hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Leírható kedvezmények és plusz papírmunka: amit még érdemes tudni a chipsadóról

  • adozona.hu

Az Országgyűlés hétfőn szavazta meg a hamburgeradót. Milyen adókedvezmények vehetők igénybe és milyen plusz adminisztrációs terhet ró a törvény a bevallókra?

Az adóalanyok  létszámnövelés alapján adókedvezményt érvényesíthetnek. A népegészségügyi termékadó kedvezmény a helyi iparűzési adóban alkalmazott kedvezményhez hasonló. A törvény visszahivatkozik a  helyi adókról szóló törvény 39/D. §-ára, amely szerint az adóévben figyelembe vehető iparűzési adóalap-mentesség (adóévi átlagos statisztikai állományi létszám előző évhez képes növekménye után 1 millió forint/fő összeg) összegének kétszeresével (2 millió forint/fő) csökkenthető az adóévét követő adóév fizetendő adója, legfeljebb azonban az adóévet követő adóév adójának 50 százalékáig terjedő mértékben.

A rendelkezés szerint, ha az adó-megállapítási időszak 12 hónapnál rövidebb, akkor az adókedvezmény az egyes adó-megállapítási időszakokban (havonta, vagy negyedévente) időarányosan vehető igénybe.

 A javasolt módosítás azonban  az Európai Bizottság jóváhagyó határozatától függ, így az a bizottsági határozat meghozatalának napját követő 15. napon lép hatályba.

 A népegészségügyi termékadó megállapítása

 Az adó alanyának az adót önadózással kell megállapítania. Az adó-megállapítási időszak alatt:

  • az értékesítésről kiállított számlán vagy más okiraton szereplő teljesítési időpontot,
  • vagy, ha a teljesítési időpontot nem tüntették fel, akkor a számla, számviteli bizonylat, más, az értékesítésről kiállított okirat kiállításának időpontját magában foglaló időszakot kell érteni.

Ha az adó-megállapítási időszakról szóló bevallás benyújtását követően kiderül, hogy az adó-megállapítási időszakban ténylegesen kevesebb adóköteles terméket értékesítettek (például a vevő utólag minőségi kifogás miatt a terméket visszaszállíttatja), akkor az adót a helyesbítésről, érvénytelenségről szóló számla, számviteli bizonylat, más okirat kiállításának napját magában foglaló adó-megállapítási időszakban lehet csökkenteni.

Nyilvántartás-vezetés kötelezettség

 Az adóalany köteles nyilvántartást vezetni, amely teljesíthető a meglévő nyilvántartások vezetésével is, ha azok alkalmasak a nyilvántartás tartalmának megfelelő adatok kimutatására.

A nyilvántartásban rögzíteni kell az adóköteles termékeknek -- termékcsoportonkénti rendszerezben – adó-megállapítási időszak első és utolsó napján meglévő mennyiségét, valamint az adó-megállapítási időszakban az egyes adóköteles termékek (például üdítőital) mennyiségében bekövetkezett csökkenést és növekedést.

Az adóhatósági feladatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszerve látja el.

 Eljárási rendelkezések

 Az adóbevallás – főszabály szerint – az adóalany áfa bevallásához igazodik, az áfa bevallására előírt határidőig az erre célra rendszeresített elektronikus nyomtatványon kell az adózónak teljesítenie bevallási és adófizetési kötelezettségét

Annak az adóalanynak, aki az áfában alanyimentes, vagy bevallás-benyújtásra nem kötelezett, továbbá az áfa-alanynak nem minősülő adóalanynak évente egyszer, az adóévet követő év második hónapjának 25. napjáig kell a termékadót bevallania. Az adófizetésre nem kötelezett adóalanynak bejelentkezési és adóbevallás-benyújtási kötelezettsége sincs.

 

A törvényben nem szabályozott eljárási kérdésekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

 

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemély adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyesület – számlázás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tartós részesedés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink