583 találat a(z) áfakulcs cimkére

Bérbeadás + kapcsolódó szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem oktatási tevékenységet folytat, ami 0 százalékos és 27 százalékos áfás. Rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal, amelyet időnként bérbe ad konferenciák, tanfolyamok céljára. Ezen ingatlan bérbeadására szintén az áfamentességet választotta. Szerződés szerint bérbe adja egyik termét egy konferencia céljára, meghatározott díjért. Ezen felül biztosít a konferencián részt vevők részére étkezési szolgáltatást, mely üdítőt, pogácsát és egy ebédet foglal magában a szomszédos vendéglátó egységben, mellyel külön szerződése van erre az eseményre. Ez az étkezési szolgáltatás a bérleti díjon felül /fő összegben került meghatározásra. Kérdésem a következő: A bérleti díjat 0 százalékos áfakulccsal számlázza ki, de a vendéglátás számlázása ebben az esetben milyen áfakulccsal történjen? 27 százalékos, mert az alvállalkozója is ezen áfakulccsal számlázza, vagy 0 százalékos lesz, mert felveszi a bérbeadás áfakulcsát? Előre is köszönöm válaszát.

Lakásáfa: mikor alkalmazható az 5 százalékos áfakulcs? Cikk

Mikor alkalmazhatja az 5 százalékos áfát az építőipari cég: ha megkapja a használatba vételi engedélyt, vagy amikor a számlát kiállítja? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Ingatlan áfája Kérdés

Építőipari cég 2018. november 1. után kapott építési engedélyt. Az ingatlan 2019-ben elkészül. Kérdésem, hogy az 5 százalékos áfát mikor alkalmazhatja: ha megkapja a használatba vételi engedélyt, vagy amikor a számlát kiállítja, vagy az ingatlan árát is meg kell-e kapnia a vevőtől?

Rossz áfakulccsal való számlázás Kérdés

Egy cég bérbeadással foglalkozik, 27 százalékkos áfával. Tevékenységei között szerepelt a kereskedelmiszállás-szolgáltatás is, amit turisztikai szállás kiadás esetén 18 százalékos áfával számlázott ki, de mint kiderült, a munkásszállás bérbeadása, ingatlan-bérbeadásnak számít, így azt 27 százalékos áfával kellett volna kiszámláznia. Hogyan lehet ezt az áfatartalmat, javítani, bevallani helyesen, ha az a tavalyi évet érinti, több számlában, több cégnek?

5 százalékos lakásépítési áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! A médiában is foglalkoztak az 5 százalékos áfa témájával. Ezzel kapcsolatosan szeretnék információt kérni, mert nem tudom, hogy jól értem-e a változást. Egy konkrét építéssel, példával élve: 2019 februárjában építési hatóságnál jóváhagyott tervek alapján, egyszerű bejelentés során, ha az építkezés 2019-es évben befejeződik, akkor alkalmazhatom-e, számlázhatom-e az 5 százalékos áfát (nem a megrendelő, építtető él az áfa-visszatérítéssel)? Bizonytalanságomat az okozza, hogy kamarai szakember rádiós műsorban elhangzott nyilatkozata szerint a 2019. december 31-éig bejelentett építésekre is vonatkozik az 5 százalékos áfa. Várom válaszukat, előre is köszönöm.

Jogosulatlan áfakulcshasználat Kérdés

Mi a teendő, ha a pénztárgépben jogosulatlanul használták az 5 százalékos adókulcsot, mert jogosulatlanul jelentették be a melegkonyhás tevékenységet? Most töröltették velük ezt a tevékenységet, de pár hónapig 5 százalékos áfát ütöttek a pénztárgépbe.

5 százalékos áfa alá eső szolgáltatás pontosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy internet kávézót üzemeltető partnerünk elkezdett hot-dogot és hamburgert árulni. Az önkormányzathoz és a NAV-hoz a tevékenységet bejelentette, 5610 Éttermi- mozgó vendéglátás, 5630 Italszolgáltatás. A kávézóban a vendégek számítógépek használatáért díjat fizetnek, lehet kávét, alkoholt kapni. Meleg konyhával nem rendelkeznek, a fogyasztáshoz asztal, szék stb rendelkezésre áll. A hot-dogot és hamburgert készen szerzik be, mikróban melegítik, mely a pulton van elhelyezve. Kérdésem a következő: Hány százalékos áfát kell alkalmazni az ételre? Én úgy gondolom, hogy nem alkalmazhatja a kedvezményes adókulcsot ebben az esetben. Köszönettel: Mlinár Jánosné

Étkezés rendezvényen – a továbbszámlázás áfája Cikk

Milyen áfatartalommal számlázható tovább a rendezvényi étkezés? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

Lakásépítés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném segítségét kérni: Egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységhez szükséges kivitelezési tervdokumentáció készült „Társasház, benne új lakás és zöldségüzlet építésére”. A zöldséges a pince és a földszint egy része, az új lakás a földszint többi része és a tetőtér. Egy telken valósul meg, egy tömbben, egy helyrajzi számon. Vállalkozási szerződést kötöttünk egy házaspárral. A szerződésben elkülönül az új lakóépület (27 százalékos áfával) és a zöldséges (5 százalékos áfával). Szabályos-e, hogy egy szerződésen belül a különböző áfkulcsok miatt két megrendelő felé számlázunk? Válaszát tisztelettel megköszönöm.

Utazási irodák Kérdés

Utazási iroda szolgáltatásaihoz belföldi-külföldi szállodák szolgáltatásait is értékesíti. Előző években a szálláshoz tartozó reggeli számlázása a szállás értékéhez tartozott (mint egy szolgáltatás) 18 százalékos áfával. Nem emelték ki külön a számlában a reggeli árát. Amióta az 5 százalékos adót használhatják, külön soron tüntetik fel (mint két szolgáltatást) a 18 százalékos szállást és az 5 százalékos reggeli árát. A szállásba épített reggeli számlázásánál, ahol csak 18 százalékos áfa volt feltüntetve, a szolgáltatás egyértelműen szálláshely-közvetítés volt. Az új számlázásnál, ahol külön tételként kiemelik a reggeli árát, úgy gondolom, hogy ez már csomagként kezelendő, tehát már nem szálláshely-értékesítést kell számláznom, hanem az áfatörvény XV. fejezetének megfelelően csomag értékesítést? A külföldi szálláshely értékesítők is két áfakulcsot használnak, így azt is csomagként kell továbbszámláznom? Válaszukat előre is köszönöm PM

5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Építkezéssel kapcsolatos kérdésem lenne. Ami biztosnak tűnik: A 2019. 12. 31-éig befejezett kivitelezésre alkalmazható az 5 százalék áfakulcs. Amennyiben az építési engedély vagy az egyszerűsített építési dokumentáció, készenlétbe helyezés/e-napló nyitás, 2018. november 1-éig rendelkezésre állt, akkor 2023. december 31-éig használható az 5 százalékos áfa. Kérdés: Ez akkor is így van, ha az engedélyek magánszemély nevére szólnak, és az e-naplót ő nyitotta meg? Mi van akkor, ha az e-napló november 1-éig meg lett nyitva magánszemélyként, a kivitelezés megkezdődött, de időközben egy "új" magánszemély vásárolja meg a terveket, és vállalja át/ köt generálkivitelezői szerződést a megkezdett kivitelezés befejezésére?Ilyen esetben alkalmazható az 5 százalékos áfakulcs? Illetve elegendő-e, ha 2019. december 31-éig befejeződik az építkezés, és akkor 5 százalék? Amennyiben 2019. december 31-éig "szerkezetkész " az épület, akkor az értékesítés során az 5 százalékos áfakulcs alkalmazandó? Válaszát előre is köszönöm! Üdv, HFN

Étkezés továbbszámlázásának áfatartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. rendezvényszervezéssel foglalkozik (TEÁOR 8230), főleg (orvosi) konferenciákat szervez, akkor milyen áfatartalommal számlázza tovább a regisztrációs díj mellett (ami 27 százalék) az étkezést, amelyről a cég maga 5 és 27 százalékos áfatartalmú számlát kap? Válaszát előre is köszönöm.

5% áfa beépített bútorra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi ház kivitelezése során 5% kedvezményes áfát alkalmazunk. A konyhabútor és egyéb beépített konyhai eszközök(mosogatógép, tűzhely) vagy épp nyílászárók tudtunkkal csak akkor eshetnek 5% áfába, ha az szerepel a szerződésben. A konyhabútort nem vettük be a szerződésbe. Abban az esetben, ha ezt utólag, szerződésmódosítással "bevesszük" a kivitelezési szerződésbe, – hiszen kivitelezőként be is építjük – ez esetben alkalmazhatjuk a konyhabútorra is majd az 5% áfát?

5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem építőipari vállalkozó, áfás, tetőfedéssel foglalkozik. Megbízója áfamentes mezőgazdasági termelő, de mint magánszemély bízta meg ügyfelemet új tető építésével. Véleményem szerint ügyfelemnek 27 százalékos áfával kell kiállítani a számlát, de a megrendelő 5 százalékos áfával szeretné a számlát. Tudomásom szerint 5 százalékkal a generál kivitelező cég tudja kiállítani a számlát magánszemély felé az ingatlan átadásakor.

Telefon, internet továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vállalkozás, amely flottaszerződést kötött egy mobilszolgáltatóval. A kedvező percdíjak miatt a flottához csatlakoztak a cég alkalmazottai, illetve azok családtagjai is. A készülék az alkalmazottak tulajdonában van, a számlát fizeti a cég. Az ügylettel kapcsolatban több kérdésem is felmerült: 1. Rendben van-e így, hogy a készülék a munkavállalóé, és úgy számolja el a cég a telefont? 2. A családtagoknak a költség továbbszámlázásra kerül, jól gondolom-e, hogy az internetet (járulékos költségként) 27 százalékos áfával kellene továbbterhelni? 3. Mivel a havi számla több mint 30 százaléka továbbszámlázásra fog kerülni, jól gondolom-e, hogy ebben az esetben a telefonköltség áfája teljes egészében levonható? Esetleg van-e valamilyen korlátozás amiatt, hogy nem „klasszikus” továbbszámlázásról van szó például. bérlők felé? Köszönöm a segítséget! Emília

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiküldetés?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close