hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az átírási illetékről és regisztrácisó adóról szóló hírek mozgatták a használtautó piacot

  • MTI

Bár a regisztrációs adó kedvezőbbé válik, ez a pozitív változás csak akkor éreztetheti majd igazán a hatását a használtautó-piacon, ha az euró árfolyamát sikerül jóval 300 forint alatt stabilizálni. A Használtautó.hu szerint a jelenlegi árfolyamrekordok időszakában azonban erre kevés esély mutatkozik, a piac összességében jó esetben is a csak tavalyihoz hasonló, mérsékelt forgalomra számíthat.

A portál idézi Szemes Árpád ügyvezetőt, aki az idei kilátásokról elmondta, hogy a keresleti oldalon komoly deficit mutatkozik, mivel a végtörlesztés még 2012 első felében is jelentős forrásokat von el a piacról.

A portál szerint az év végére időlegesen magára talált a használtautó-piac. A használtautó-index értéke 100,8 százalék volt az utolsó negyedévben, ami három év óta először lépte át a 2009 eleji referenciaszintet. Mindez azonban még nem a stabil piaci fellendülés jele, hanem egyedi piaci fejlemények, a többi között a végtörlesztés miatti értékesítések, illetve az átírási illeték januártól esedékes jelentős emelésének eredménye.

Az autók átlagára továbbra is 1,6 millió forint alatt stagnált.

A portál adatbázisa  2011 utolsó negyedére több mint 15 százalékkal nagyobb összforgalmat mutat az egy évvel korábbi időszakhoz képest, mivel az átírási illeték januári emelése miatt sokan még 2011-ben lecserélték autójukat.

Az ügyvezető szerint azonban, az év végi élénkülés csak időleges, a fellendülést még sokáig akadályozza az 1-3 éves autók kínálatának beszűkülése. Az utánpótlás hiánya a 2007 óta a negyedére zuhanó újautó-eladásokkal magyarázható, ezt a hiányt a 2011-ben növekedésnek indult import csak mérsékelni volt képes.

A használtautó-importot 2011 második félévben alapvetően a regisztrációs adóval kapcsolatos hírek mozgatták. Az év közepére havi 2 ezres szinten stabilizálódó forgalom augusztusban ugrott 3.400 fölé, majd szeptembertől novemberig a 4 ezres szint közelében járt. Az év második felében ugyanis a kedvezőbb avultatási szabályok időlegesen kedvezőbbé tették a regisztrációs adót, ráadásul az eredeti 2012-es adótervek még a regisztrációs adó jelentős emelését vetítették előre.

Az adatok szerint ezután alapvető fordulat történt, ugyanis novemberben vált ismertté az a módosító indítvány, amely 2012-re a legtöbb kategóriában mégiscsak jelentős adómérséklést vezet be. Erre a hírre decemberben ismét 2.347-re csökkent a hónap során regisztrált használt autók száma.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

EPR-díj könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3