részére. A megmunkáláshoz szükséges anyagot a német megrendelő biztosítja. A megmunkált terméket fuvarozó elszállítja egy magyar székhelyű, magyar adószámmal rendelkező vállalkozáshoz, „B” Kft.-hez. „B” Kft. tovább munkálja a terméket. A német GmbH nem rendelkezik Magyarországon se székhellyel, se telephellyel, ugyanakkor rendelkezik magyar adószámmal. Kérdés az, hogy „A” Kft. a német GmbH részére az elvégzett munkáról egyenes vagy fordított áfás számlát kell, hogy kiállítson? Köszönettel: Dénes Katalin

Harmadik országba szállítás – áfa, számlázás Kérdés

Egy kínai cég új termék online reklámját szeretné Magyarországon elkészíttetni. A reklám amerikai piacra lesz tervezve. A kérdés, hogy a kínai cégnek áfásan vagy áfa nélkül kell kiállítania a számlát? Áfa szempontból itt a megrendelő székhelye a döntő? Köszönettel.

Őstermelő és kiserőmű-szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adószámos magánszemély őstermelő, aki őstermelőként 7-es (mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett alanyi adómentességet választ), 8-as (az áfatörvény XIV. fejezete alapján mezőgazdasági tevékenységnek minősülő tevékenységet folytat, és a kompenzációs felár megtéríttetésére igényt tart) kód alatt mentes az áfafizetés alól. Háztartási kiserőművet üzemeltet a házában, amelynek a termelése a ház fogyasztásának a kielégítésére volt tervezve. Használat közben kiderült, hogy a kiserőművel nettó betápláló a hálózatba, így számláznia kell az energiaszolgáltató felé. Valószínűleg a jövőben is. Kérdésem: áfamentes számlát állíthat-e ki, vagy általános alanyi áfamentességet kell választania? Be kell-e jelentenie tevékenységként a kiserőmű-energiaszolgáltatást? Köszönettel: Reményiné

Fuvardíj áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném abban, hogy ki kötelezett az áfa fizetésére az alábbi esetekben: 1. A fuvarozó magyar adóalany, a megrendelő német adóalany, a fuvarozás Németországban történik, tehát az indulási és érkezési hely is Németországban van. 2. A fuvarozó német adóalany, a megrendelő magyar adóalany, a fuvarozás Németországban történik, tehát az indulási és érkezési hely is Németországban van. Mindkét esetben áfamentes számlát kell kiállítani? Az áfabevallás mely soraiban kell azt szerepeltetni? Válaszát előre is köszönöm!

Különbözeti áfás tehergépkocsi Kérdés

Szeretnék választ kapni az alábbi kérdésre: 2010-ben a kft. tehergépkocsit vásárolt különbözeti áfát alkalmazó cégtől. A számla nem tartalmazott áfát, nettó összeget fizetett a vásárló. Most szeretné értékesíteni a gépjárművet a jelenleg is áfaalany kft. Milyen számlát kell kiállítania ebben az esetben a vételárról? Áfásat vagy áfa nélküli számlát? Köszönöm válaszukat, tisztelettel: Kormosné

Javítás teljesítési helye Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy magyar rendszámú tehergépkocsi egy magyar cég (X cég) tulajdonában van, amely átalánydíjas szerződést köt egy német céggel a tehergépkocsi javítására. A német cég ennek egy részét részjavításra (például légkondi) kiadja egy másik magyar cégnek (Y cég), ők is kötnek egy átalánydíjas szerződést. Kérdés, hogy mivel az autó tényleges javítása Magyarország területén történik, és magyar rendszámú az autó (ami nem hagyja el az ország területét), a számlázás az átalánydíjas javításról Y magyar cég és a német cég között történhet-e áfa nélkül, mint területi hatályon kivüli szolgáltatás, vagy a 27 százalékos áfa felszámításával lehetséges-e? Köszönettel: Horváth Andrea

Szolgáltatás áfája Kérdés

Ügyfelem, egy szimfonikus zenekar (nonprofit kft.) franciaországi fellépését leszámlázta áfa nélkül a francia szervezőnek. A számla kiállítását követően közösségi adószámot kért a vevőtől, aki jelezte, hogy nem alanya az áfának. Ekkor ügyfelem egy áfát tartalmazó számlát állított ki a korábbi helyett, melynek áfatartalmát a francia fél nem fizette ki, vitatja azt. Kérdés: helyesen járt-e el ügyfelem, amikor áfás számlát bocsátott ki másodszorra? Megjegyzés: ügyfelem megkísérelte, hogy Franciaországba bejelentkezik adóalanyként, ám az ügyintézés bonyolultságára hivatkozva feladta. Köszönöm, ha válaszolnak, CSK

Székhelyszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás székhelyszolgáltatással foglalkozik az alábbi TEÁOR számokkal: főtevékenysége: 6420 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése; egyéb tevékenysége: 8211 összetett adminisztratív szolgáltatás Számlázhatja-e a társaság a székhelyszolgáltatás díját bérleti díjként, közérdekű, vagy egyéb speciális jellege miatt áfamentesen, vagy pedig a székhelyszolgáltatás nem a bérleti díj kategóriába sorolandó, és azt áfával növelten kell számlázni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mérlegképes továbbképzés költségének elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Oktatás elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs