hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Béren kívüli juttatás: focimeccsre utalvánnyal

  • adozona.hu

A sporteseményre szóló belépőjegy, bérlet is adható-e utalvány formájában? Olvasónk kérdésére az Adózóna cafeteria-szakértője, Frankó Éva válaszol.

A törvény (a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény) 1. számú mellékletének 8.28 pontja szerint adómentes juttatásnak minősül a kifizető által, magánszemélynek, az adóévben legfeljebb 50 ezer forint értékben juttatott sporteseményre szóló belépőjegy, bérlet. Mivel a hivatkozott törvényi rész nem tesz róla említést, kérdésünk az, hogy az adómentesség abban az esetben is fennáll-e, amennyiben a kifizető utalvány formájában adja a magánszemélynek a juttatást.

Igen, ezt a juttatási formát is lehet utalványos formában adni. Az erre vonatkozó pontos választ az 1995. évi CXVII. személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú mellékletének 9.1.pontja adja meg:

„9. Adómentességre vonatkozó vegyes rendelkezések.

9.1. Utalvány, készpénz-helyettesítő fizetési eszköz e törvény külön rendelkezése alapján vagy annak hiányában is akkor minősül e melléklet szerinti nem pénzben adott juttatásnak, ha a juttatási feltételek alapján megállapítható, hogy az mely termékre, szolgáltatásra, vagy milyen termék- vagy szolgáltatáskörben használható fel, és egyebekben a juttatás körülményei megfelelnek az adómentességre vonatkozó rendelkezésben foglalt feltételeknek.”

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink