hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi történik, ha a kormány végigviszi eredeti terveit?

  • MTI

A költségvetés a Széll Kálmán Tervben szereplő összeg akár másfél-kétszeresét takaríthatná meg a terv foglalkoztatási, munkaerőpiaci és nyugdíjintézkedéseiből, az azóta bejelentett kormányzati szándékok, illetve törvénytervezetek alapján a tervbe vett egyenlegjavulás alig fele várható - állítják a tavasszal alakult Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) kutatói.

Romhányi Balázs, az intézet vezetője, aki korábban a Költségvetési Tanács titkárságának főigazgatója volt, a KFIB keddi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: ha a korlátozott változat valósul meg, a költségvetési tervekben keletkező lyuk betömésére forrást kell találni. Elmondta: az említett területeken a most valószínűsíthető változtatásoktól várható nettó költségvetési megtakarítás számításaik szerint jövőre a célként megjelölt 288 milliárd forint helyett csupán 144 milliárd forint, 2013-ban pedig a remélt 342 milliárd forint helyett csupán 174 milliárd lesz.
   
A fenti módosított előrejelzésnél azzal számoltak, hogy a kormány a rokkantellátás felülvizsgálatából kihagyja az 57 éven felülieket, és általánosságban mégsem változtat a korengedményes és előrehozott nyugdíjak szabályozásán. A benyújtott törvényjavaslatnak megfelelően feltételezték azt is, hogy az álláskeresési járadék csökkentett összeggel, de 3 hónap helyett 6 hónapra jár (az utolsó változat ezt visszaállította az eredeti terv szerinti 3 hónapra).
   
Az eredetileg meghirdetett tervek végrehajtása a kormány által betervezettnél nagyobb megtakarítást hozna, de a mára reálisabbnak tűnő módosított változatban is csaknem 200 ezren szorulnának ki az eddigi ellátásokból, ennyivel növelve a később közmunkában foglalkoztatandók számát - mutatott rá Romhányi Balázs.
   
Az eredeti tervek végigvitele esetén számításaik szerint közel 400 ezer embert, a rokkantellátásukat vagy álláskeresési támogatásukat elvesztők mintegy 80 százalékát kellene közmunkában foglalkoztatni.
   
A munkanélküliség ennek ellenére is némileg emelkedne, mivel az a 60-70 ezer fő, aki ténylegesen el tudna helyezkedni, olyan munkavállalókat szorítana ki a piacról, akik egyébként találtak volna munkát. A korengedményes nyugdíj idejének kitolásából egyébként a tapasztalatok szerint nincs hasonló kiszorítási hatás, a fiatalok ettől be tudnak lépni ezekbe a munkaerőpiacra, jegyezte meg az igazgató.
   
A megnövekedő munkaerőkínálat várhatóan lenyomja a béreket is. A KFIB mintegy 0,8 százalékos bruttó bércsökkenéssel számolt, azért csak ennyivel, mert a minimálbér intézménye korlátozza a bércsökkenés lehetőségét - mondta Romhányi Balázs.
   
Az intézet számítása szerint a Széll Kálmán tervben, majd a konvergenciaprogramban a vonatkozó intézkedéseinek teljes megvalósítása jövőre a kormányzati célnál bő 100 milliárd forinttal többel, csaknem 400 milliárd forinttal javítaná a költségvetés egyenlegét, 2013-ban pedig a célba vett összeg közel másfélszeresét, nettó 691 milliárd forintot hozna.
   
A módosított változatban feltételezettek erősen mérséklik a várható egyenlegjavulást, ugyanis a foglalkoztatási, munkaerőpiaci és nyugdíjfronton várt költségvetési megtakarítás zömét éppen a rokkantellátás és az előrehozott nyugdíjak felülvizsgálata adja.
   
A rokkantellátásban részesülők mintegy 57 százaléka 57 év feletti, és ők kapják a teljes ilyen kifizetések 61 százalékát - mondta az intézet igazgató. Az ő ellátásuk változatlanul hagyása mintegy 180 milliárd forinttal mérsékli az egyenlegjavulást.
   
Az intézet számítása szerint a korengedményes és előrehozott nyugdíjba vonulás lehetőségének megszüntetése a jövő évtől, azaz nem visszamenő jelleggel, közvetlenül 2012-ban 164 milliárd forint, 2013-ban 233 milliárd forint állami kiadást takarítana meg. 
    
Romhányi Balázs hangsúlyozta, a vizsgálatnál a költségvetésre gyakorolt hatást, nem magukat az intézkedéseket értékelték.
   
Az áprilisban közzétett technikai kivetítéshez hasonlóan, a hatásvizsgálat a Költségvetési Tanács tavaly év végén megszüntetett titkárságának kidolgozott módszertana alapján, az ottani kutatók önkéntes munkájával készült.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink