26 találat a(z) Írország cimkére

Láncügylet számlázása Kérdés

Energiatakarékossági intézkedések Írországban Cikk

Energiatakarékossági megfontolásokból korlátozzák a fűtést Írországban a középületekben, az ott dolgozókat pedig arra kérik, húzódjanak összébb, hogy az irodaépületekben egész emeleteket lezárhassanak – jelentette be Eamon Ryan, az energiaügyekért is felelős miniszter kedd este, a kormány több tagjának megbeszélését követően.

További országok csatlakoztak az orosz légijáratok előtti légtérzárhoz Cikk

További európai országok és Kanada is lezárta vasárnap légterét az orosz kereskedelmi légijáratok előtt az Ukrajna elleni orosz támadás miatt – jelentették hírügynökségek hivatalos közlések alapján.

Írország megemeli a társasági adót – a vállalatok túlnyomó részét nem érinti a döntés Cikk

Írország megemeli a társasági adót az országban tevékenykedő nemzetközi nagyvállalatok számára az OECD globális minimális társasági adóról tett kezdeményezésére.

Biztosítás Magyarországon és az EU ban Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretnék Irországban dolgozni munkaviszonyban, mellette Magyarorszáon is tevékenykednék kata jogviszonyban. A lényeg: azt szeretném elérni, hogy az írországi biztosítási jogviszonyom legyen a fő jogviszony, tehát ott fizessek nyugdíjjárulékot. Azt szeretném, hogy ha egyszer nyugdíjas leszek onnan is kapjak nyugdíjat (most azt hiszem 5 évet kell dolgozni a minimál nyugdíjhoz). Viszont Magyarországra is nyújtanék katás vállalkozóként szolgáltatást. Lehetséges e? Köszönöm!

Közösségen belüli szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar egyéni vállalkozó (áfa általános szabályai szerint) angol és ír adóalanyoknak (magánszemélyeknek) végez Magyarországon szolgáltatást. A szolgáltatás számítógépes programozás, szoftverfejlesztés, webfelület-készítés, egyéb számítástechnikai tevékenység. A vállalkozó rendelkezik közösségi adószámmal, a közösségi magánszemélyek nem. Ebben az esetben a szolgáltatást áfásan, magyar áfával kell leszámlázni? Azaz közösségi szolgáltatásról van szó, de az itteni áfamértékkel kell számlázni? Válaszukat előre is köszönöm.

Katás egyéni vállalkozó írországi szolgáltatása Kérdés

Alanyi adómentes katás egyéni vállalkozó Írországban végzett szolgáltatást, aminek értékét átutalja a kinti adóalany. Kérdésem: a 1865-ös bevallás melyik sorába kell beírni és van-e áfafizetési kötelezettsége a katás egyéni vállalkozónak?

Számlázás harmadik országban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném állásfoglalásukat. Egy belföldi kft. oktatási szolgáltatást nyújt meghívott oktatóként Írországban. Megrendelője egy szingapúri cég. A számlát is a szingapúri cég fogja befogadni. Van-e bármilyen kötelezettség, hogy az írországi áfát alkalmazza, vagy belföldi szabályok szerint adómentes számlát állít ki a szingapúri cégnek az áfatörvény 37. § 1 bekezdése szerint? Előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó Írországban Kérdés

Egyéni vállalkozó, alanyi adómentes státuszú Írországban végez szolgáltatást a teljesítés helye is Írország (világosító filmforgatáson). Magyarországon terheli-e áfafizetési kötelezettség az első forinttól vagy alanyi adómentes 6 millió forintig? Milyen bevallást kell beadnia? (Közösségi adószámmal rendelkezik.) Vagy kint bejelentkezik az adóhatósághoz, és ha katás vállalkozó, ebben az esetben lehet-e kint adózó, és az itthoni bevételébe beszámít-e a kinti bevétele?

Áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni: ügyfelünk egy írországi partnertől (Microsoft Ireland Ltd). vesz igénybe support szolgáltatást. A külföldi partner HU26952378 adószámmal 27%-os áfát tartalmazó szolgáltatási díjat számláz. Kérdésem lenne, hogy visszaigényelhető-e ez az áfaösszeg, illetve hogyan kell egy ilyen szolgáltatási összeget a 1765-ös bevallás M-es részletezőjén szerepeltetni? Válaszukat előre is köszönöm.

Külföldiek részére lakáskiadás rövid távra Kérdés

Írországi cégen keresztül, magyar ügynök beiktatásával lakást adunk ki, 1 szobát, adószámos magánszemélyként. A 6820 vagy az 5590 TEAOR a megfelelő? Az önkormányzati bejelentés rendben. Az ír cég nem kér számlát, szerződés sincs. Számlát kiállítunk, de nincs kinek elküldeni. Vendégkönyv alapján fizetjük az ifát. Adózás szempontjából a 38 400 Ft-os átalányadót kívánjuk választani. Így helyes-e? Kontics Ferencné köszönettel.

Költségelszámolás számla nélkül Kérdés

Ryanair légitársaságtól a cég bankkártyás fizetéssel repülőjegyet rendelt. Számlát vagy számlát helyettesítő okmányt nem kaptunk, kérésünkre az alábbi válasz jött: a Ryanair Írorszában bejegyzett légitársaság, áfás számlát nem áll módunkban kiállítani, mivel nem köteles a magyar adótörvényeknek megfelelni. A visszaigazoló e-mailt tudom mégegyszer elküldeni". Kiküldetési rendelvénnyel el tudom számolni a repülőjegyet költségként? Segítségüket köszönöm.

Tiltott támogatás az Apple-nek: nyilvános a brüsszeli döntés Cikk

Az Európai Bizottság közzétette az Apple-nek Írország által illegálisan nyújtott 13 milliárd eurós adókedvezmény visszafizetéséről szóló végleges döntésének nem bizalmas változatát. Brüsszel szerint jogellenes állami támogatásról van szó, mivel az Apple lényegesen kevesebb adót fizetett más üzleti vállalkozásoknál.

Adóvadászat felsőfokon: nagyvadakra lőnek Cikk

Egy adóháború első lövése lehet, hogy Brüsszel hátralékot akar bevasaltatni az Apple-n. Az USA és az EU marakodik, hogy kit illet az amerikai multik által külföldön parkoltatott nyereség közterhe – írja az Európai Bizottság minapi döntése kapcsán a hvg.

Iszonyatos büntetést szabott ki az Európai Bizottság Cikk

Az uniós szabályok értelmében tiltott állami támogatásnak minősülnek az adókedvezmények, amelyeket Írország nyújtott az Apple-nek, az amerikai informatikai óriáscégnek ezért akár 13 milliárd eurót (körülbelül 4 ezer milliárd forintot) kell visszafizetnie az ír államnak – döntött kedden az Európai Bizottság (EB).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkáltatói kölcsön és munkabérelőleg

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Unión belüli munkavégzés, Spanyolország

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs