hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt a SZÉP-kártya – októbertől megszűnik az üdülési csekk

  • adozona.hu

A személyi jövedelemadóról szóló törvény évi 300 ezer forint meghatározott szolgáltatásokra fordítható munkáltatói támogatás juttatását a ma ismert legkorszerűbb technika felhasználásával teszi lehetővé a bérnél jóval kedvezőbb adózás mellett.

Ez a juttatás nem képez tb-járulékalapot, csak 16 százalék adó terheli a kifizetőt. Az adó alapját a kártyára utalt összegből 1,19-es szorzóval kell megállapítani. Annak, aki a juttatást kapja semmiféle adókötelezettsége nincs.

Érdemes összehasonlítani, hogy a költségek szempontjából mit jelent, ha a munkáltató éves szinten nettó 300 ezer forint (havi 25 ezer forint) béremelésben, vagy SZÉP-kártya juttatásban részesíti a munkavállalóját.

Béremelés:

  1. Bruttó bér [havi 40 206 x 12]

482 470 Ft

  1. Személyi jövedelemadó [1. x 1,27x0,16]

98 038Ft

  1. Egyéni járulékok [1. x 0,175]

84 432 Ft

  1. A magánszemély adó- és járulékterhe [2.+3.]

182 470 Ft

  1. Nettó bér [1. – 4.], havi 25 000 Ft x 12

300 000 Ft

  1. Szakképzési hozzájárulás [1. x 0,015]

7237 Ft

  1. Munkaadói tb-járulék [1. x 0,27]

130 267 Ft

  1. A munkáltató járulékterhe [6.+7.]

137 504 Ft

  1. Bérköltség összesen [1. + 8.]

619 974 Ft

 

SZÉP-kártya juttatás:

 

 

  1. 1.      Kártyára utalt juttatás

300 000 Ft

  1. Személyi jövedelemadó [1. x 1,19x0,16]

57 120 Ft

5. A juttatás összes költsége [1.+2.]

357 120 Ft

 

A munkáltató költségmegtakarítása több mint 40 százalékos, ugyanakkor kétségtelen, hogy a munkavállalónál a juttatás nem számít be a nyugdíj és a táppénz alapjába.

A SZÉP-kártya további előnye, hogy a papír-alapú utalványoknál biztonságosabban, egyszerűbben és olcsóbban kezelhető (a kormányrendelet korlátozza a felszámítható díjakat és jutalékokat).

A Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályait az 55/2011. (IV. 12.) Korm. rendelet tartalmazza. Eszerint a SZÉP-kártya egy olyan elektronikus utalvány, amely

  • kizárólag a támogatásban részesülő munkavállaló, a közeli hozzátartozója, és a munkáltatója, valamint a szolgáltató azonosítására szolgál, elektronikuspénz tárolására, közvetlen fizetési műveletek végrehajtására nem alkalmas,
    • az elektronikus elfogadóhelyi terminál által olvasható, és azon keresztül elektronikus információcserével az elektronikus utalványoknak a rendszerben nyilvántartott rendelkezésre álló összege ellenőrizhető,
    • lehetővé teszi, hogy használatával a támogatás céljának megfelelő szolgáltatás a támogatásban részesült munkavállaló, valamint közeli hozzátartozója számára a munkáltató által biztosított és az elektronikus utalvány nyilvántartásban nyilvántartott elektronikus utalványok terhére igénybe vehető legyen, és
    • használatakor a szolgáltató az elfogadott elektronikus utalványt, a kártyát kibocsátó intézménynek elektronikusan továbbítja, ami alapján az intézmény azt beváltja.

A SZÉP-kártya felhasználható szálláshely-szolgáltatás igénybevételére, és azzal együtt (de csak azzal együtt!)

  • · éttermi és mozgó vendéglátási,
  • · belföldi utazásszervezési,
  • · egyéb humán-egészségügyi,
  • · előadó-művészeti,
  • · múzeumi,
  • · növény-, állatkert és természetvédelmi,
  • · vidámparki, szórakoztatóparki,
  • · máshová nem sorolt egyéb szórakoztatási, szabadidős,
  • · fizikai közérzetet javító,
  • · testedzési és egyéb sportszolgáltatásokra.

SZÉP-kártya juttatás a családtagoknak nem adható, viszont a számlához a munkavállaló közeli hozzátartozója is hozzáférhet a munkavállalóval azonos feltételek mellett a rendelkezésére bocsájtott társkártya segítségével.

A SZÉP-kártya bevezetésével összefüggő változás, hogy a hasonló szolgáltatásokra váltható üdülési csekk személyenként a havi minimálbér összegének megfelelő értékben már csak 2011. szeptember 30-áig adható kedvezményes adózással. Kétségtelen, hogy a papír alapú csekk kezelése jóval bonyolultabb és költségesebb az elektronikus utalványnál, ezért ésszerű a megszüntetése.

Ami nem szép: Az üdülési csekk megszűnésével sokan kiszorulnak e juttatás kedvezményeiből, mert az üdülési csekket

  • a munkavállalón (ideérve a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagját is) és családtagjain kívül (akiknek együttvéve akár 300 000 forintnál többet is lehetett juttatni) a szakmai gyakorlaton lévő diáknak, szakmunkástanulónak, illetve a szakszervezeti tagnak és családtagjainak is lehetett adni, míg az utóbbiak 2012-től SZÉP-kártya juttatásban nem részesülhetnek;
  • a kisvállalkozók, családi vállalkozók is el tudták fogadni, akik a SZÉP-kártya elfogadásához szükséges technikai feltételekkel jellemzően nem rendelkeznek, ezért a jövő évtől komoly versenyhátrányba kerülnek, ha nem jutnak kedvezményesen leolvasó terminálhoz.

Nem szép továbbá, hogy a SZÉP-kártyát csak szálláshely-szolgáltatás igénybevételével lehet felhasználni egyéb szolgáltatásokra, míg az üdülési csekk felhasználható volt akkor is, ha az érintettek pl. a saját víkendházukban pihentek.

Amit érdemes kihasználni: Az idén még a SZÉP-kártya juttatás (akár jutalomként) annak is adható, aki egyébként október 1-je előtt maximális üdülési csekk-juttatásban részesült. (Átmeneti szabály szerint a 2011. október 1-jéig kiadott üdülési csekkek az érvényességi idejükben még jövőre is felhasználhatóak.)

Surányi Imréné

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Használt ruha értékesítése külföldre II.

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő szabadságának kiszámítása felmondáskor

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Befektetési számla

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink