hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MSZP az egykulcsos adóról: elfogadhatatlan, hogy kétharmados törvényben rögzítsék

  • MTI

Az MSZP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormánypártok kétharmados törvényben rögzítsék az egykulcsos adórendszert.

Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője keddi sajtótájékoztatóján beszélt erről, hangsúlyozva: az adószabályok kialakítása a mindenkori kormány hatásköre, és ha a Fidesz-KDNP sarkalatos törvényben rögzíti a saját értékrendjébe illő egykulcsos adórendszert, a választókat fosztja meg attól, hogy a következő kormány az általuk kívánt gazdaság- és társadalompolitikát kövesse.
   
Az MSZP-s politikus hozzátette: valószínű, hogy a következő kabinetnek nem lesz kétharmados többsége, de bízik benne, hogy - akár a kormány és az ellenzék együttműködésével, akár úgy, hogy a Fidesz esetleges választási veresége után újragondolja politikáját - lesz alkalom az egykulcsos adórendszer megváltoztatására. (Orbán Viktor múlt kedden a TV2-nek adott interjúban fejtette ki: sarkalatos törvényben rögzítenék a nyugdíjrendszer, az adórendszer és a költségvetési gazdálkodás alapvető szabályait. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az fn.hu-nak ezt azzal egészítette ki: a kormány szándéka az egykulcsos adórendszer rögzítse úgy, hogy a személyi jövedelemadó kulcsa a jövőben se lehessen 16 százaléknál magasabb.)
   
Szekeres Imre sajtótájékoztatóján ezenkívül részletesen reagált Cséfalvay Zoltán hétfői, napirend előtti felszólalására válaszul elmondott szavaira, amikor a nemzetgazdasági államtitkár tizenkét pontban foglalt össze a kormány gazdaságpolitikai eredményeit.
   
Az MSZP-s képviselő szerint a Nemzetközi Valutaalap "hazaküldése" közrejátszott a forint árfolyamának romlásában, ami miatt a devizahitelesek tavaly 974 milliárd forintot veszítettek. Az ágazati különadókról azt mondta, elbocsátásokhoz, beruházások elmaradásához, a versenyképesség csökkenéséhez vezettek, az adóváltozásokkal kapcsolatban pedig azt emelte ki: egy kétmillió forintot kereső vezető havonta 339 ezer forinttal többet vihet haza, mint egy évvel ezelőtt, miközben a kis és közepes keresetűek jövedelme csökkent. A társasági adó mérséklését értelmetlennek nevezte Szekeres Imre, mondván, hogy az 247 milliárd forint hiányt okozott, ahelyett, hogy a munkaadói járulékot csökkentette volna a kormány.
   
Kifogásolta a Cséfalvay Zoltán által eredményként elkönyvelt nyugdíjreformot is, megjegyezve: a társadalombiztosítási nyugdíjjogosultság megvonásával való fenyegetés és a szerzett jogok eltörlése nem tekinthető reformnak.
   
A pénzpiacok bizalmának visszaszerzéséről kifejtette: az, hogy az ország a pénzpiacról finanszírozható, nem tekinthető eredménynek, ez megszokott, az a kamatszint azonban nem, amellyel ez most történik.
   
A Széll Kálmán Tervet úgy értékelte: helyenként megfelelő problémafelvetései ellenére kidolgozatlan, végiggondolatlan. A Mercedes-, Audi- és Opel-beruházásokról elmondta, azok nem a jelenlegi, hanem az előző kormány döntéseinek eredményei, a Fidesz csak nem állította le őket, szemben például az európai uniós fejlesztési forrásokkal.
   
Az otthonvédelmi akciótervvel kapcsolatban kijelentette: az egyetlen konkrét intézkedésével, a lakásárverezési moratórium megszüntetésével a bankokat segíti, nem a devizahiteleseket, akiknek a problémáit nem oldották meg, csak elnapolták.
   
Szekeres Imre szerint bár a kormány söralátét méretű adóbevallást ígért, a bürokratikus terhek nem csökkentek, és a szocialista képviselő Cséfalvay Zoltánnal ellentétben az új alaptörvényt sem tekinti a gazdasági növekedést ösztönzőnek. Végezetül azt, hogy a nemzetgazdasági államtitkár szerint az Európai Unió soros elnöksége is számos gazdasági lehetőséget kínált az elmúlt fél évben, értelmezhetetlennek nevezte.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanforgalmazás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Modulház áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Bírósági ítélet és számlakiállítás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink