881 találat a(z) áfalevonás cimkére

Zártvégű pénzügyi lízing áfája Kérdés

Kedves Szakértő! Cégünk kőmegmunkálással foglalkozik, amihez egy új termelőgépet szeretnénk beszerezni. A finanszírozásához kértünk ajánlatot lízingcégektől, akik ajánlatukban arról tájékoztattak, hogy a kezdő lízingdíj 10 százalék tőkerészt és a teljes áfát tartalmazza, amely azonnal levonásba helyezhető, a törlesztőrészletek nem tartalmaznak áfát. Számviteli bizonylatot, számlát sajnos még nem láttunk, de szeretnénk alaposan előkészíteni a döntést.

Lízingelt személygépkocsi értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. január 1-jétől nem szükséges útnyilvántartást vezetni a bérbe vett céges személygépkocsik magáncélú használatáról, a nyílt végű lízingdíj áfájának 50 százaléka igazolás nélkül is levonható. Jól gondolom, hogy aki 2019-ben így járt el, az az adózó már értékesítéskor köteles a személygépkocsira áfát felszámítani? Köszönettel!

Saját iroda építése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi kérdésben kérném a segítségüket. Egy kft. vásárolt egy telket. Saját célra lakóingatlant épít, ahol a vállalkozás irodája lenne. 1. Ha egy külsős céget bíz meg a kivitelezéssel, akkor a kivitelező fordított áfásan számláz a megrendelőnek? 2. Ha az ingatlannak lenne egy helyisége, ahová a tulajdonos beköltözne, akkor hogyan alakul az építkezéshez felhasznált anyagok áfa levonhatósága? 3. Ha a generálkivitelező fordított áfás számlát állít ki, akkor a fizetendő áfának megfelelő levonható adó hogyan alakul? Köszönettel.

Nyílt végű pénzügyi lízing áfájának könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízingje esetén a társaság az 50 százalékos áfalevonási átalányt választja. Ez esetben a személygépkocsi bekerülési értékének a részét (és így az értékcsökkenés alapját) fogja képezni a le nem vonható áfarész? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Személygépkocsi bérleti díjának áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2018-ban tartós bérleti szerződéssel személygépkocsit bérelt. 2018-ban útnyilvántartás alapján a bérleti díj áfáját visszaigényelte. A cégcélú használat átlagosan kb. 70% volt. (A társaság kizárólag áfalevonásra jogosító tevékenységet végez.) 2019-ben az I. negyedévre folytatta ezt a módszert, azonban most a II. negyedévre a törvény által megengedett 50%-os áfalevonhatóságot választaná az útnyilvántartás alapján végzett megosztás helyett. Jogszerűen megteheti, hogy ugyanarra a személygépkocsira megváltoztatja az alkalmazott levonási módszert? Ha igen, akkor éven belül is változtathat? Válaszát előre is köszönöm. Válaszát előre is köszönöm.

Személygépkocsi Kérdés

Kft. lakóautót vásárolt, amelynek a saját tömege 3149 kilogramm, az együttes tömeg 3500 kilogramm, járműkategória M1, ami személygépkocsinak felel meg. Környezetvédelmi osztályba sorolás 14. Teljesítménye 96 kw, 2287 cm3 A társaság tevékenységi körében szerepel a személygépkocsi-kereskedelem és a személygépkocsi-kölcsönzés is. Ezt a járművet bérbe szeretné adni. Az értékét teljes egészében kifizette saját pénzeszközből. Kérdésem: a felszámított áfát levonásba lehet-e helyezni, természetesen a kft. az általános szabályok szerint adózik, valamit, ha egész évben bérbe adja, akkor teheli-e a kft.-t cégautóadó-fizetési kötelezettség?

Egyéni vállalkozás - áfalevonási jog Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a fordított adózás szabályai szerint vasanyagot vásárol. Ez egy átutalásos költségszámla. Ezt mikor kell beállítani az áfabevallásba? Arra az időszakra, amikorra a számla teljesítési ideje szól, vagy amikor a számla kiegyenlítése megtörtént? Egyéb esetben, amikor a számla kiegyenlítése megtörténik, akkor helyezem levonásba a költségek áfáját. De fordított adózás esetében mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm! Üdv, Fodor Anikó könyvelő

Cégautó, kávékapszula Kérdés

Tisztelt Adózóna! A tulajdonomban lévő kft. készpénzre (vagyis banki utalással) megvásárolt egy személygépkocsit. Kérdésem az lenne, hogy a számlából az áfa levonásba helyezhető-e? Gondolom, a cégautóadót meg kell utána fizetni. A tulajdonos és alkalmazott nemcsak céges ügyekben hanem magáncélra is használja az autót. Tovább kell számlázni a tulajdonosnak és az alkalmazottnak a magáncélra eső költségeket? Az autóval kapcsolatos költségek karbantartás, szerviz, alkatrészek, javítás áfája levonható lesz? Üzemanyag számla áfája levonható? Másik kérdésem az lenne, hogyha vásárolunk egy kávéfőzőt és hozzá a kávékapszulákat, akkor ezeknek az áfája levonható-e vagy sem? Válaszukat előre is köszönöm

Áfa levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nonprofit kft. áfaalany az alapítástól kezdve. Gyakorlatilag vállalkozási tevékenységet nem folytatott, így a befogadott számlák áfatartalma nem volt levonható. Most kibocsát előzetesen felszámított áfát tartalmazó számlát. Véleményem szerint ennek a számlának a teljesítési napjától kezdve az áfatörvény 123. § (1) bekezdése értelmében az általa befogadott számlák áfatartalma (amennyiben azt a törvény 124. §-a nem tiltja) levonható. A nonprofit kft. nem bocsát ki olyan számlát, amely áfamentes termékértékesítéshez vagy szolgáltatáshoz kapcsolódna, így az áfa megosztása nem szükséges, bár jó elkülöníthetők lennének a számlák. Véleményem szerint ettől kezdve a befogadott számlák áfatartalma levonható (amennyiben a törvény a levonhatóságot nem tiltja), még abban az esetben is, ha a befogadott számlákon szereplő terméket vagy szolgáltatást a működéséhez használja fel. Csak jelzem, hogy a működéséhez szükséges fedezetet adományokból stb. kapja, azaz a működéséhez szükséges pénzügyi fedezet gyakorlatilag nem minősül nettó árbevételnek. Kérem szíves segítségét, hogy azon számlák áfatartalma levonható-e, amelyek nem kapcsolódnak a kft. esetleges vállalkozási tevékenységéhez? Tisztelettel Boronkay László

Klíma elszámolása egyéni vállalkozó esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a székhelyén, ami egyben a lakóhelye is, klímaberendezést szereltetett be. Ebben az esetben van-e lehetőség elszámolni költségként a beruházást, illetve levonásba helyezni az áfát, akár százalékos arányban is (a lakóházból a dolgozószoba arányában például)? Vagy ez a NAV szemében személyes használatnak minősül és semmiképpen nem lehet? Köszönettel: Éva

Nyilt végű pénzügyi lizing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft., amely gyártással és kereskedelemmel is foglalkozik, most nyílt végű lízinggel vásárolt egy nagy értékű motorkerékpárt (999 cm3). Kérdésem, hogy tárgyi eszközként az áfát nem vonhatom le? Vagy milyen arányban lehet levonni az áfát? Válaszukat köszönöm

Személygépkocsi beszerzésének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. közösségi tagállamból vásárolt személygépkocsit. A számlán nem volt feltüntetve a különbözeti áfa, ezért az áfabevallásban a fizetendő sorba beállítottuk, de levonásba nem helyeztük az áfáját. Ez helyes volt-e? A gépkocsit forgalomba helyezték, tehát tárgyi eszköz lett. Az adózó sérelmezte, hogy áfát kellett fizetnie, ezért arra gondoltam, hogy ha bérbe adná itthon a személygépkocsit, akkor az áfát levonásba lehetett volna helyezni. Jól gondolom-e? Ha most értékesíti a személygépkocsit, akkor az áfamentesen történne meg? A bérbeadás módosítja-e az értékesítéskor személygépkocsira vonatkozó áfamentességet? Ha a bérbeadás mellett dönt, módosítjuk az áfabevallást és levonásba helyezzük a beszerzéskori áfát, akkor értékesítés esetén életbe lép-e az áfatörvény tárgyieszköz-értékesítésre vonatkozó 135. §-a? Tehát fizetendővé válik-e a 60 hónapon belül számított levont áfája?

Vissza nem térítendő támogatás önkormányzatnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi társaság (kft.) közérdekű kötelezettség vállalása keretén belül vissza nem térítendő támogatást (adományt) nyújt egy önkormányzatnak úgy, hogy az önkormányzati földút kerékpározható úttá történő kiépítését vállalja. Ezen munkát a kft. alvállalkozók, anyagbeszállítók bevonásával kívánja elvégezni. A földút az önkormányzat tulajdonában van, így a kft. által elvégzett szolgáltatás eredményeként létrejövő kerékpárút is az önkormányzaté lesz. Erről átadás-átvételi jegyzőkönyv készül átadáskor. A kerékpárút kialakítása nem minősül építésengedély-köteles építési szolgáltatásnak. Kérdés: 1.) A kft. jogosult-e az alvállalkozók és beszállítók által kiállított beérkező számlák áfaösszegének levonásba helyezésére? 2.) A kft. a térítésmentes kivitelezési munkáról, szolgáltatásról (adományról) köteles-e számlát kiállítani? Ha igen, 27 százalék áfát fel kell számítania? 3.) Amennyiben áfás számlát állít ki a kft. a térítésmentes szolgáltatásról, a bruttó összeg minősül az önkormányzatnak nyújtott támogatásnak/adománynak? 4.) Ahhoz, hogy a kft.-nél a fenti támogatás a vállalkozás érdekében felmerült költség, ráfordítás legyen, elegendő-e az önkormányzat által a Tao. tv. 3. sz. melléklet B)/17. pontja alapján kiállított igazolás? Válaszukat előre is köszönöm.

Személygépjármű lízingdíjának áfája azonos székhely, lakcím esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy áfakörös egyéni vállalkozó, aki operatív lízing formájában szeretne lízingelni egy személygépjárművet. Az lízingdíj áfáját az üzleti célú használat arányában szeretné levonni, mert az üzleti célú utak igazolhatóan a teljes futás 50 százaléka felett lesznek. Az egyéni vállalkozó székhelye azonos a lakcímével. A kérdésem az lenne, hogy ha a lakcíméről/székhelyéről indul üzleti célú útra, és az üzleti útról a lakcímére/székhelyére érkezik vissza, akkor ebben az esetben is levonható a lízingdíj áfája (elvégre nem tud máshonnan elindulni/máshova visszatérni)? Nem minősül-e ez a fajta üzleti célú út munkába járásnak? Válaszát előre is köszönöm!

Hőségriadó: így kell védekezniük, és utána adózniuk a munkáltatóknak Cikk

A vakációzók örömére végre itt a nyár, ám a robbanásszerűen beköszöntött kánikulában a munkahelyeken csorog a veríték, csökken a koncentráció, védekezni kell. Kinek, mi a teendője?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Útdíj, túlsúlydíj, iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close