hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Élesedő adóvita és nyilatkozatháború Ausztriában

  • MTI

Alkotmánybírósági pereket helyezett kilátásba a konzervatív kötődésű osztrák gazdaszövetség arra az esetre, ha az Osztrák Szociáldemokrata Párthoz (SPÖ) közeli szervezetek nem vonják vissza a gazdákat érintő követeléseiket.

Fritz Grillitsch, a szövetség főtitkára az APA osztrák hírügynökségnek kijelentette, "perek sorozatát" veszik fontolóra, ha például a Munkáskamara valóban megtámadja az alkotmánybíróság előtt a gazdák adókedvezményeit.
   
Grillitsch éles kijelentései a koalíciós érdekkörökön belüli újabb politikai csatározást jeleznek. A Gazdaszövetség az Osztrák Néppárt (ÖVP) konzervatív kormánypárthoz, míg a Munkáskamara az ÖVP koalíciós partneréhez, az SPÖ-höz közel álló szervezet.
   
A gazdák védekeznek az ellen is, hogy az osztrák népi ügyészség (ombudsmani hivatal) ugyancsak alkotmánybírósági eljárást helyezett kilátásba egy sertéstartási szabályozási vitában. A hivatal az SPÖ-s egészségügyi miniszter, Alois Stöger beadványa alapján indított eljárást a témában. Grillitsch a szintén SPÖ-s érdekkörbe sorolt osztrák állami vasút, az ÖBB telekszerződéseinek a megtámadásával fenyegetett.
   
A koalíciót megosztó kérdések közé tartozik az adóké is. Az SPÖ a gazdasági válság nyomán hónapok óta szorgalmazza a vagyonadó bevezetését. Werner Faymann kancellár, az SPÖ elnöke vasárnap újabb frontot nyitott a vitában azzal, hogy az Österreich című lapnak nyilatkozva maga is vagyonadó bevezetését javasolta, mégpedig egymillió euró értékű vagyon felett. Faymann egyúttal a középosztály adóterheinek könnyítését is kezdeményezte.
   
A vagyonadó bevezetését az SPÖ soraiból hónapok óta egyre határozottabban szorgalmazzák, de az ÖVP következetesen elutasítja. Faymann legújabb javaslatát is még aznap visszautasította az ÖVP.
   
Egy friss felmérés szerint a vagyonadót - összeghatár megjelölése nélkül - az osztrákok kétharmada ellenzi, és még az SPÖ szavazótábora is inkább óvatos a kérdésben. Hasonlóan vélekedik a lakosság a Der Standard című lap felkérésére készült felmérés szerint két másik SPÖ-s javaslatról, az örökösödési adó újbóli bevezetéséről és a telekadóról. Maria Fekter ÖVP-s pénzügyminiszter javaslatát egységes bér- és jövedelemadó-kulcsok bevezetéséről ugyanakkor hatvan százalék egyetértéssel fogadná. Elfogadnák az alkohol és a dohánytermékek közterheinek megemelését és azt, hogy a magasabb jövedelműek a jelenleginél több egészségbiztosítási hozzájárulást fizessenek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink