hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rettegnek a német adócsalók

  • MTI

Rettegnek a német adócsalók, mert a német adóhatóságok eredetileg novemberre előirányzott országos razziája váratlanul már a múlt hét végén megkezdődött.

A bochumi államügyészség hétfőn ismertté vált közleménye szerint a nyomozók egyenlőre három tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában, Baden-Württembergben és Bajorországban kezdtek vizsgálatokat, amelyek középpontjában egy meg nem nevezett német milliárdos család tulajdonában lévő konszernhez tartozó, számos irodával rendelkező befektetési tanácsadó cég áll.
   
Mindez azután történt, hogy a múlt héten nyilvánosságra került: az észak-rajna-vesztfáliai tartományi kormány - Berlinnel egyeztetve - megvásárolt egy olyan CD-t, amely egy luxemburgi bank 3000 német - állítólagos adócsalást elkövető - ügyfelének adatait tartalmazta. Meg nem erősített értesülések szerint a hatóságok 4 millió eurót fizettek az ismeretlen informátornak, ami rekordnak számít a hasonló CD-k korábbi megvásárlásának történetében. Az eddigi rekordot az a 2,5 millió euró jelentette, amelyet az illetékesek 2010 elején fizettek ki annak az informátornak, aki a svájci Credit Suisse bank 1500, ugyancsak adócsalással gyanúsított német ügyfelének adataival kereskedett. Az azt követő nyomozás még tart, az államkasszába azonban így is több százmillió euró folyt be az úgynevezett önfeljelentések, illetve az utólagos adóbefizetések következtében. A hatóságok ugyanis lehetővé tették, hogy a büntetőjogi felelősségre vonást mindazok megússzák, akik feladják magukat és befizetik az adóhátralékot, még mielőtt hivatalosan is bebizonyosodik bűnös "feledékenységük".
   
Az illetékesek most is ebben bíznak, a luxemburgi székhelyű brit HSBC német ügyfelei között állítólag "nagy halak" szerepelnek. Ezért - mint kiszivárgott - a német adóhatóságok az önfeljelentések remélt hulláma nyomán mintegy 800-900 millió eurós rendkívüli bevételre számítanak. Mint ahogy az adócsalások, immár az állítólagos csalókat nem csekély összegért leleplezni kívánó CD-k, illetve DVD-k sem számítanak meglepetésnek Németországban. A politika, illetve a sajtó immár semmi rendkívülit nem talál abban, hogy az eladó valójában bűnöző, hiszen lopott adatokkal kereskedik, a lakosság pedig kifejezetten támogatja az adócsalók elleni hadjáratot. A cél szentesíti az eszközt elv ezen a téren immár teljes mértékben elfogadottá vált Németországban.

 

kpl \ kti

MTI 2011. október 17., hétfő 10:24
 
   Információ


 
 
 
 
Előző  Következő  
 
 
 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink