hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cafeteria: mi mindenből választhat?

  • adozona.hu

A béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban számos kérdés merül fel munkaadók és munkavállalók részéről. Egy néhány nappal ezelőtti konferencián összefoglalták, mi mindent érdemes tudni a cafeteriáról, s mit, miként kell alkalmazni a gyakorlatban.

A Conforg Oktató és Tanácsadó Kft. július 13-án konferenciát tartott, ahol Szűcs Józsefné, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársa a cafeteria-juttatásokkal összefüggő adózási szabályokról, Kardos György tanácsadó, a Bonus-Cafeteria Kft. ügyvezetője a cafeteria rendszer bevezetésével összefüggő gyakorlati tudnivalókról tartott előadást.

Az elhangzottak szerint a „cafeteria” nem adójogi fogalom, hanem a munkáltató által kialakított olyan juttatási csomag, amellyel kapcsolatban az adószabályozás csak azt mondja meg, hogy a csomagba vont juttatások egyes elemei hogyan adóznak. Ugyanakkor nem határozza meg a juttatási keret nagyságát, annak az egyes munkavállalók vagy csoportjaik közötti arányait, azt hogy a juttatási keret bruttó (a közterheket is tartalmazó) vagy nettó összegű legyen, nem írja elő sem a csomagba vonható elemek számát, sem azt, hogy a csomagba milyen közterhekkel járó (adómentes, kedvezményes, munkáltatói vagy munkavállalói adókötelezettséggel járó) elemek kerülhetnek. Mindezt a munkáltató döntheti el általában a munkavállalókkal (érdekképviselettel) egyetértésben.

A személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvényben 2011. január 1-jétől megszűnt a természetbeni juttatás fogalma és szabályozása, de a törvényben egyenként nevesített egyes juttatásokra vonatkozó adóztatási elv továbbra is az, hogy minden közterhet a juttatónak (kifizetőnek, munkáltatónak) kell viselnie.

A kifizető adókötelezettsége mellett adható cafeteriába vonható juttatások nem képeznek járulékalapot, és – a juttatás értékének 1,19 szerese után – a 27 százalék egészségügyi hozzájárulás is csak a kedvezményezett béren kívüli juttatások (Szja tv. 71. §) között nem nevesített, a 70. § szerinti juttatások esetében terheli a kifizetőt.

Az egyes juttatásokkal kapcsolatban az előadó elsősorban a juttatóknak gondot okozó értelmezési kérdésekre adott válaszokat ismertette, részletesebben csak a 2011. október 1-jétől megszűnő üdülési csekkről és a 2011-ben már adható a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kátya) juttatásról volt szó.

A cafeteria bevezetésének legfontosabb feltétele a juttatások forrásainak feltárása (béremelés, alapbér-korrekció, 13. havi bér, jutalmak, jelenléti pénzek, bónusz jellegű kifizetések részleges vagy teljes átterelése jövedelmek legalizálása). Fontos az is, hogy olyan részletes szabályzat készüljön, amely minden munkavállaló számára egyértelműen ad eligazítást a rendszer működéséről, a választás lehetőségéről és következményeiről.

A juttatási elemek költségeiről és a nyugdíjrendszerben várható tendenciák elemzéséről bemutatott prezentáció a konferencia résztvevői számára érvekkel szolgált arra is, hogy a cafeteria rugalmas rendszere minden korosztálynak a jövedelmi helyzetéhez is igazítható megoldást kínál, és arra is, hogy ehhez a munkáltatók felelősségteljes kezdeményezése elengedhetetlen. Célszerű a munkavállalók egyetértésével, olyan jól előkészített cafeteria-rendszert bevezetni, amely mind a munkáltató, mind a munkavállalók hasznára válik.

Amennyiben szeretné elolvasni az előadásokról szóló beszámolót és az Adózóna szakértőjének, Surányi Imrénének az elhangzottakhoz fűzött kommentárjait, regisztráljon itt, és töltse le az anyagokat az Adózóna VIP-dokumentumtárából.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Second hand bolt árukészlete adományból

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink