hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Chispadó után: Lázár nem ereszti a hamburgereket

  • MTI

Még a héten az Országgyűlés elé terjeszti a gyorséttermi hálózatok élelmiszer-kereskedésére, valamint étel-előállítási és -árusítási körülményeire vonatkozó javaslatát a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János ezt hétfői sajtótájékoztatóján közölte, ahol szólt arról is, hogy a tervek szerint december 15-ig döntene a Ház a választójogi reformról.

A politikus a gyorséttermeket érintő indítványával kapcsolatban úgy fogalmazott, "a hamburgeresek szoktak örülni, hogy megúszták", azonban - mint folytatta - kedden találkozik a képviselőikkel, és még a héten benyújtja a javaslatát, amelyről korábban egyebek mellett azt mondta, hogy a gyorséttermek gyermekeknek szóló kínálata reklámozásában "különös figyelmet kellene fordítani" például a kalóriamennyiségre, a cukorszintre, a zsírösszetételre. Bizonyos kedvezmények pedig csak akkor lehetnének elérhetők, csak akkor járhatna valamilyen ajándék, játék a gyermek számára, ha a menü megfelel az egészséges táplálkozás kritériumainak.
   
A már a Ház előtt fekvő, az úgynevezett chipsadóról szóló javaslattal összefüggésben közölte, támogatják Ágh Péter (Fidesz) azon zárószavazás előtti módosító javaslatát, amely az ételízesítőre kivetendő adó mértékét 500 forintról 200-ra csökkentené.
   
A tájékoztatón szóba került a dohánytermékek adószabályozása is, amelyről Lázár János azt mondta: a Fidesz azt javasolta, a cigaretta adóját is emeljék meg, ám a nemzetgazdasági tárca azt mondta, hogy "inkább egyeztessünk", és ősszel tekintsék át a szabályozást. Kijelentette, a magyarországi multinacionális dohánygyártóknak legalább annyi adót kell fizetniük, mint a magyar gyártóknak, "ha van még ilyen egyáltalán".
   
Bár a nemzetgazdasági tárca javasolta, mégsem emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, miután az Országgyűlés múlt hétfőn az alkotmányügyi bizottság zárószavazás előtti indítványának elfogadásával törölte az erre vonatkozó passzusokat a gazdasági tárgyú törvények módosítását célzó kormányzati előterjesztésből.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink