880 találat a(z) áfalevonás cimkére

Szállásköltség Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünkhöz rendszeresen érkeznek vendégek belföldről, illetve külföldről. Kérdésem az lenne, hogy a cég felé számlázott szállásköltség áfája levonható-e. Válaszukat előre is köszönöm!

Elektromos motor áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem az alábbiakban szíves véleményét: Ügyfelem informatikai fejlesztésekkel foglalkozó, áfakörös egyéni vállalkozó. Egy elektromos motort vásárolna (mely így nulla köbcentis, 1,4 kW teljesítményű), mert szeretne fejleszteni rá egy programot, amely programot remélhetőleg később értékesíteni tud majd az elektromos motorok gyártóinak. Az ára kb. 1 millió forint áfásan. Kérdésem az lenne, hogy levonhatja-e ennek a kismotornak az áfáját, illetve milyen módon számolhatja el költségként? Válaszát előre is köszönöm.

Áfabesorolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonú kft. vagyonkezelési szerződéséből idézek: 1. "Az Önkormányzat azon közüzemi díj és egyéb járulékos költségeket, valamint társasházi költségeket, amelyek megfizetésére nem harmadik személy köteles, 2019. évre bruttó x összegben fizeti meg a Vagyonkezelő (Kft.) részére a kiállított számla alapján. 2. Az Önkormányzat a bérlemények működési és karbantartási, továbbá rendkívüli kiadással járó feladatok ellátásáért bruttó x Ft átalánydíjat biztosít a kiállított számla ellenében. Kérdések: Ezen szerződés részlet 1. és 2. pontja alapján a kft.-nek (27 százalékos) áfásan kell-e számlákat kiállítani az önkormányzat felé. A kft. lakásokat és nem lakásokat is üzemeltet. A nem lakáscélú ingatlanoknál bejelentkezett a NAV-nál, hogy ezen bérbeadást áfásan végzi. Befolyásolja-e ez az áfalevonást, mert a lakáscélú ingatlanoknál nem vontuk le az áfát. Köszönettel.

Özvegyi jogon folytatott vállalkozás áfakérdése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2019. 02.21-én elhunyt. Özvegyi jogon felesége folytatja tovább a vállalkozást. 2019. 03.22-én új adószámot kapott, a vállalkozás tovább folytatásához, visszamenőleges, február 22-ei hatállyal. Az eltelt egy hónap alatt a számlák az elhunyt nevére voltak kiállítva, mivel a vállalkozás nem szűnt meg, és még nem volt új adószám. Kérdésem az, hogy az erre az időszakra szóló számlákban szereplő áfa levonható-e, vagy bruttó módon kell könyvelni? Várom szíves válaszukat, köszönettel.

Gépjármű tartós bérletének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megerősítését kérném abban, hogy azok a cégek, amelyek személygépkocsit tartós bérlet formájában üzemeltetnek, az ügylettel összefüggésben felmerülő teljes ellenérték áfáját, azaz a teljes bérleti díj és az ahhoz járulékosan kapcsolódó szolgáltatás (szerviz, gumiabroncs stb.) áfáját is levonhatják. Ehhez útnyilvántartás szükséges, és a magánhasználattal arányosan lehet levonni az áfát, vagy a teljes összeget? Válaszát előre is köszönöm.

Fordított adózás, áfalevonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk alvállalkozót bízott meg építési engedéllyel rendelkező beruházáshoz gépészeti munkával, akinek előleget fizettünk. Az előlegszámlák kiállításra kerültek. A szerződésben foglalt munkák elkészültek, a teljesítés igazolása megtörtént. Az alvállalkozó adószámát közben a NAV törölte. Kérdésem: hogy az áfa (fordított) számla hiányában, bizonylat alapján az áfabevallásba beállítható és levonható-e? Köszönettel!

Telekvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan jár jobban egy kft.: ha egy régi ingatlant megvesz magánszemélytől, majd azt lebontatja, és 4 lakást, garázst építene rá továbbértékesítés céljából; ebben az esetben a bontás, beruházások áfája levonásba helyezhető, illetve a bontás a beruházás értékét növeli teljes egészében a bontás költsége? Vagy célszerűbb megvenni az üres telket (már elbontva az épületet), és ezután építkezni rá, majd a lakásokat értékesíteni? Köszönöm előre is a segítséget. Szilvia

Egyéni vállalkozó kiküldetésen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó egy multinacionális cégnek dolgozik. Havonta kétszer-háromszor kiküldik külföldre. Ilyenkor autót bérel, üzemanyagot tankol a bérelt autóba és szállásdíjat fizet. Ezekről a saját vállalkozása nevére hoz számlát. Ezeket a költségeket továbbszámlázza áfával növelten a multicég felé, aki ez alapján megtéríti neki. Kérdésem, hogy az egynapos autóbérlés áfáját levonhatja-e a vállalkozó? Levonhatja-e a belföldi szállásdíj áfáját? Válaszát előre is köszönöm.

Tesztautó Kérdés

Tisztelt dr. Császár Zoltán Úr! Köszönöm válaszát, de még mindig nem értelmezhető számomra, hogy miért kell a 27 százalék adómértéket alkalmazni tesztautó személygépkocsi értékesítése esetén. "87. § Mentes az adó alól a termék értékesítése abban az esetben, ha a) az értékesítést megelőzően a terméket kizárólag a 85. § (1) bekezdése vagy a 86. § (1) bekezdése szerint adómentes termékértékesítéshez és szolgáltatásnyújtáshoz használták, egyéb módon hasznosították, és a termékhez adólevonási jog nem kapcsolódott; b) az értékesítést megelőzően a termékhez kapcsolódó előzetesen felszámított adó a 124. és 125. § szerint nem vonható le; c) * az értékesítést megelőzően a termékhez előzetesen felszámított adó kapcsolódott volna, az a 124. § (1) bekezdés d) pontja szerint nem lenne levonható." A c) pont pontosan úgy fogalmaz, hogy ha az értékesítést megelőzően előzetes áfa kapcsolódott VOLNA. Pontosan amiatt került a 87. § c) pont az áfatörvénybe 2013. évben véleményem szerint, hogy ha nincs áfatartalom a beszerzéskor (adásvételi szerződés, árrés adózás), akkor is adómentes értékesítésre kerülhessen sor. Hiszen ebben az esetben még a 60 hónapos arányos áfa levonásának lehetősége sem áll fenn, nem úgy mint abban az esetben, mikor a 87. § b) pont értelmében a beszerzés áfatartalommal bír, és ezt az arányosítást sem kell eszközölni már a 87. § b) pontnak köszönhetően. Ismételten kérném a témával kapcsolatos indoklását a 27 százalékos adómérétk alkalmazása tekintetében. Köszönettel.

Ingatlanberuházás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Újonnan alakult kft. áfalevonásával kapcsolatban szeretném a megerősítésüket kérni. A vállalkozás telket fog vásárolni, amelyen egy könnyű szerkezetű csarnok ápül a jövőben. Az elkészült csarnok célja, hogy 45 perces időtartamokra (felszereléssel, pléldául akadályok) bérbe adják kutyatulajdonosoknak, akik ott különböző versenyekre tudják az állataikat felkészíteni. Várhatóan a telekhez is áfával terhelten fognak hozzájutni (magánszemély sorozatjellegű értékesítéséről van szó), de a beruházást is úgy tervezték, hogy a felmerült áfát folyamatosan le tudják vonni. (Nem generálkivitelező lesz, egyesével rendelik majd a munkálatokat.) Ehhez egyrészt bejelentettem az ingatlan-bérbeadást, mint tevékenységet, másrészt áfakörössé is tettem azt, a jövőbeni hasznosítás tehát áfaköteles tevékenység lesz. (Bár a cél nem ez, de az ingatlanértékesítést is bejelentettem, és szintén áfakötelezettséget választottunk rá.) Kérdésem, hogy van-e még ezzel kapcsolatban valamilyen teendő, hogy a beruházás során a vállalkozásra áthárított áfa levonható és a feltételek megléte esetén kiutalható legyen? Köszönettel Vágner Emília

Ingatlanfelújítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tagjának tulajdonában áll egy lakóingatlan. A kft. bérli az ingatlant a tulajdonostól, majd felújítja azt, és üzlethelyiséget alakít ki benne, ahol élelmiszerboltot szeretne üzemeltetni. Az áfatörvény 124. § (1) bekezdésének i) pontja alapján nem vonható le a lakóingatlan építéséhez, felújításához szükséges terméket terhelő előzetesen felszámított adó. Milyen lépéseket kell tennie ahhoz, hogy a beruházási költségek áfatartalmát levonásba helyezhesse? A költségvetés alapján a kivitelezés költsége 8 millió forint. Át kell-e minősíteni üzletté az ingatlant az ingatlan-nyilvántartásban? Megtisztelő válaszát köszönöm.

Benzin áfájának levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: szőlészetben a kaszáláshoz, permetezéshez, illetve szőlőültetvények karbantartásához használatos munkagépek esetében az áfa levonásba helyezhető-e? Fakitermelő cég esetében a motoros fűrészhez használt benzin áfája levonható-e? Köszönöm a választ.

Törölt adószám – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., amelynek szankciós jelleggel (a beszámolót nem tette közzé) törölte a NAV az adószámát, és kezdeményezte a cégbíróságnál a kényszertörlést. A cégbíróság meg is indította az eljárást, de az utolsó pillanatban sikerült visszaszerezni a NAV-nál az adószámot, majd a cégbíróság is újra élővé tette az adószámot. Az adószám 2019.03.05-04.06 között volt törölve. A könyvelő nem adta be időben a 2018.12., valamint a 2019.01. és 02. havi áfabevallásokat. Majd, amikor pótolta, az adószámtörlésre hivatkozva visszadobta a NAV a bevallásokat, hogy azokban nem tüntethető fel levonható áfa (egyikben sem, amit nem adtak be időben). Kérdésem az lenne, hogy utólag, a törlési időszak után beadandó bevallásokban a korábban nem érvényesített levonható áfa összege beállítható-e levonható áfaként? Tehát, pl. a 2019 májusi áfa bevallásban szerepelhet-e a decemberi, januári,februári, márciusi időszakban beszerzett termékek áfája levonható áfaként? Köszönettel.

Lakókocsi – áfalevonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy levonható-e az áfa lakókocsi vásárlása esetén. A vállalkozás tevékenysége nem hozható összefüggésbe a beszerzéssel. Köszönettel: Németh Ildikó

Lakásbérlet külföldi munkavállaló részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk külföldi munkavállalója részére bérel lakást, a cég és a bérbeadó között létrejött szerződés alapján. Áfás számlát kapunk a bérleti díjról, és az áfát levonásba helyezzük. A nettó bérleti díj levonásra kerül a munkavállaló béréből. Jogosan helyezzük-e levonásba az áfát? Előre is köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Saját termék tesztelésre

Nagy Norbert

adószakértő

Szakszervezet által adott ajándékutalvány 2.

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Magyar cég ügyvezetője Londonba vágyódik

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close