hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az ország, ahol nem lehet áfás számlát kérni az éttermekben

  • adozona.hu

A magyar áfa-kulcsoknál talán egyedül a románoké magasabb a térségben. Példaértékűek a cseh és ciprusi áfa-szabályok. Mit lehet még tudni az EU-s országok áfa-szabályairól és miben különbözik mindettől a magyar gyakorlat?

Az áfa Magyarországon meghatározó adónem, a bevételi arány a GDP 10 százaléka körül van. Ugyanakkor a  magyar áfa-kulcsok a legmagasabbak közé tartoznak Európában - Írország és Hollandia mellett. Az áfa-csalások egyharmada körhinta-csalás, és a vállalkozók 2 százaléka ezzel foglalkozik hivatásszerűen. Az ellenőrzések során a magyar adóhatóság vizsgálja az egyes felek ügyletkötési indokát, a kapcsolat létrejöttét, a megelőző tárgyalásokat, körülményeket, a vételár meghatározásának folyamatát, a vételár forrásának a megteremtését.

Az áfa-szabályok általában országonként eltérőek,  de a kulcsok Ausztriában és Csehországban például megegyeznek.

A havi áfa-bevallás Ausztriában 10 ezer euró  (2, 8 millió forint) értékesítés felett kötelező. Az áfa levonása vagy visszaigénylése független a számla pénzügyi teljesítésétől. Az ingatlan értékesítése alapvetően adómentes, az ingatlan beszerzésével kapcsolatos áfa nem levonható, illetve a korábbi évben előzetesen levont áfa korrigálandó. Ausztriában a normál adókulcs 20 százalék, míg a kedvezményes 10.

Az EU áfa-irányelveknek közvetlen hatása van a ciprusi áfa-szabályokra. Nincsen konkrét termékhez vagy szolgáltatáshoz kapcsolódó választási lehetőség. Új épületek első értékesítése 15 százalék áfa köteles, további értékesítés áfa-mentes. Az általános áfa-kulcs 15 százalék, a csökkentett adókulcsok 5, illetve 8 százalék. Cipruson nincs fordított áfa-adózás. A munkavállalók szórakoztatása címén felmerült kiadáshoz tartozó áfa levonható. 

Az általános áfa-kulcs Csehországban 20 százalék, a kedvezményes 10 százalék. Az építőipari szolgáltatásokra csak 2012. évtől lép életbe a fordított adózás. A reprezentációs költségekre nem lehet áfát visszaigényelni, ezért sem lehet áfás számlát kapni a vendéglőkben. A transzferár szabályozás érdekes, ha az állam nem veszít az alkalmazott árakon, akkor teljesen mindegy az alkalmazott ár, ha az állam az adót figyelembe véve veszít az alkalmazott transzferáron, az adózási problémát jelenthet a vállalkozások számára.

Romániában a normál áfa-kulcs mértéke 24 százalék, a kedvezményes kulcsok 5 és 9 százalék. Ez vonatkozik ugyanakkor könyvre, újságra, egészségügyi termékekre, szállodai szolgáltatásra, múzeumi belépőkre, míg 5 százalékkal adózik az ingatlanértékesítés az állami szociális támogatási program keretén belül.

Milyen további adó-kulcsok és kedvezmények érvényesek Szlovákiában és Horvátországban? Hogyan kell értelmezni a magyar áfa-szabályokat a gyakorlatban? A Nemzeti Adó-és Vámhivatal és a Legfelsőbb Bíróság munkatársai mellett okleveles adószakértőktől kaphat választ e kérdésekre választ, ha itt regisztrál és hozzáférést kap az V. Nemzetközi Adókonferencián elhangzott előadások Adózóna által készített teljes összefoglalójához, szakértői kommentárokkal.

Ezen kívül regisztrált felhasználóként hírlevél formájában elolvashatja a legújabb híreket, cikkeket, jogszabály-értelmezéseket. (Amennyiben Ön már korábban regisztrált az Adózóna hírlevelére ezzel az e-mail címmel, akkor természetesen csak egy hírlevelet küldünk.)

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfakérdés sport szabadidő képzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Kft., ingatlan egy részének értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Adószámos magánszemély új tevékenység

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink