hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kína: felfüggesztett halálbüntetést kapott egy adóhivatali alkalmazott

  • MTI

Adóhivatali könyvelőt ítéltek halálra csalás és sikkasztás miatt a közép-kínai Hunan tartományban, de büntetését két évre felfüggesztették - jelentette csütörtöki hírében a Hszinhua hírügynökség.

Liu Ti (Liu Di), a Jijang (Yiyang) városi adóhivatalban tíz év alatt 18 millió jüant (589 millió forint) szerzett törvénytelen úton. Ennek túlnyomó részéhez 2000 és 2010 között a hivatal bankszámlájáról 188 alszámla manipulálásával jutott - állapította meg a helyi városi bíróság elsőfokú ítéletének indoklásában.
   
A nő az így megszerzett pénzt szerencsejátékokra és luxustermékekre, szolgáltatásokra költötte a barátjával - derült ki. Liu más közpénzhez is hozzányúlt, amiből szülei üzleti vállalkozását finanszírozta.
   
A bíróság a nagy összegű szándékos csalást és a sikkasztást súlyos bűncselekménynek ítélte, de a büntetést a kétéves felfüggesztéssel azért enyhítette, mert a vádlott önként adta fel magát, és bevallotta bűnét.
   
Kínában a felfüggesztett halálbüntetés többnyire életfogytig tartó szabadságvesztéssé "alakul át" a megszabott idő lejártával. Az ország az utóbbi években - nem kis részben a nemzetközi bírálatok hatására - visszafogta a végrehajtandó halálbüntetések számát, s adminisztratív úton is korlátozza a legsúlyosabb büntetés kiszabhatóságát.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kondipark adóvonzata

Nagy Norbert

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink