701 találat a(z) áfabevallás cimkére

Közösségi termékbeszerzés magyar közösségi adószámmal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar közösségi adószámmal rendelkező adóalany Luxemburgból interneten vásárolt terméket. A számlán a szállító címe alatt magyar közösségi adószám szerepel. A NAV nyilvántartásában ehhez az adószámhoz tartozó adóalany megegyezik a számlán feltüntetett szállítóval. Kérdésem, hogy ez esetben kell-e A60-as nyomtatványt küldeni a NAV-nak, illetve az áfabevallás mely soraiban kell megjeleníteni? Előre is köszönöm válaszát!

Svájci cégnek jutalék számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó a Bicom cégnek számláz havonta jutalékot. A cég svájci székhelyű, a a szolgáltatás teljesítési helye Magyarország (úgy gondolom). Az áfa kulcsához alanyi mentes vagy áfa területi hatályán kívüli megjegyzéssel kell a számlát kiállítani? Be kell-e ezt havonta vallani az áfabevallás 91. sorában. A NAV telefonos munkatársa évekkel ezelőtt azt az információt adta, hogy nincs vele teendő, nem kell a bevalláson feltüntetni és AM-et kell a számlára írni, mert Svájc ugyan 3. országnak de az unió és a Svájc közötti egyezményeket is figyelembe kell venni. Több cikket olvastam és elbizonytalanodtam, hogy helyes volt-e ez a gyakorlat, vagy javítani kell ezeket a számlákat és pótolni az áfabevallásokat? A másik kérdésem szintén ehhez kapcsolódik. Amennyiben egy magyar cég, amely az általános szabályok szerint adózik az áfában és a fenti svájci céggel szerződést köt, akkor neki a számlájára áfa területi hatályán kívül-t kell írni és a bevallási gyakoriságának megfelelően a 65-ös áfa bevallás 01. és 91. sorában kell feltüntetni? Vagy mivel a szolgáltatás Magyarországon történik akkor normál áfával kell bevallani? Válaszukat előre is köszönöm.

Svájcba számlázott jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy alanyi mentes egyéni vállalkozó a Biocom részére számláz ügynöki jutalékot. A kérdésem az lenne, hogy a számlára jól van-e feltüntetve, hogy alanyi mentes az áfatartalomhoz, vagy azt kell ráírni, hogy áfa területi hatályán kívüli. Áfabevallást kell-e emiatt benyújtani és milyen időszakonként, és melyik sorban kell adatot feltüntetni? Havonta számláz a svájci cég felé. A másik kérdésem szintén ezzel kapcsolatos. Ha áfás cég számláz ugyanide, akkor neki szintén áfa területi hatályán kívüli értékesítést kell a számlára írni az áfa mértékénél és amilyen gyakoriságú az áfabevallása, aszerint kell a 91. sorban feltüntetni ezeket az ügyleteket? Válaszukat előre is köszönöm.

Alanyi mentes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: egyesület EU-s szolgáltatást vett igénybe. Az egyesület nem áfakörös, nem rendelkezik EU-s adószámmal. Mi a teendő? Be kell vallani, és meg kell fizetni az áfát? A számlán is szerepel áfaösszeg. Így nem kétszer fizet áfát az egyesület? Köszönettel: Ildikó

Francia ingatlanhoz kapcsolódó költségszámla Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Magyar kft. Franciaországban vásárolt ingatlant, amit bérbeadással hasznosít. Bejelentkezett a francia áfa hatálya alá. Magyarországon az áfafizetési kötelezettséget az általános szabályok szerint állapítjuk meg. Franciaországban vett igénybe az ingatlanhoz kapcsolódóan karbantartási szolgáltatást francia partnertől, a számla nem tartalmaz áfát, a partnernek van közösségi adószáma. Kérdésem arra irányul, hogy ez közösségi szolgáltatás igénybevételének minősül-e, és ennek megfelelően kell az áfabevallásban szerepeltetni? Amennyiben nem, akkor mi a helyes bevallási mód? Válaszukat köszönöm.

Egyéni vállalkozó ingatlant vásárol boltüzemeltetés céljából Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Segítséget szeretnék kérni ingatlanvásárlás áfája miatt. A bolthelyiség 17 636 e Ft, amit a szerződés alapján havi 147 e Ft törlesztéssel, 2029. 08. 31-éig fizet ki. A számlát az eladó kibocsátotta a 142. § 1 bekezdés e) pontja alapján. Számla kiállítása: 2019. 08. 30., teljesítési idő: 2019. 08. 30., fizetési határidő: 2029. 08. 31. Ha jól értelmezem, akkor az áfabevallásban szerepeltetni kell a fizetendőben is, és a levonandóban is, mivel a vevő is áfaalany, a vállalkozáshoz használja 100%-ban. Mikor kell bevallanom? Negyedéves bevalló vagyok. Attól, hogy nincs kifizetve és nincs banki hitel, most, a harmadik negyedéves bevallásba kell betenni? Előre is köszönöm a segítséget. Kutasi Gabriella

100 ezer forintos értékhatárt meghaladó számlák szerepeltetése az áfabevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfabevallásban kell-e szerepeltetni az M-es lapon az olyan számlákat, melyek áfatartalma meghaladja a 100 ezer forintot, de nem igényeltem vissza az áfát? Köszönettel.

Közösségi beszerzés – A60 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk Olaszországból szerez be termékeket, a környezetvédelmi termékdíjjal növelt összegre számítjuk ki a közösségi beszerzés után fizetendő/levonható áfát, és így is szerepeltetjük az áfabevallás megfelelő soraiban. (A környezetvédelmi termékdíjat negyedévente valljuk, fizetjük, Intrastatot is küldjük.) Az A60-as nyomtatványon is így szerepeltetjük a környezetvédelmi termékdíjjal megnövelt értékben a partnerenkénti beszerzéseket. Így viszont (gondolom) nem egyezik a külföldi partner adatszolgáltatása társaságunk A60-as adatszolgáltatásával. Megfelelően nyújtja be így társaságunk az A60-as adatszolgáltatást és az áfabevallást? Köszönettel

Israel Kérdés

Magyar cég izraeli (Moody Roza) cégnél volt tevékenységével kapcsolatos tanácsadáson. A számla megérkezett, hogyan kell könyvelni és az áfabevallásban szerepeltetni? Köszönettel Bakonyváriné

Közösségi beszerzés Kérdés

Közösségi adószámmal rendelkező magyarországi illetékességű cég közösségen belüli termékbeszerzésről, illetve szolgáltatás igénybevételéről a közösségi partnertől áfát tartalmazó (7, illetve 20%) számlát kap. Mi a helyes módja az áfabevallásnak? Helyesbíteni kell a számlákat? Előre is köszönöm a választ!

Szén-dioxid-kvóta Kérdés

Tisztelt Szakértő! EU-n kivüli országból szén-dioxid-kvóta beszerzése történt. Kérdésem hogy az áfabevallás mely soraiban kell feltüntetni a kvótabeszerzést? Üdvözlettel.

Közösségi szolgáltatás áfájának könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi szolgáltatás igénybevétele esetén – jelen esetben kiküldetés kapcsán igénybe vett szállásdíjról szól a számla – a fizetendő áfát bevallom, levonható áfa nem keletkezik. Hogyan kell könyvelni a fizetendő áfát? Köszönöm a választ.

Közösségi beszerzés – termék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező cég terméket vásárol közösségi adóalanytól (rendelkezik közösségi adószámmal). A számlát a partner áfa feltüntetése nélkül állítja ki. A termék hazai adókulcsa 27 százalék. Mennyi a vevő áfabevallásba beírandó és befizetendő általános forgalmi adója, és azt mely sor(ok)ban kell feltüntetnie az áfabevallásban? A befizetendő adó összege változik annak függvényében, hogy a termékeket továbbértékesítés (magyar adóalany, 27% áfa) vagy végfelhasználás céljából szerzi be? Köszönettel.

Közösségi beszerzés – szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező cég szolgáltatást vesz igénybe (szállás és a közösségi országban nyújtott egyéb szolgáltatás). A partner rendelkezik közösségi adószámmal, a számlát áfa feltüntetés nélkül állítja ki. A cég a szolgáltatást továbbszámlázási céllal veszi igénybe. Az ügyfelei felé 27 százalékos áfa felszámításával számlázza tovább. Mennyi a vevő áfabevallásba írandó és befizetendő általános forgalmi adója? A befizetendő adó összege változik annak függvényében, hogy a szolgáltatást továbbértékesítés (magyar adóalany) vagy végfelhasználás céljából veszi igénybe? Az áfabevallás mely sorában kell feltüntetni? Köszönettel.

Vendéglátás áfája Kérdés

Kft. az étkezőhelyi vendéglátás keretében a helyben fogyasztott ételeknél helytelenül 18%-os áfakulcsot alkalmazott az áfabevallásában, és a pénztárgépnél is ezt a gyűjtőt használta a 2019-es évben, holott megfelelt az 5530-as szja-számnak. Havi áfabevalló. Kérdésem, hogy a hibát feltáró hónapban javíthatom-e a tévedést, mivel a fizetendő adó csökkenésénél önellenőrzésnek nincs helye, a vendégeket hátrány nem érte (07. havi áfabevallás), tehát a 18-as áfában mínusz az összeg és a helyes összeg az 5%-os áfába.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close