hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kivégzéstől tart egy kínai adócsaló

  • MTI

Elutasította az illetékes kanadai bíróság a több millió dolláros adócsalás vádjával hazájában régóta körözött kínai Laj Csang-hszing (Lai Changxing) kiadatása elleni fellebbezést; a 12 éve Kanadában élő férfit várhatóan még a hét végén Kínába viszik.

A kínai férfi attól tart, hogy megkínozzák, sőt talán meg is ölik hazájában. Mint mondja, fivére és a könyvelője is rejtélyes körülmények között halt meg a börtönben Kínában. A férfi ügyvédje azt mondta, a kínai hatóságok arra akarják felhasználni védencét, hogy elmondhassák, sikeres a korrupció elleni küzdelem.
   
Peking diplomáciai jegyzékben biztosította a kanadai hatóságokat arról, hogy Lajnak nem esik bántódása Kínában; a férfit nem fogják kivégezni, és tisztességes lesz az ellene lefolytatott eljárás; védőügyvédet rendelnek ki mellé, és a kanadai állam képviselői jelen lehetnek a perén.
   
Kanadai ügyvédje erre azt mondta, a jegyzékben az áll, hogy csak akkor engedik be a kanadai tisztségviselőket a tárgyalóterembe Kínában, ha nyilvános tárgyalást tartanak. David Matas szerint ugyanakkor könnyen megtörténhet, hogy "politikailag kényesnek" minősítik a pert, ez esetben az ott elhangzottak államtitoknak számítanak, ekkor viszont zárt ajtók mögött tárgyalják az ügyet.
   
Laj Csang-hszing 1999-ben menekült a családjával Kanadába. Menekültstátusért folyamodott, azt mondta, politikai okokból emeltek ellene vádat odahaza.
   
Kínában azzal vádolják, hogy megvesztegetett tisztségviselőket, hogy ne kelljen adót és vámot fizetnie azok után az üzemanyag- és cigarettaszállítmányok után, amelyeket tengeri úton vitt be a délkelet-kínai Fucsien (Fujian) tartományba. Laj két éve egy interjúban elismerte, hogy a kiskapukat kihasználva nem fizetett meg minden adót, de tagadta, hogy bárkit megvesztegetett volna.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink