hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nyugdíjpénzek átrendezték a megtakarítások szerkezetét

  • MTI

A második negyedévben a magán-nyugdíjpénztári vagyon döntő része átkerült a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba, így az intézményi megtakarítások szerkezete átalakult: a pénztári vagyon jelentősen csökkent, és a biztosítói vagyon lépett elő a legnagyobb csoporttá.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) szerdán közölt negyedévi összesítése szerint az intézményes megtakarítás 30 százalékkal csökkent 2011 második negyedévében, 6.853 milliárd forintra zsugorodott az első negyedév végi 9.822 milliárd forintról. Ezen belül a befektetési alapok vagyona 0,7 százalékkal, míg a vagyonkezelt vagyon 49 százalékkal csökkent.
   
A második negyedév végén a vagyonkezelt vagyon 35 százaléka volt pénztári vagyon, 52 százaléka biztosítói vagyon, 13 százalék pedig az egyéb kategóriába sorolható. Az első negyedév végén még a pénztári vagyon volt a legnagyobb kategória, 66 százalékos aránnyal, a biztosítói vagyon 27 százalékot, az egyéb kategória 7 százalékot képviselt.
   
A pénztári vagyon június végére 1.081 milliárd forintra csökkent a március végi 3.969 milliárd forintról a magán-nyugdíjpénztári vagyonátadások hatására. A pénztárakon belül az önkéntes pénztárak részaránya most már megközelíti a háromnegyedet, míg a magánnyugdíjpénztárak csupán az egynegyedet közelítik.
   
A pénztárak portfólióin egyértelműen látszik a kevésbé kockázatosabb eszközök, azaz az állampapírok arányának növekedése, míg a kockázatosabb részvények arányának csökkent mind a hazai, mind a külföldi eszközöket tekintve. A BAMOSZ értékelése szerint ez egyrészt a vagyonátadással függ össze, másrészt viszont a bennünket körülvevő és nem szűnő globális piaci bizonytalansággal magyarázható.
   
A hazai állampapírok aránya 53 százalékról 62 százalékra ugrott a pénztári portfóliókban, a hazai részvények aránya viszont 9 százalékról 6-ra zsugorodott. A külföldi állampapírok aránya 1 százalékról 4-re nőtt, míg a külföldi részvények aránya 26 százalékról 16-ra esett.
   
Hasonló tendenciai látszik a biztosítói vagyonkezelésnél is: azaz csökkent a részvények aránya, míg a magyar és külföldi állampapírok súlya nőtt.
   
A kezelt vagyon most már legnagyobb hányadát képviselő biztosítói vagyon 1.577 milliárd forint volt a második negyedév végén. Ebből 647 milliárd forintot tettek ki a befektetéssel kombinált, úgynevezett unit-linked termékek, az egyéb biztosítói vagyonok értéke pedig 930 milliárd forint volt június végén.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink