hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszorításokat és igazságosabb adórendszert tervez a görög kormány

  • MTI

Görögország számára a legfontosabb egy igazságos adórendszer megteremtése lesz, ha az új kormány sikeresen túljut a bizalmi szavazáson - jelentette ki kedden este az új pénzügyminiszter a parlamentben. A parlament szerdán bizalmat szavazott a kormánynak.

Evangelosz Venizelosz egyúttal ígéretet tett, hogy a törvényhozás június végéig elfogadja a megszorító csomagot annak érdekében, hogy Görögország megkaphassa a mentőcsomag esedékes, 12 milliárd eurós részletét, és elkerülje az államcsődöt. Mint mondta, a parlamentnek 28 milliárd eurós költségcsökkentő és megtakarítási csomagról kell szavaznia.

A képviselők helyi idő szerint szerda hajnalban szavaztak a kabinet támogatásáról.
   
A 300 tagú törvényhozásban az összes képviselő szavazott. Jeórjiosz Papandreu kormányzó pártjának, a Pánhellén Szocialista Mozgalomnak (PASZOK) mind a 155 képviselője a kabinet támogatására adta szavazatát. Az ellenvoksok száma 143 volt, míg ketten tartózkodtak.
   
A hitelrészletből 8,7 milliárd eurót az Európai Unió (elsősorban az euróövezeti országok csoportja) biztosít, a közös program másik résztvevője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig 3,3 milliárd eurót tesz hozzá.
   
A 17 érintett EU-tagállam pénzügyminiszterei hétfőn hajnalban Luxembourgban véget ért találkozójukon szigorú takarékossági intézkedésekhez kötötték a 12 milliárd eurós hitelrészlet folyósítását, és ahhoz, hogy a görög parlament döntsön a pénzügyi reformról szóló törvényekről. Ezek várhatóan június végéig megtörténnek, így Athén július közepéig hozzájuthat a hitelrészlethez.
   
Papandreu pénteken alakította át kormányát, és arra kérte a parlamentet, hogy támogassa a kabinetet, amely fájdalmas gazdasági reformokkal törekszik a válság leküzdésére. Papandreu úgy fogalmazott, hogy nincs még vége a görög adósságok problémájának, és Görögország válaszút előtt áll. Az országnak most arra kell koncentrálnia, hogy az európai uniós partnerekkel együttműködve elkerülje "a hirtelen halált", azaz az államcsődöt - hangoztatta a miniszterelnök.
   
A kormányfő felszólította honfitársait, álljanak ki a rendkívül népszerűtlen megszorító intézkedési csomag mellett, hogy elkerülhessék a csődöt. Hozzáfűzte, hogy a nemzeti megosztottság nem segíti elő az ország túlélését. Kifejtette, hogy az ország pénztartalékai hamarosan kimerülnének a Nemzetközi Valutalap és az Európai Unió újabb kölcsönfolyósítása nélkül, és a problémákat nem lehetne megoldani a nemzetközi segítség visszautasításával.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyiadó-számítás komplex megosztással

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó és a könyvkiadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink