hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A kormány akarja a hamburgeradót

  • MTI

Döntött a kormány a népegészségügyi termékadóról, közismert nevén a hamburgeradóról, amelyet szeptembertől vethetnek ki az egészségtelen élelmiszerekre - közölte a kormányszóvivő a kabinet keddi ülése után.

Nagy Anna újságírók előtt elmondta: ha a parlament is megszavazza, szeptember 1-jétől adót kell fizetni azon élelmiszerek után, amelyeknek a fogyasztása bizonyítottan egészségtelen, így a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételek, italok után.
   
Példaként említette az energiaitalokat, a chipseket, az előregyártott és -csomagolt süteményeket, a sós snackeket, valamint a leves- és mártásporokat. A lista azonban még nem végleges. Ezek olyan tipikus termékek, amelyek igazoltan nagyon kevés értékes tápanyagot tartalmaznak, ugyanakkor sok extrakalória van bennük - fűzte hozzá.
   
A kormányszóvivő közölte: az adót a termék gyártójának, ha pedig külföldi termékről van szó, a belföldön elsőként értékesítőnek kell majd megfizetnie.
   
Az adó mértéke például az energiaitaloknál körülbelül 300 forint lehet literenként, a chipseknél kilogrammonként 400 forint, a magas cukortartalmú üdítőitaloknál pedig literenként 10 forint lehet a plusz költség - tájékoztatott Nagy Anna, hozzátéve, hogy a kormány nem a bevételre koncentrál elsősorban. A befolyt pénzt népegészségügyi célokra fordítják majd.
   
Hangsúlyozta, kizárólag adópolitikával természetesen nem lehet felvenni a harcot az egészségtelen életmóddal, nagy energiát kell fektetni emellett a sportra, a népegészségügyi felvilágosításra és a tudatos életmód népszerűsítésére. A termékadó egyértelmű jelzés azzal kapcsolatban, hogy az állam nem szeretné tehetetlenül végignézni, hogyan betegednek meg egészséges emberek a helytelen, egészségtelen életvitel miatt, és szorulnak segélyekre vagy ápolásra - mondta.
   
A hamburgeradóról szóló javaslat várhatóan még a parlament nyári ülésszaka alatt a Ház elé kerül.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő szabadságának kiszámítása felmondáskor

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Befektetési számla

Nagy Norbert

adószakértő

Csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink