hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Iparűzési adó: elvonás és fejlesztés. Mit várnak a települések a kormánytól?

  • adozona.hu

Minden jel abba az irányba mutat, hogy a kormány az iparűzési adóval kapcsolatos változásokkal a településeket többek között arra kötelezi, egymás vállára támaszkodva fejlesszék térségüket. Mindez hangzatos és nem utolsósorban EU-kompatibilis célkitűzés, ám az érintettekkel való beszélgetésekből kirajzolódik: a települések elméletben igen, gyakorlatban nem teljesen azonosulnak az elképzeléssel.

A települések között meglévő infrastrukturális különbségeket úgy lehet orvosolni, ha az önkormányzatok helyben képződő bevételeikkel hozzájárulnak a helyi területfejlesztési célokhoz, amit a „megyei szinten lehet hatékonyan kezelni” - legalábbis a kormány szerint ezért lenne hatékony megoldás, ha az iparűzési adó egy részét elvonnák és településfejlesztési célra fordítanák - írja a hvg.hu. Márpedig ez az elvonás konfliktushelyzetet teremthet a Fidesz vezetette kormány és a többségben fideszes önkormányzatok között.

A kormány koncepciójában ugyan felvázolja, hogy körülbelül milyen önkormányzati rendszert képzel el a jövőben, ám még számos kérdőjel van. A tervezet például csak a döntési lehetőségeket villantja fel. Az elképezésekkel kapcsolatban az általunk megkérdezett polgármesterek a következő félelmeikről számoltak be: aggasztóan nyitott kérdés, vajon hogyan, milyen paraméterek alapján osztják szét a „közös kalapba” dobott iparűzési adót és egyáltalán, ki határozza meg, a támogatás milyen típusú feladatokhoz jár és erre ki milyen arányban lesz jogosult.

A cikk folytatását olvassa el itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsoltság

Pölöskei Pálné

adószakértő

Bejelentett részesedés végelszámolás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink